Σκληρή κόντρα εκδηλώθηκε σε ένα από τα πιο κρίσιμα Eurogroup με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει κάθετα παράταση του μνημονίου και τους Ευρωπαίους εταίρους, με επικεφαλής τη Γερμανία να ζητούν από την Αθήνα να υποβάλει αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος και να εκβιάζεται πώς δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να συμβεί αυτό. Η Ελλάδα, όπως αποδείχθηκε τουλάχιστον από το πρώτο Eurogroup ήταν πολύ σκληρή για να… πεθάνει.
Η ελληνική πλευρά με επιχειρήματα κατέρριψε την πολιτική του μνημονίου, αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ορισμένοι άλλοι υπουργοί Οικονομικών (λέγεται ότι μεταξύ τους ήταν ο Αυστριακός, αλλά και ο Πορτογάλος και ο Ισπανός) πρόβαλαν αντίσταση και διεμήνυσαν πώς η όποια λύση πρέπει να «πατάει» στο υπάρχον πρόγραμμα, ζητώντας την παράταση του.
Εκεί ήρθε και το αδιέξοδο και το ενδιαφέρον μετατίθεται πλέον για την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα που μπορεί ωστόσο να θεωρείται ορόσημο, αλλά δεν δεσμεύει απόλυτα την ελληνική κυβέρνηση που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να εμφανιστεί ότι συνδέει την όποια νέα συμφωνία με το υπάρχον πρόγραμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως δεν αναμένονταν κάποια απόφαση χθες. Λίγη ώρα πριν, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη είχαν παρουσιάσει το ελληνικό πρόγραμμα-γέφυρα όπως το ονομάζουν με μία σειρά δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας.
Οι πληροφορίες λένε πώς αρχικά η συζήτηση κύλησε ήπια και οι εταίροι είδαν με ενδιαφέρον τις ελληνικές προτάσεις, αλλά το πρόβλημα προέκυψε για την τύχη του ισχύοντος προγράμματος. Μάλιστα αρχικά είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι οι δυο πλευρές ήταν αρκετά κοντά και ότι συμφώνησαν κατά αρχήν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
Μάλιστα λέγονταν πώς μετά την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων και τις τοποθετήσεις των υπουργών ο Β. Σόιμπλε έσπευσε να αποχωρήσει με την εντύπωση πως υπήρχε μια αρχική συμφωνία σε μια μίνιμουμ βάση.
Η συνέχεια όμως τον διέψευσε καθώς μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Α. Τσίπρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέτρεψε ξανά τα δεδομένα, κράτησε σκληρή γραμμή και δεν δέχθηκε σε ένα κοινό ανακοινωθέν να αφήνεται έστω και η υπόνοια πώς η Ελλάδα θα δέχονταν συνέχιση του παρόντος προγράμματος.
Ωστόσο η διαφωνία που προέβαλε κυρίως η Γερμανία για την παράταση του μνημονίου, οδήγησε σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων, που τελικά κατέληξαν στο να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν διαμορφωθεί τουλάχιστον τρία προσχέδια.
Ο εκνευρισμός διαφάνηκε από τη συνέντευξη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που διήρκεσε μερικά λεπτά αλλά χωρίς να εκφράζεται αρνητικά κατά της Ελλάδας, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ότι «το Εurogroup εξ αρχής δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία, ήταν μια συνάντηση για να γνωριστούμε και να ακούσουν τις ρηξικέλευθες απόψεις μας».
Η ελληνική κυβέρνηση παρέθεσε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πλεονασματικού προϋπολογισμού με μειωμένα στο μισό των αρχικών απαιτήσεων των δανειστών πρωτογενή πλεονάσματα, συγκεκριμένα στο 1,5% του ΑΕΠ και ζήτησε την λεγόμενη συμφωνία-γέφυρα, που θα διασφαλίζει χώρο και χρόνο στην Αθήνα, με κάλυψη των δανειακών της αναγκών.
Αντίθετα, η άλλη πλευρά, με τη Γερμανία προεξάρχουσα δέχθηκε να εξετάσει την ελληνική πρόταση, όμως έθεσε ως προαπαιτούμενο την αποδοχή του ισχύοντος προγράμματος ως βάση για συζήτηση, εξ ου και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει αίτηση παράτασης έως την Κυριακή. Η εμμονή αυτή των εταίρων δεν βρήκε ανταπόκριση με αποτέλεσμα να υπάρξει τελικά ναυάγιο.
Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα, ενώ θα έχει ανταλλαγή απόψεων και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr