Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ Eurogroup - ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου
Χωρίς συμφωνία και χωρίς κοινό ανακοινωθέν τελείωσε αργά χθες το βράδυ η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup όπου συζητήθηκε το ελληνικό θέμα. Το οικονομικό επιτελείο της Ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίοι εταίροι κατέληξαν μόνο στο ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ξεκίνησε ο διάλογος. 
Περισσότερα από τρία ανακοινωθέντα βρέθηκαν στο καλάθι των αχρήστων αφού η ελληνική πλευρά διαφώνησε με την διατύπωση που ήθελαν να επιλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και η οποία μιλούσε για παράταση του υπάρχοντος σχεδίου δηλαδή του μνημονίου το διάστημα το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα χαρακτηρίζει ως συμφωνία γέφυρα.
Η αντίδραση των αρμοδίων υπουργών ήταν άμεση και απόλυτη αφού μετά από μιάμιση ώρα συνεδρίασης οι δυο πλευρές κατέληξαν ότι διαφωνούν και ότι γι' αυτό το λόγο δεν θα εκδοθεί κοινή δήλωση παρά το γεγονός ότι όλοι το επιζητούσαν προκειμένου να καταλαγιάσουν τις αγορές. 
Μάλιστα οι Financial Times και ο επικεφαλής του γραφείου τους στις Βρυξέλλες Peter Spiegel λίγες ώρες μετά τη λήξη του Eurogroup χωρίς κοινή ανακοίνωση, έδιναν στη δημοσιότητα το κείμενο που τελικά απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. 
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που επικαλείται αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών , Γιάννης Βαρουφάκης, φέρεται να είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, ενώ ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, φέρεται να την είχε υπογράψει.  
Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Βαρουφάκη ο οποίος απάντησε στον δημοσιογράφο Peter Spiegel μέσω Twitter γράφοντας:«Προτείνω να κρατάτε αποστάσεις από αμφισβητούμενες υποθέσεις, οι οποίες στηρίζονται σε ακόμη πιο αμφισβητούμενες διαρροές; Είναι μάλλον άστοχο».
Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση και καμία στιγμή δεν υπήρξε συμφωνία σε αυτό το κείμενο από την ελληνική αντιπροσωπεία».
Πάντως σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έγινε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, ότι υπήρξε έντονος διάλογος με συμφωνίες και διαφωνίες απ ' όλες τις πλευρές και αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη Δευτέρα.
«Καταθέσαμε τις απόψεις μας είπε .Στόχος μας είναι  ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να επανέρχεται ως θέμα ξανά και ξανά. Η συζήτηση πήρε μια ενδιαφέρουσα τροπή αφού εξηγήσαμε σε όλους  ότι η κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί για κανένα λόγο και ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε απέτυχε παταγωδώς.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Eurogroup εξ αρχής δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία, και ότι ήταν μια συνάντηση γνωριμίας προκειμένου η άλλη πλευρά να ακούσει τις ρηξικέλευθες απόψεις μας της Ελληνικής κυβέρνησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκηςόταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το πώς θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία. «Έχουμε μπροστά μας αρκετό χρόνο για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε την Δευτέρα. Και αν δεν βρεθεί λύση και τότε θα συνεχίσουμε μέχρι να την βρούμε.»
Ο Γιάννης Βαρουφάκης πάντως  απαντώντας στο  ερώτημα αν απαιτήθηκε να καταθέσει η ελληνική πλευρά αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος  είπε ότι «γίνονται συζητήσεις, από πολλές πλευρές μας τέθηκαν διάφορα  θέματα»
Πριν επέλθει πάντως το ναυάγιο οι δυο πλευρές είχαν καταφέρει μέσα στην συνεδρίαση να βρουν ένα κοινό τόπο.  Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι παρά  τις πιέσεις και τις επιθέσεις που δέχθηκε η Ελληνική πλευρά  από μία μερίδα εταίρων οι συζητήσεις είχαν φτάσει μέχρι και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων όπου εκεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατέθετε με ακρίβεια και νούμερα το πώς θα προχωρήσει σε αυτό το θέμα. Ήταν τόσο ενδιαφέρουσα η συζήτηση που η κυβέρνηση μίλησε για καλό και θετικό κλίμα. Φυσικά όλα αυτά ίσχυαν μέχρι την ώρα ανακοινωθέντος….
Σήμερα πάντως αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τον Αλέξη Τσίπρα  στην σύνοδο κορυφής αφού χθες πήραν μια μικρή πρόγευση για τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης. Και φυσικά όλοι περιμένουν να δουν αν έστω και την ύστατη στιγμή θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Ανγκελα Μέρκελ. 

Ντάισελμπλουμ: Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε

Για την Δευτέρα μετέθεσε τις αποφάσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ερωτηθείς αν υπήρξε παρουσίαση κάποιου προγράμματος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν μπήκαμε σε λεπτομερείς περιγραφές του περιεχομένου ενός προγράμματος απλά προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε τα επόμενα βήματα για τη Δευτέρα».
«Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», δήλωσε ακόμα.
Διέψευσε τις πληροφορίες εξάλλου για αποστολή κλιμακίων τεχνοκρατών στην Αθήνα καθώς όπως είπε για να συμβεί αυτό «θα έπρεπε να έχουμε μια κοινή  βάση για το πώς θα ακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί​, χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση, και σημείωσε πως η Ελλάδα «πρέπει να καταλάβει πως την αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα κράτη – μέλη».
«Παρά τις καλές προθέσεις» συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί, «δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε κοινή δήλωση».

newpost.gr