Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Α.ΞΑΝΘΟΣ




Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της υγειονομικής φτώχειας , καθώς και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, συνιστούν κορυφαία και αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την τοποθέτηση του σε συνέδριο για την ψυχική υγεία «Mental Health Conference: Political Imperatives and Economic Challenges in Times of Crisis».

Του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη

 
Ο Ανδρέας Ξανθός  αναφέρθηκε στην πρωτοφανή πολιτική σύγκρουση που διεξάγεται στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κο Ξανθό για πρώτη φορά αμφισβητείται  από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση η κυρίαρχη συνταγή στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης διεκδικώντας ισότιμη και αξιοπρεπή θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
 
«Επιδιώκουμε και προσβλέπουμε σε ένα έντιμο και αξιοπρεπή συμβιβασμό που θα επιτρέπει στην  κυβέρνηση  να υλοποιήσει το πρόγραμμα κοινωνικής ανακούφισης , επανεκκίνησης της οικονομίας και αποκατάστασης του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας στη χώρα. Σ’ αυτό το πρόγραμμα , η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της υγειονομικής φτώχειας , καθώς και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, συνιστούν κορυφαία και αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα.
 
Γι’ αυτό ακριβώς , για να μην υπάρξει δηλαδή «πολιτικό δεδικασμένο» κατά της λιτότητας  , το ευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο αρνείται να υποχωρήσει και να αποδεχθεί την κυρίαρχη βούληση ενός λαού που αξιώνει από τους δανειστές μια βιώσιμη συμφωνία για το χρέος και για τη χρηματοδότηση της  χώρας με αναπτυξιακή προοπτική . Αρνείται το δικαίωμα μιας χώρας να θέσει διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες  , με έμφαση στην προστασία των αδύναμων και την κοινωνική συνοχή, στο  Κράτος Πρόνοιας , στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα  και στα δημόσια αγαθά . Επιδιώκουμε και προσβλέπουμε σε ένα έντιμο και αξιοπρεπή συμβιβασμό που θα επιτρέπει στην  κυβέρνηση  να υλοποιήσει το πρόγραμμα κοινωνικής ανακούφισης , επανεκκίνησης της οικονομίας και αποκατάστασης του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας στη χώρα. Σ’ αυτό το πρόγραμμα , η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της υγειονομικής φτώχειας , καθώς και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, συνιστούν κορυφαία και αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα .
 
 
Αναφορικά με την ψυχική υγεία ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι είναι επιβεβλημένος ο επανασχεδιασμός της πολιτικής για την ψυχική υγεία, η θέσπιση νέων στόχων και η ενίσχυση των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Προανήγγειλε αλλαγή νοοτροπίας και την πραγμάτωση της τομεοποίησης , τον ουσιαστικό έλεγχο των ΜΚΟ και των ιδιωτικών ψυχιατρικών νοσοκομείων , τη στήριξη των ΚΟΙΣΠΕ ως σχήμα επαγγελματικής και κοινωνικής επανένταξης και χειραφέτησης των ψυχικά ασθενών και την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των ακούσιων εισαγωγών. Παράλληλα έθεσε ως στόχο  την αναζωογόνηση  των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και όλων των κοινοτικών δομών που προσαρτώνται σε αυτά, τη διείσδυση στην κοινότητα είτε μέσω των ίδιων των Κέντρων Ψυχικής Υγείας είτε μέσω κινητών μονάδων αστικού τύπου και τη συνακόλουθη παροχή φροντίδας και θεραπείας στο σπίτι, την ανάπτυξη οργανωμένων τμημάτων οξέων σε όλα τα Ψυχιατρικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων, τη διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα αλλά και κυρίως την αγωγή ψυχικής υγείας στην κοινότητα και την πρόληψη.
 
Ο κος Ξανθός τόνισε ότι εάν δεν αναπτυχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας και η διασύνδεσή της με τις υπόλοιπες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την συνακόλουθη ανάπτυξη της συνεργατικής φροντίδας, εάν δεν προωθηθούν στρατηγικές πρόληψης , εάν δεν αλλάξει το κυρίαρχο ψυχιατρικό παράδειγμα και εάν δεν ακούσουμε τις πραγματικές ανάγκες που αναδύονται από τα τραυματικά βιώματα των ασθενών, κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης θα παραμείνει κενό γράμμα και θα καταρρεύσει.
 
Όπως είπε τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η έννοια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης διαστρεβλώθηκε, συκοφαντήθηκε, κακοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για  τη νεοφιλελεύθερη πολιτική   , που μόνο στόχο είχε την περιστολή των δημόσιων δαπανών για την ψυχική υγεία και έθεσε ως προτεραιότητα την επιβίωση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και  την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με σεβασμό στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια εργαζομένων και ασθενών ,  διατηρώντας ζωντανό το όραμα και το πρόταγμα μιας ουσιαστικής και πραγματοποιήσιμης  Ψυχιατρικής  Μεταρρύθμισης . 
 
 
 
 
 

 
- See more at: http://www.stokokkino.gr/article/1