Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Κήρυξη Έναρξης των Εργασιών του 7ου Συνεδρίου Αποδήμων Χίων & 61ου Ετήσιου Συνεδρίου Ην. Χιακών Σωματείων Αμερικής & Καναδά από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Στ. Κάρμαντζη





Αγαπητές συμπατριώτισσες
Αγαπητοί συμπατριώτες, 
Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς σας υποδεχόμαστε και φέτος στη Χίο για την πραγματοποίηση του 7ου Συνεδρίου των Αποδήμων Χίου καθώς και του 61ου Ετησίου Συνεδρίου των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής & Καναδά. Σας καλωσορίζουμε στον τόπο της κοινής καταγωγής μας και σας ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία σας.
     Εξαπλωμένη σε ολόκληρη την Υφήλιο, η Χιώτικη Διασπορά, τα παιδιά της Μυροβόλου Χίου, διαπρέπουν στα έργα της Δημιουργίας και της Ειρήνης. Οι επιτυχίες σας στον επιστημονικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό στίβο, αντανακλούν στη Γενέτειρα Χίο, είναι καρπός του μόχθου σας και πηγή δικαιολογημένης υπερηφάνειας για όλους εμάς.
     Στο πέρασμα των αιώνων, οι Χιώτες της Διασποράς κατέγραψαν επιτυχίες και έλαμψαν σε όλα τα πεδία. Από τον Λέοντα Αλάτιο στον Αδαμάντιο Κοραή, κι από τον Γιάννη Ψυχάρη στο Σταμάτη Κριμιζή, η ιστορία της Χίου σφραγίστηκε από φυσιογνωμίες που ξεκινώντας από το νησί μας έκαναν το όνομα της Χίου γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.
     Οι επιτυχίες αυτές ωστόσο, δεν θαμπώνουν τα αισθήματα προσήλωσης και αγάπης για τη γενέθλια γη, για την ευλογημένη γη των νησιών μας. «Για να εκτιμήσεις κάτι πρέπει να το στερηθείς» λέει ο λαός μας, κι αυτό στην περίπτωση της Ομογένειας είναι μια πραγματικότητα. Η αγάπη σας για τη Χίο είναι φλογερή και διαρκής, ίσως γιατί από τις πρώτες κιόλας γενιές Αποδήμων έχετε βιώσει τη στέρηση της πατρίδας και τη νοσταλγία. Αποδεικνύεται δε, έμπρακτα με τα δεκάδες έργα ανθρώπινης και κοινωνικής προσφοράς που έχουν υλοποιηθεί με πρωτοβουλία και συνεισφορά της Χιακής Ομογένειας.
      Γνωρίζετε ότι σήμερα η πατρίδα μας διανύει μια δύσκολη περίοδο. Το ενδιαφέρον και η έγνοια σας είναι συνεχής και έντονη. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να σας διαβεβαιώσω ότι με πατριωτισμό και ενότητα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Η αγάπη η δική σας για τον τόπο μας, μάς επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε το αύριο με εμπιστοσύνη κι αισιοδοξία.





Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες
Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου αποτελεί επιβεβαίωση και πιστοποίηση της άσβεστης αγάπης που τρέφετε για τη γενέτειρα. Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται μ’ αυτό τον τρόπο το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της Χιώτικης Διασποράς για τα εθνικά μας θέματα. Είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι Χιώτικη Ομογένεια είναι πάντοτε παρούσα και ενεργή στην προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού, στην προσπάθεια όλων μας για δημιουργία και προκοπή.
Με ξεχωριστή συγκίνηση λοιπόν, κηρύσσω την Έναρξη των εργασιών του 7ου Συνεδρίου των Χιωτών της Διασποράς καθώς και του 61ου Ετησίου Συνεδρίου των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής & Καναδά και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ανάλογες συναντήσεις να συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τους δεσμούς των ομογενών Χιωτών τόσο μεταξύ τους, όσο με τη γενέτειρα Χίο.