Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ


Χωρίς την καταβολή εισφορών, παραβόλων, γραμματίων και δικαστικών ενσήμων, μπορεί να κατατίθενται στα δικαστήρια όλης της χώρας οι μηνύσεις, αγωγές, προσφυγές και τα άλλα ένδικα μέτρα, για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι τράπεζες. Παράλληλα, για το ίδιο διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των χρηματικών ποσών που προκύπτουν από τη μετατροπή των ποινών ή την εξαγορά των ποινών. Σε εγκύκλιο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου παρέχονται διευκρινίσεις για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων κατά την τραπεζική αργία. Όπως διευκρινίζεται, κατά την τραπεζική αργία, «δεν είναι δυνατή η έκδοση και κατάθεση, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, σχετικών γραμματίων καταβολής ή άλλων, πάσης φύσεως, παραβόλων». Έτσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο αναστέλλεται, λόγω ανωτέρας βίας, για όσο διάστημα συνεχίζεται το κλείσιμο των τραπεζών, η υποχρέωση εκπλήρωσης πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων και ιδίως της «καταβολής εισφορών, παραβόλων, γραμματίων και δικαστικών ενσήμων, που σχετίζονται με την άσκηση και την εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων ή καταβολής πάσης φύσεως εγγυοδοσιών ή εφ άπαξ ή σε δόσεις χρηματικού ποσού από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής».
Κατά συνέπεια, τα ασκούμενα ένδικα βοηθήματα ή μέσα (αγωγές κ.λπ.) δεν θα απορρίπτονται ως απαράδεκτα από τα δικαστήρια, λόγω της έλλειψης καταβολής των χρηματικών ποσών των παραβόλων, ενσήμων κ.λπ.
Με τη λήξη της τραπεζικής αργίας, αίρεται και ο σχετικός λόγος ανωτέρας βίας και αναβιώνει η υποχρέωση καταβολής των οικονομικών ποσών που αντιστοιχούν στα παράβολα, γραμμάτια προείσπραξης κ.λπ.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ