Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ κ. ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ , ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ¨ΠΟΛΙΤΗΣ ¨ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Αγαπητέ Πολίτη,
Η ευθύνη για την αύξηση του ΦΠΑ στα Νησιά έχει όνομα: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα. Όσο η ΝΔ ήταν στην Κυβέρνηση απέκρουσε με επιτυχία κάθε σκέψη αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, όπως αποδεικνύεται στο γνωστό email Χαρδουβελη.
Όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και με την επιστολή Βαρουφάκη το Φεβρουάριο και την 47σελιδη πρόταση Τσίπρα τον Ιούνιο πρότεινε η ίδια την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, και φυσικά μετά δεν το πήρε πίσω. Το Δημοψήφισμα, το ΟΧΙ, οδήγησε σε κλειστές τράπεζες, σε κίνδυνο να χαθούν περιουσίες, σε κίνδυνο να βγούμε από το Ευρώ. Οδήγησε στην κατάρρευση της διαπραγματευτική δύναμης της χώρας.
Η τελική συμφωνία περιείχε δέκα φορές περισσότερα μέτρα από όσα χρειαζόμασταν προ εξαμήνου. Ευθύνη της Κυβέρνησης το πάγωμα της οικονομίας, όταν το 2015 από 2,5% ανάπτυξη που περιμέναμε, τώρα περιμένουν 4% ύφεση!  Η επιλογή των μέτρων επίσης επιλογή της Κυβέρνησης. Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πρότειναν όλα τα μέτρα, έκαναν τις επιλογές που ήθελαν.
Η Βουλή δε διάλεξε μέτρα, ψήφισε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ψήφισε το άνοιγμα των τραπεζών και την προστασία της περιουσίας του κόσμου. Ενώ με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα βγαίναμε από το Μνημόνιο τέλος Φεβρουαρίου, τώρα υπογράψαμε για αλλά 3 χρόνια! Οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν.
Η αρχική διατύπωση όπως κατατέθηκε στην Επιτροπή εξαιρούσε την κατάργησης του ΦΠΑ των "απομακρυσμένων νησιών" και προφορικά η Κυβέρνηση συζητούσε την αντικατάσταση με τον όρο "παραμεθόρια νησιά", με αποτέλεσμα να μη συμπεριλαμβάνεται ο Νομός Χίου. Όμως προς τη λήξη της συνεδρίασης, και μετά που είχε ολοκληρωθεί το δικαίωμα παρέμβασης από Βουλευτές, το κείμενο άλλαξε με νομοτεχνική βελτίωση του Υπουργού Οικονομικών, καταργώντας αυτή την εξαίρεση! Με ευθύνη καθαρά δηλαδή της Κυβέρνησης.
Μετά τιμής,
Νότης Μηταράκης