Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Η ΙΣΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΗΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ

O φορητός πυροσβεστήρας είναι ένα απαραίτητο εργαλείο σε κάθε χώρο εργασίας τα τελευταία χρόνια, κυρίως επειδή οι κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει τον ζωτικό ρόλο που έχουν στην πυρασφάλεια και έχουν καταστήσει παράνομο να μην υπάρχει πυροσβεστήρας σε κάθε εργασιακό χώρο.
Έχετε ποτέ όμως αναρωτηθεί πόσο καιρό υπάρχουν ή ποιος τα επινόησε;
Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται αρκετά από το τι εννοούμε όταν λέμε πυροσβεστήρα. Το πρώτο παράδειγμα που αναγνωρίστηκε ως συσκευή πυρόσβεσης μπορεί να βρεθεί σχεδόν 200 χρόνια πριν. Ο George Manby έκανε αυτήν την επανάσταση στην Αγγλία το 1813 με κάτι που ονομαζόταν Extincteur. Αυτό αποτελούνταν από ένα δοχείο χαλκού το οποίο είχε μέσα του τρία γαλόνια διαλύματος ανθρακικού καλίου και πεπιεσμένο αέρα. Αυτό ήταν το πρώτο παράδειγμα της βασικής αρχής πίσω από όλο αυτό που ονομάζουμε πυροσβεστήρα σήμερα.
Η ευρηματικότητα του Manby δεν σταμάτησε όμως με αυτήν την συσκευή, καθώς δημιούργησε διάφορες άλλες μικρές εφευρέσεις σχετικά με την εκμετάλλευση της δύναμης μικρών εκρήξεων. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Manby Mortar που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη διάσωση πλοίων σε έκτακτη ανάγκη, με την εκτόξευση σχοινιών από την γη πάνω στα σκάφη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.