Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ο «ξαφνικός θάνατος» των πρόωρων συντάξεων: Εντός Αυγούστου η ρύθμιση – Πιέσεις για τα όρια ηλικίας


Να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων-ειδικών ορίων ηλικίας με χρονικό ορίζοντα τερματισμού της μεταβατικής περιόδου νωρίτερα από το 2022, όπως αρχικά προβλεπόταν, ζητούν οι δανειστές στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες με την κυβέρνηση. Παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν και την εφαρμογή όλων των άλλων ζητημάτων του ασφαλιστικού πιο γρήγορα και με περισσότερο σφιχτά χρονοδιαγράμματα.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα πιέζει να ψηφιστεί εντός του Αυγούστου και ως προαπαιτούμενο η ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών διατάξεων που οδηγούν σε συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουν και αλλαγές που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει πρόωρη έξοδος από την εργασία, νωρίτερα από το 2022. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το προσχέδιο, στο τέλος του 2022 επέρχονταν «ξαφνικός θάνατος» των πρόωρων, ώστε από 1 Ιανουαρίου 2023 όλοι να συνταξιοδοτούνται με πλήρη μόνο στα 67 με 15 έτη, ή στα 62 με 40 έτη και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Αυτό σημαίνει πως η κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας τη μεταβατική περίοδο δεν αποκλείεται να οδηγηθεί προς ένα έτος το έτος –αν όχι περισσότερο– από ένα 6μηνο το έτος που προέβλεπε το προσχέδιο, αν και όλα είναι ρευστά.
Επίσης, άγνωστο παραμένει εάν θα προστατευτούν οι περίπου 130.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα (έχουν και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας). Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα και παραπέμπει την επίμαχη ρύθμιση προς το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της γενικότερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Οκτωβρίου.
Πέραν αυτών, οι θεσμοί ζητούν πιο  άμεση υλοποίηση και πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα στα μέτρα του ασφαλιστικού, με έμφαση στην κατάργηση των κρατήσεων φόρων υπέρ τρίτων που υπάρχουν ακόμα (π.χ., αγγελιόσημο  και  άλλοι  πόροι  των  Ταμείων νομικών, μηχανικών κ.ά.). Μάλιστα πραγματοποιήθηκε ειδική  σύσκεψη  στα τεχνικά κλιμάκια για το θέμα, ενώ στο στόχαστρο είναι και η ρύθμιση για κατάργηση των εξαιρέσεων στην κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων  και  η  εναρμόνιση των εισφορών  στο μοντέλο του ΙΚΑ, η  μεγαλύτερη  ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, το ΕΚΑΣ κ.ά. Πληροφορίες  επίσης  αναφέρουν πως  οι  δανειστές  ζητούν  νέους συντελεστές στις κατώτατες συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο μέτωπο των εργασιακών, φαίνεται πως αυτές μεταθέτονται το φθινόπωρο.






aftodioikkisi.gr