Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ

Με αξιώσεις για βαρύ πακέτο μέτρων από το «κουαρτέτο» ξεκινά ο δύσκολος Αύγουστος της κυβέρνησης – ο μήνας που θα δοκιμάσει σκληρά πολιτικές και κοινωνικές αντοχές υπό το βάρος του τρίτου δανείου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικής πλευράς ότι οι διαπραγματεύσεις κυλούν «ομαλά», το κουαρτέτο εμφανίζεται ιδιαίτερα επίμονο στις απαιτήσεις του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών αξιώνουν να προωθηθούν άμεσα, μέσα στο πακέτο της λεγόμενης πρώτης αξιολόγησης και σε ορίζοντα τριμήνου, μέτρα όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις ή η αντικατάστασή της με ισοδύναμα, οι αλλαγές επί τω αυστηρότερο στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, αλλά και η επανεξέταση των προσλήψεων στο Δημόσιο με βάση τη νομοθεσία που έχει περάσει η κυβέρνηση.
Στην ατζέντα των απαιτήσεων του κουαρτέτου βρίσκονται επίσης οι αλλαγές στο φορολογικό με το – εξαιρετικά… εντυπωσιακό - αίτημα για μείωση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και  αύξησή της στα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, αλλά και με ισχυρή πίεση για άρση των φορολογικών προνομίων των εφοπλιστών. Στα «πρώτης γραμμής» μέτρα οι δανειστές εντάσσουν επίσης την επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων, την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% το 2016 και στο 100% το 2017 για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, καθώς επίσης και τη μείωση τόσο του επιδόματος θέρμανσης όσο και του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ σε μισθούς και συντάξεις για όσους έχουν οφειλές σε Δημόσιο και τράπεζες.
Ειδικό, και ιδιαίτερα δύσκολο, κεφάλαιο είναι εκείνο της συγκρότησης του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο, θεωρητικά τουλάχιστον, πρέπει να συγκεντρωθεί δημόσια περιουσία αξίας 50 δις ευρώ – ένα κεφάλαιο, που αναμένεται να ανοίξει τη Δευτέρα στη συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι τα, κατά το δυνατόν, πιο ανώδυνα και πιο ώριμα από τα μέτρα αυτά να ψηφιστούν ως επισφράγιση της συνολικής συμφωνίας με τους πιστωτές και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση μιας προκαταβολής του τρίτου δανείου που μπορεί να ξεπεράσει και τα 20 δις ευρώ. Ιδανικό χρονοδιάγραμμα για την Αθήνα παραμένει πάντοτε η ψήφιση της συμφωνίας έως τις 18 Αυγούστου, επειδή ωστόσο η πενταετής μνημονιακή εμπειρία δείχνει ότι ιδανικές καταστάσεις με την τρόικα δύσκολα μπορούν να υπάρξουν το κυβερνητικό επιτελείο τελεί σε εγρήγορση και έχει πλήρη γνώση των πιθανών παγίδων.
Η πρώτη από αυτές τις παγίδες είναι η επιμονή μερίδας των πιστωτών για ψήφιση νέου γύρου προαπαιτούμενων μέτρων – ενός πακέτου που πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένο εάν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και επιλεγεί η οδός νέου δανείου-γέφυρα για την αποπληρωμή του ομολόγου των 3,2 δις ευρώ της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Focus που, επικαλούμενο εσωτερική αξιολόγηση της γερμανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει «δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης» και κάνει λόγο για αναζήτηση εναλλακτικής ενδιάμεσης χρηματοδότησης.
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει πάση θυσία να αποφύγει το σενάριο αυτό και, προς τούτο, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται νέος γύρος επαφών του πρωθυπουργού με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία προκειμένου να επαναβεβαιωθεί ότι όλες οι προβλέψεις της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου έχουν τηρηθεί μέχρι στιγμής από την Ελλάδα και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δέσμευση για πρόσθετα προαπαιτούμενα.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες υπολογίζονται περί τα 20 με 25 δις τα πάντα θα κριθούν από το εάν όλες οι συνιστώσες του κουαρτέτου θα δείξουν βούληση να κλείσει η μεγάλη, τελική συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου ή θα καταφύγουν σε βολικές κωλυσιεργίες. Το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα έχει άμεση ανάγκη περίπου 10 δις ευρώ ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 3,2 δις ευρώ για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ, 7,1 δις για να αποπληρωθεί το δάνειο-γέφυρα του Ιουλίου καθώς και 4 δις που ζητά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να πληρωθούν εσωτερικές οφειλές του Δημοσίου σε προμηθευτές έτσι ώστε να αρχίσει να κινείται η αγορά. Είναι ποσά αρκούντως υψηλά, που από μόνα τους καθιστούν δεδομένο ότι οι δανειστές θα τα «πουλήσουν» πολύ ακριβά – με σκληρό πακέτο ανταλλαγμάτων…




tvxs.gr