Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Αλαλούμ με τις συντάξεις: Αποσύρθηκε το έγγραφο που έβαζε «μπλόκο» στα νέα αιτήματα – Νέες διευκρινήσεις από το ΙΚΑ


Ούτε 24 ώρες δεν διατηρήθηκε το έγγραφο του ΙΚΑ που έβαζε ουσιαστικά «μπλόκο» στην έκδοση νέων συντάξεων των οποίων οι αιτήσεις κατατέθηκαν από 1η Ιανουραρίου 2015 και μετά. Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε στην ανάκληση του εσωτερικού εγγράφου και με νέο έγγραφο διευκρινίζει ότι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν έως και την ψήφιση του νόμου 4336/2015 και εφεξής διεκπεραιώνονται κανονικά, με την επιφύλαξη των σχετικών εγκυκλίων που αναμένονται από το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που εφαρμόζονταν προ της ισχύος του εγγράφου.
Το ΙΚΑ εξέδωσε στις 12 Αυγούστου εσωτερικό έγγραφο με το οποίο ανέστειλε την έκδοση συντάξεων έως ότου βγουν οι εγκύκλιοι που απαιτούνται για τον νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων των δικαιούχων που ήταν άνω των 67 ετών και κατά δήλωσή τους δεν είχαν συμπληρώσει πάνω από 4.500 ένσημα, σύμφωνα με τον νόμο 4334/2015, που ψηφίστηκε στα μέσα Ιουλίου.
Στη συνέχεια, ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, το ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατα θεσπισμένες διατάξεις των νόμων 4334/2015 και 4336/2015 (σ.σ. που προβλέπει επίσης αλλαγές στις συντάξεις) και εν αναμονή των εφαρμοστέων εγκυκλίων από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναστέλλεται το υπ’ αριθ. Γ32/22/12.8.2015 έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ (..) τόσο οι οριστικές όσο και οι προσωρινές αποφάσεις συνταξιοδότησης εκδίδονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κατόπιν και των σχετικών εγκυκλίων που πρόκειται άμεσα να εκδοθούν από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν έως και την ψήφιση του νόμου 4336/2015 (14 Αυγούστου) και εφεξής, «αυτές θα διεκπεραιώνονται κανονικά με την επιφύλαξη των σχετικών εγκυκλίων που αναμένονται από το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που εφαρμόζονταν προ της ισχύος του εγγράφου»


aftodioikisi.gr