Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

SOS ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Σήμα SOS εκπέμπουν λιμενικοί και αστυνομικοί που βρίσκονται στα νησιά που δέχονται τις πρώτες καραβιές με παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, όπως η Μυτιλήνη και η Κως.


Από τη μία τα ελληνικά μας νησιά «βουλιάζουν» από Αφγανούς, Σύριους, Ιρακινούς και Πακιστάνους και από την άλλη στελέχη του λιμενικού «ματώνουν» για να ανταπεξέλθουν στο έργο που τους έχει ανατεθεί για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ πολλές φορές προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και μετατρέπονται ακόμα και σε ψυχολόγους, ιατρούς και σιτιστές.

Αυτοί είναι και οι πραγματικοί καθημερινοί ήρωες της χώρας μας, οι ήρωες του Αιγαίου, που εκτός από το γεγονός ότι σώζουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές καθημερινά, εργάζονται ασταμάτητα με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης ενώ είναι εκτεθειμένοι σε κάθε μορφής ασθένεια. Άλλωστε σκουπίδια και περιττώματα ενισχύουν τον κίνδυνο μολύνσεων ή άλλων ασθενειών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Kontra News» δεκατέσσερις Λιμενικοί στη Χίο βρέθηκαν θετικοί στον φυματικό έλεγχο. Ευτυχώς δε νοσεί κανείς. Ωστόσο σε κάποιους από αυτούς έχει συστηθεί χημειοπροφύλαξη με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Παράλληλα μέγα πρόβλημα παρατηρείται και με την διαμονή λιμενικών αλλά και αστυνομικών που αποσπώνται προκειμένου να συνδράμουν τις νησιωτικές αρχές και στους οποίους παραχωρούνται χώροι για να διανυκτερεύσουν όπως ένα κατασχεμένο σκάφος στην Κω, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αυτό στην Κω μαζί με 3.000 μετανάστες, ένα γυναικείο μοναστήρι στην Μυτιλήνη και μάλιστα σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον λιμάνι ακόμα και ένα κοντέινερ στο Φαρμακονήσι.

Στις 11 Αυγούστου μάλιστα δύο διμοιρίες των ΥΜΕΤ έφτασαν στη Κω στις 5 το απόγευμα με C130, έπιασαν αμέσως υπηρεσία ως τις 6 το επόμενο πρωί χωρίς να είναι καν εξασφαλισμένη η τροφή τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τους αποσπασμένους λιμενικούς η υπηρεσία δικαιολογεί το ποσό των 35 ευρώ για κατάλυμα, κάτι το οποίο κυρίως εν μέσω τουριστικής περιόδου είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Χρήστος Πασχαλάκης , Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.: «Ο καθένας μας αγοράζει τα πάντα (στολές, αρβύλες κτλ) από τον μισθό του, πολλές φορές τα νερά και την σίτιση των μεταναστών την πληρώνουν πάλι οι Λιμενικοί από τον μισθό τους, θέλοντας απλά να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους» και πρόσθεσε: «Σε πολλές περιπτώσεις, δεν λαμβάνουν οι αποσπώμενοι Λιμενικοί ούτε καν προκαταβολή για την απόσπαση τους και αναγκάζονται με τον πενιχρό μισθό τους να συντηρούν την οικογένεια τους (πίσω στον τόπο τους), αλλά και να πληρώνουν ξενοδοχείο, διατροφή κτλ σε ένα ξένο τόπο».

Όπως προκύπτει μάλιστα, υπάρχει δυνατότητα να ενισχυθεί το Σώμα από διαγωνισμούς που έχουν τελεσφορήσει από τον προηγούμενο χρόνο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί ενώ δεν προκηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί για λιμενοφύλακες όταν υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια από το 2014.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Σαϊτάκης, δήλωσε αποκλειστικά στην «Κυριακάτικη Kontra News» : «Τα στελέχη του Λιμενικού, έχουν φτάσει στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης. Είναι αυτά τα στελέχη που υπηρετούν επί πολλά χρόνια στα ίδια μέρη, εκείνοι που περιμένουν ακόμα από το κράτος να σκύψει, να τους νοιαστεί όσο νοιάζεται τους παράτυπους μετανάστες, να τους αντιμετωπίσει ισότιμα, όχι παραπάνω , ισότιμα».

Παράλληλα ο κ. Σαϊτάκης χαρακτήρισε την κατάσταση, εκτάκτου ανάγκης. «Εκείνο που προέχει είναι να στελεχωθούν επαρκώς τα λιμεναρχεία στο Βόρειο Αιγαίο. Εδώ δεν μιλάμε για μία κατάσταση κανονική, αλλά εκτάκτου ανάγκης, άρα έκτακτα πρέπει να είναι και τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την ενίσχυση αυτών των λιμεναρχείων».

Υπηρεσίες πλήρως υποστελεχωμένες
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κυριακάτικης Kontra News», από τα 500 με 1000 άτομα που περιμένουν καθημερινά για να ταυτοποιηθούν έξω από τα αστυνομικά τμήματα, ταυτοποιούνται το πολύ 120 ,αφού για τη λήψη αποτυπωμάτων υπάρχουν μόνο δυο μηχανήματα. Μάλιστα πολλοί από αυτούς δίνουν ραντεβού με το αλλοδαπών στη Πέτρου Ραλλη , το Νοέμβριο προκειμένου τελικά να… ταυτοποιηθούν.


Πεπαλαιωμένα μέσα
Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το λιμενικό σώμα, έρχονται να προστεθούν και τα μέσα που έχει στη διάθεση του, τα οποία ελάχιστα και πεπαλαιωμένα. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Σαϊτάκης: «Τα ελάχιστα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, δουλεύουν στο κόκκινο 24 ώρες το 24ωρο με αποτέλεσμα να έχουμε συχνές βλάβες. Σας διαβεβαιώνω ότι ακόμα και αυτά που έχουν διατεθεί στις δύσκολες περιοχές, έχουν αφαιρεθεί από ένα άλλος μέρος της επικράτειας άρα κάπου αλλού έχει δημιουργηθεί μια τρύπα».