Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ ΠΑΣΑ ΤΩΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ




ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΝΗΣΙΔΑ

του Γιάννη Πετρίδη

Ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών είχε ήδη μεταβεί στην φρεγάτα TCG Gökova (F-496) κλάσης O.H. Perry, για να παρακολουθήσει την επιχείρηση κατάληψης της νήσου Πασά από την ομάδα SAT, κατά το πρότυπο της κατάληψης της δυτικής Ιμια τον Ιανουάριο του 1996.

Σε έγγραφο του τουρκικού Επιτελείου αναφέρεται ότι "Μετά την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από το Ναύαρχο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, μετά την κατάληψη των 17 νησιών από τους Έλληνες (σ.σ.: οι άνθρωποι έχουν θράσος!) και μετά την πρόσφατη παρενόχληση των πολεμικών πλοίων στα τουρκικά χωρικά ύδατα από ελληνικά πλοία, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ θα μεταβεί για να παρακολουθήσει επιχειρησιακή δραστηριότητα στο Αιγαίο".

Ο Τούρκος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αρχικά επιθεώρησε τις ετοιμασές στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας στη Σμύρνη, συνοδευόμενος από το Αρχηγό της Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Αμπιντίν Ουνάλ.

Στη συνέχεια, ο Ακάρ πήγε στη φρεγάτα TCG Gökova (F-496), όπου μαζί με τον Αρχηγό του Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου και το Διοικητή Εφοδιασμού θα παρακολουθούσαν την επιχείρηση των ανδρών που υπάγονται στην διοίκηση του "σκληρού" Μποστάνογλου

Η όλη τουρκική κινητοποίηση, πάντως, διέρρευσε και υπήρξε η άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς με την ανακοίνωση αποστολής Στρατού στη νησίδα Πασά.

Ερώτημα είναι πώς έφτασε η πληροφορία στην ελληνική πλευρά. Κυβερνητικές πηγές "δείχνουν" ξένη υπηρεσία να έχει υποκλέψει κωδικοποιημένο σήμα για την τουρκική ενέργεια, ενώ η κίνηση της ομάδας παρακολουθείτο από την συγκεκριμένη υπηρεσία από την στιγμή που ξεκίνησε από την βάση της.

Τελικά η όλη επιχείρηση "πάγωσε", λόγω της διαρροής της και αφού στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις, ενώ τα AΣΕΠΕ EMP-145 Erieye της ΠΑ, είχαν κάνει focus σε ακτίνα 100 χλμ. γύρω από τη νησίδα προκειμένου να εντοπίσουν άμεσα την οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή.

Ηδη έχουν μεταφερθεί από προχθές άνδρες στην νησίδα (φωτό) και η επιτήρηση έχει αυξηθεί, όχι μόνο σε αυτή, αλλά και σε άλλους πιθανούς στόχους στην περιοχή.

Εκτός από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένο που προχώρησε σε σαφή προειδοποίηση προς την Αγκυρα, είχαμε και τις ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας με τελικό αποδέκτη την Αγκυρα, ενώ δημοσιοποιήθηκε (!) την Παρασκευή και το σήμα του Α/ΓΕΝ Γ.Γιακουμάκη προς τα πληρώματα του Στόλου που περιπολούσαν στο Αιγαίο. Επικοινωνιακές κινήσεις που καταδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης...

https://www.youtube.com/watch?v=jkuYXdiGpsk