Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μαρία Σαρρή ονειροφαντάζεται ... "θαλασσινά ταξίδια"

Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο υποδέχεται την Έκθεση Ζωγραφικής της εικαστικού Μαρίας Σαρρή, (την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ.), τα έργα της οποίας είναι εμπνευσμένα από τα τραγούδια του Παντελή Θαλασσινού.
Ένα μέρος των έργων της, έχει ήδη παρουσιασθεί στο Ομήρειο την περασμένη Άνοιξη την ημέρα σχετικής μουσικής εκδήλωσης της Αρμονίας, όπου είχε τραγουδήσει και ο ίδιος ο Παντελής Θαλασσινός. Τώρα, η σειρά «θαλασσινά ταξίδια» ολοκληρωμένη πλέον, και μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, μας αποκαλύπτεται περιμένοντας να την απολαύσουμε.
Η Μαρία Σαρρή, με τη μακρά θητεία στα καλλιτεχνικά δρώμενα, που ξεχωρίζει για την ποικιλία της θεματολογίας της και έχει χαρακτηρισθεί η «Ζωγράφος της Ποίησης», πειραματίζεται, αυτή τη φορά με τη μουσική και τα τραγούδια, εμπνεόμενη από την μοναδική, αισθαντική φωνή του Παντελή.
Με άκρατο ενθουσιασμό που διαφαίνεται στον καμβά της «ερμηνεύει» με το δικό της ξεχωριστό τρόπο τα τραγούδια του Χιώτη μουσικού, περιπλανώμενη με το χρωστήρα της στους μαγευτικούς δαιδάλους των στίχων, της μουσικής και της ερμηνείας του.
Με ευαισθησία, ρομαντική διάθεση και νοσταλγία, η δημιουργός «παίζοντας» ανάμεσα στο όνειρο, τη φαντασία και την πραγματικότητα, προχωρά με τις δημιουργίες της σε βαθύτερες αναζητήσεις, σαν μυστικιστική αλχημίστρια, έχοντας πάντα οδηγό τα γεμάτα ηχοχρώματα τραγούδια του Παντελή.
Με τη δική της ιδιαίτερη διεισδυτική ματιά, ταξιδεύει το νου, δίνοντας σχήμα, μορφή και χρώμα στα συναισθήματα που η ίδια εισπράττει από τις μουσικές συνθέσεις.
Ο έρωτας, η αγάπη, ο πόνος, ο χωρισμός και οι ανθρώπινες σχέσεις κατακτούν τον καμβά της και σκοπεύουν να κατακτήσουν και τον θεατή, κάνοντάς τον συνδημιουργό.
Η εικαστικός που κυνηγάει με φρεσκάδα και άνεση νέες προσκλήσεις στην τέχνη της, με το χρώμα, τη φόρμα, την σύνθεση και την τεχνική της, μ’ένα εκρηκτικό και συγχρόνως αέρινο, σχεδόν μεταφυσικό τρόπο, εμπλουτίζει τις πολυάριθμες συλλογές της με τη σειρά «Θαλασσινά ταξίδια» και ονειροφαντάζεται να ταξιδέψουμε μαζί της.
Λάδια και ακρυλικά στην σειρά που παρουσιάζει, συνυπάρχουν αρμονικά με την υαλοποίηση (τεχνική που διδάχθηκε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας) καθώς και με την εφαρμογή των «τριμμάτων» γυαλού που προστίθενται στα έργα της. Η νέα αυτή τεχνοτροπία με την οποία εκφράζεται και προσπαθεί να επικοινωνήσει με το κοινό, ολοκληρώνεται με τα «πλαίσια» των έργων της, στα οποία επίσης , εφαρμόζει μια νέα τεχνοτροπία.
Η Έκθεση πλαισιώνεται από την προβολή σε βίντεο, έργων με την σχετική μουσική και τραγούδια που έχει επιμεληθεί η κόρη της, Άννα Σαρρή-Κεφάλα.
Ο Θωμάς Καραμουσλής που θα μας «ξεναγήσει» στα «θαλασσινά ταξίδια» της Μαρίας Σαρρή την ημέρα των εγκαινίων, θα σας μυήσει περισσότερο στον πολυσύνθετο τρόπο με τον οποίο η ζωγράφος καταθέτει την ψυχή της.