Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑΣ

Από τον καιρό της χορηγίας στην Αρχαία Ελλάδα μέχρι την εποχή της ευγενούς προσφοράς και γενναιοδωρίας προς την πατρίδα η ευεργεσία ήταν και θα είναι πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού στις νεότερες γενιές.
Η 30η Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί από την Ελληνική Πολιτεία ως Ημέρα Εθνικής Ευεργεσίας και ημέρα απόδοσης ευγνωμοσύνης στους ευεργέτες μας.
Σ’ αυτούς οφείλεται η προετοιμασία και χρηματοδότηση της Επανάστασης του ’21, σ’ αυτούς οφείλεται η στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετέπειτα, στους ίδιους οφείλεται η ίδρυση κτιρίων και ιδρυμάτων Πολιτισμού, Υγείας και Πρόνοιας.
Είναι οι άνθρωποι που «μοιράστηκαν» τα δικά τους αποκτήματα, μέσα και εκτός των ελληνικών συνόρων και υπήρξαν οι στυλοβάτες του ελληνισμού και ενέπνευσαν τους νεότερους για υψηλά ιδανικά και οραματισμούς.
Η Χίος, καυχιέται για τα ονόματα των συμπατριωτών μας που αναγράφονται στις προσόψεις μεγάλων έργων, δρόμων και πλατειών. Άνθρωποι που διαλάλησαν με κάθε πρόσφορο μέσο την ευγένεια της χιακής ψυχής.
Σκαραμαγκάδες, Αργέντηδες, Μπενάκηδες, Χωρέμηδες, Σαλβάγοι, Ράλληδες, Σεβαστόπουλοι, Σκυλίτσιδες, Βαρβάκηδες, Συγγροί, Ροδοκανάκηδες, Μαυροκορδάτοι, Βλαστοί, Λαιμοί είναι μερικές μόνο από τις οικογένειες των Χίων ευπατρίδων.
Αυτή η κοινωνική προσφορά συνεχίζεται και στην εποχή μας από τους συνεχιστές αυτού του μεγάλου εθνικού έργου, την συναντούμε σε πλήθος περιπτώσεων και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Χίο.
Στους δύσκολους καιρούς μας, η ανεκτίμητη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης, εθνικής ευαισθησίας και παραδειγματισμού ακολουθώντας τις φράσεις του ιστορικού Αναστάσιου Γούδα για τον Σκαραμαγκά.
«…Του πλούτου δεν θησαυρίζετε ούτε ίνα προσθέσητε εις εαυτόν μόνον και εις τους οικείους τίτλων ευγενείας. Αλλά μόνον, ίνα επεκτείνετε δι’ αυτού τας αγαθάς υπέρ τε της πατρίδος, υπέρ του τόπου του πλουτισμού σας και υπέρ της ανθρωπότητας εν γένει πράξεις σας…»






Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Χίου