Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΜε πρωτοβουλία της Ελπίδας Τσουρή και με υπογραφή των βουλευτών Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ απεστάλη επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με την οποία ζητούνται απαντήσεις για τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου, σχετικά με τα πλοία, τα οποία, λόγω της πρόσφατης εμπλοκής με τον ρώσικο νηογνώμονα, δεν εκτελούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής αναφέρει

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΧΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
ΘΕΜΑ: Προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, όπως προέκυψαν από την διακοπή της σύμβασης με το ρωσικό νηογνώμονα.

Κύριε Υπουργέ,

«Δεμένος» παραμένει τον τελευταίο μήνα ένας στόλος από περίπου 74 πλοία στη χώρα μας, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι τουριστικά, όμως αρκετά από αυτά είναι πλοία που εξυπηρετούν μικρά κυρίως νησιά, λόγω του προβλήματος με τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που είχε εκδώσει το γραφείο του Ρώσικου νηογνώμονα στον Πειραιά. Οι κάτοικοι πολλών νησιών παραμένουν ακόμα αποκλεισμένοι, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, να εξυπηρετήσει μέρος των αναγκών.

Αυτονόητη προτεραιότητα πρέπει να είναι οι ασφαλείς πλόες για τις μετακινήσεις των ανθρώπων, αλλά παράλληλα, είναι πλέον ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους νησιώτες η επίσπευση των διαδικασιών, ώστε τα πλοία να επιστρέψουν στα λιμάνια των νησιών μας και να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε:
Ποιες είναι οι ενέργειες, στις οποίες μέχρι σήμερα έχει προβεί το Υπουργείο και ποιος ο σχεδιασμός, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πόσα από τα πλοία αυτά έχουν υποβληθεί σε νέα επιθεώρηση και έχουν λάβει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας, και ποια η πορεία των επανελέγχων.
Ποια είναι τα ακριβή χρονοδιαγράμματα που έχετε θέσει από πλευράς Υπουργείου, προκειμένου να επαναδρομολογηθούν τα πλοία, που εξυπηρετούν μικρά νησιά του Αιγαίου και να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων, η οποία ενόψει και της επικείμενης χειμερινής περιόδου, προβλέπεται να γίνει εντονότερη.

Οι βουλευτές

Χίου
Ελπίδα Τσουρή

Δωδεκανήσου
Νικόλαος Ζωϊδης
Γεώργιος Κασσάρας
Δημήτριος Κρεμαστινός

Κυκλάδων
Γεώργιος Παπαμανώλης

Σάμου
Πυθαγόρας Βαρδίκος