Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΟΥ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΤΑ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ”ΤΗΣ κας ΠΟΠΗΣ ΧΑΛΚΙΑ - ΣΤΕΦΑΝΟΥ



Την περασμένη Παρασκευή στις 6.30 - 8.00 μ.μ. με οργάνωση του Δημάρχου Χίου κ. Λαμπρινούδη και του Προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης πολιτισμού και παιδείας κ. Μ. Γιαννάρα έγινε με εκατοντάδες φίλων του καλού βιβλίου η παρουσίασή του.
Με ομιλήτριες 1) Την τέως ευρωβουλευτή κ. Μαρία Κασιώτου - Παναγιωτοπούλου, 2) Την Δ/ντρια της Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ευτυχία Βλυσίδου, 3) Την σκηνοθέτη και ηθοποιό κ. Ελένη Αμπανούδη και 4) την ίδια την τιμωμένη συγγραφέα διδαχθήκαμε και θαυμάσαμε τον αμέτρητο εκκλησιαστικό πολιτιστικό και καλαισθητικό πλούτο της αγιοτρόφου και πνευματοφόρου Χϊου μας.
Από τις αρχές και τους επωνύμους παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Γεώργιος Λιαδής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Γανιάρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μούνδρος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Λύκου, η εκπρόσωπος της Χριστιανικής ομάδας διακαστικών που είχε ιδρύσει ο Χιώτης αρεοπαγίτης πατήρ Δημ. Τζούμας κ. Μασιάλα, δεκάδες ιερέων και εκπρόσωποι σωματείων και εκπαιδευτικοί.
Απέδωσαν χαιρετισμό και ανεφέρθησαν με θαυμασμό σε διάφορες αρετές και ιστορικά ντοκουμέντα του βιβλίου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γανιάρης ο πρόεδρος του οργανισμού πολιτισμού, Παιδείας κ.λ.π. κ. Γιαννάρας ο αντιδήμαρχος κ. Μούνδρος και ο πανοσιολογιότατος εκπρ. του Σεβασμιωτάτου πατήρ Γ. Λιαδής.
Από τις ομιλήτριες συγκράτησα από μνήμης μερικά ιστορικά της πρώτης εμφάνισης των καμπαναριών. Οπως π.χ. τον 13ον αιώνα από τον Βενετό Δόγη Πατρίκιο στην Κων/πολη. Αργότερα εξαπλώθηκαν στη Ρωσία και σ’ όλη την Ευρώπη. Επί τουρκοκρατίας είχαν απαγορευθεί οι κωδωνοκρουσίες διότι ειπώθηκε από ομιλήτρια ότι το Κοράνιο θεωρούσε τον ήχο της καμπάνας ήχο του διαβόλου.
Η κ. Κασιώτου Μαρία μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη όπως οι μέλλοντες εξερευνητές παίρνοντες ερεθίσματα από αυτή την πλούσια έρευνα των κωδωνοστασίων να μελετήσουν όλους τους πνευματικούς θησαυρούς του νησιού μας, μπουσεία βιβλιοθήκες βιογραφίες αγίων κάστρα και πύργους ώστε οι νέοι μας να συνεχίσουν την παρακαταθήκη των προγόνων τους. Και είναι ευχάριστο ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που κτίζουν τον πολιτισμό σαν τις μέλισσες που φτιάχνουν την κηρύθρα με το γλυκύτατο μέλι.
Η κ. Βλυσίδου αναφέρθηκε σαν ιστορικός στο στοιχείο της.
Ακολούθησε η κ. Αμπανούδη με απαγγελίες ποιημάτων του χιώτη ποιητή Βερίτη όπως η καμπάνα του χωριού μου που τραγουδούν οι νέοι της Χριστιανικής κίνησης δεκάδες τώρα χρόνια. Επίσης την Ανάσταση του Βερίτη. Τέλος μίλησε η τιμωμένη κ. Πόπη που μεταξύ άλλων είπε ότι η καμπάνα είναι η ζωή του χωριού ο γλυκύτατος ήχος της ιδίως στην ορεινή βόρεια Χίο μας, άδεια από ανθρώπους τον περισσότερο χρόνο, σφύζει από πιστούς ερχόμενους από την Αθήνα και το εξωτερικό, από τον Μάϊο που αρχίζουν τα πανηγύρια των προστατών τους Αγίων ως τον Σεπτέμβριο 26 του Αγ. Ι. Θεολόγου στα Κουρούνια, που γεμίζουν οι δρόμοι από εκατοντάδες αυτοκίνητα.
Τέλος, ευχαρίστησε όσους αγκάλιασαν την προσπάθειά της την πολύχρονη και επίπονη και βοήθησαν υλικά και ηθικά. Οπως τον μακαριστό κυρό Διονύσιο που έχει προλογίσει στο βιβλίο της, τον νυν τοποτηρητή κ.κ. Χρυσόστομο, στα πρόσωπα των ιερέων κ.κ. Γεόμελου και Στεφανιώρο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γανιάρη και τον κ. Γιαννάρα. Την ομάδα Χρ. Αγάπης δικαστικών Λειτουργών με τον Πρόεδρο κ. Εμμανουηλίδη και τους ιερείς και ιδίως τον εφημέριο του Αγ. Γεωργίου κ. Κοντό, που παραχώρησε τον περίβολο του ναού καθώς όλους εμάς που ήρθαμε να την τιμήσουμε. Επίσης τον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βροντάδου κ. Π. Στείρο που επιμελήθηκε τις φωνητικές διαφάνειες όλων των καμπαναριών των 220 φωτογραφιών του βιβλίου της.

Στο τέλος πρόσφερε ωραιότατες ανθοδέσμες σ’ όλες τις ομιλήτριες της τελετής.

Φεύγοντας της εκφράσαμε τα συγχαρητήριά μας, ευχόμενοι σ’ εκείνη να είναι υγιής και δημιυοργική και για άλλα τέτοιου πνευματικού ύψους έργα.
Βγαίνοντας από τον περίβολο μας σέρβιραν γλυκά και αναψυκτικά.