Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Γραφείο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Υ
Εκ της υπ' αριθμ.7 της 06/06/2011 συνεδριάσεως της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Αριθμός απόφασης
38/2011
Περίληψη απόφασης
Δ. Παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων
Στη Χίο και στην αίθουσα "Ανδρέας Λοίζος" σήμερα την 6η Ιουνίου 2011 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 13:00 συνήλθε σε συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην οποία προήδρευσε ο κ. Στεφάνου Παντελής και ύστερα από πρόσκληση που υπέγραψε ο ίδιος με ημερομηνία 02/06/2011 που δόθηκε σε κάθε σύμβουλο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 74 & 75 του Ν 3852/10 και αφού διαπιστώθηκε ότι υφίσταται νόμιμη απαρτία αφού σε σύνολο 9 μελών βρέθηκαν παρόντα 7 μέλη, δηλαδή:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
1.Λιγνός Γεώργιος
2.Ρισκάκης Πέτρος
3.Σουρέλας Σταμάτιος
4.Νύκτας Νικόλαος
5.Κωστάλα Κλεάνθη
6.Χαλιορής Ισιδωρος
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
1.Κοντούδης Μιχαήλ
ΑΠΟΝΤΕΣ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (οι οποίοι δεν προσήλθαν αν και κλήθηκαν νόμιμα)
1.Φλάμος Πέτρος
2.Παπαληός Δημήτριος
Aκολούθως o κ. Στεφάνου Παντελής κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης
Στην αρχή διαβάζονται και επικυρώνονται τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης τα οποία και υπογράφονται.
Ακολούθως συζητήθηκε το πιο κάτω θέμα
Δ. Παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων
Ο προεδρεύων κ. Στεφάνου Π. έθεσε υπόψη των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την παρακάτω εισήγησή του:
"Είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα που δημιουργείται, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, από την λειτουργία στερεοφωνικών ηχητικών εγκαταστάσεων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ,που λειτουργούν στο νησί της Χίου.
Οι συνηθέστερες περιπτώσεις αφορούν την παραβίαση της μέγιστης ηχοστάθμης και της υπέρβασης του καθορισμένου ωραρίου.
Ενημερωτικά σημειώνω ότι με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Χίου, με αρ. 185/10, "το ωράριο λειτουργίας μουσικών οργάνων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παρατείνετε κατά μία ώρα, δηλαδή από την 2.00 πμ στις 3.00 πμ.".
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από εισήγηση του τότε Δημάρχου με τον ισχυρισμό της ελάττωσης του πλήθους των μηνύσεων για παραβίαση του καθορισμένου ωραρίου.
Η Επιτροπή μας καλείται να λάβει την πρωτοβουλία , αφού σύμφωνα με τον Νόμο 3852/10 της δίνεται η δυνατότητα, ώστε με την παρέμβασή της, να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Χίου την λήψη κανονιστικής απόφασης για την ρύθμιση του ωραρίου αλλά και του τρόπου λειτουργίας των μουσικών οργάνων.
Σχετική είναι η αστυνομική διάταξη 3/96 Αστ. Διατ.(αρ.3 παράγρ.1&3),που ορίζει τα εξής:
[Η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου, σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι την 03.00 ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο μέχρι την 2.00 πρωινή ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η κοινή ησυχία των περιοίκων.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η ένταση των μουσικών οργάνων πρέπει να είναι χαμηλή, ανάλογα με το χώρο, ώστε να δημιουργείται ευχάριστη ατμόσφαιρα]
Προτείνεται λοιπόν, κατόπιν βέβαια και συνεννόησης με τους συναρμόδιους φορείς η λήψη κανονιστικής απόφασης, με την οποία θα ορίζεται η χορήγηση παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων, για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέχρι την 2π.μ.
Η ανωτέρω παράταση θα χορηγείται με τις παρακάτω απαραίτητες προϋποθέσεις:
1) Τα μουσικά όργανα θα είναι τοποθετημένα στο βάθος του καταστήματος και θα λειτουργούν σε χαμηλή ένταση, ώστε να μην διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.
2) Το στερεοφωνικό μηχάνημα θα είναι χαμηλής ισχύος.
3) Να μην γίνεται χορός στο κατάστημα και παρουσία καλλιτεχνικού προγράμματος.
4) Θα λειτουργεί με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και με κατάλληλο (αθόρυβο) σύστημα εξαερισμού της αίθουσας, ώστε να μην δημιουργείται ηχορύπανση στον περιβάλλοντα χώρο.
5) Δεν θα έχει ηχεία ή τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εκπομπής μουσικής έξω από το κατάστημα.
6) Γενικά η ένταση της μουσικής μέσα στο κατάστημα δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 80 DB και έξω από το κατάστημα δεν θα υπάρχει μεγάφωνο.
Κάθε παράβαση των παραπάνω όρων θα συνεπάγεται-εκτός της ποινικής δίωξης -και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων".
Υπόψη των μελών της Επιτροπής τέθηκε επίσης και το παρακάτω σχέδιο κανονιστικής απόφασης που συντάχθηκε από το Γραφείο Καταστημάτων Δ. Χίου.
"Προτεινόμενη Τοπική Κανονιστική Διάταξη για χορήγηση άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παράταση μουσικής - μουσικών οργάνων
Άρθρο 1
Για την λειτουργία μουσικής- μουσικών οργάνων σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται άδεια που χορηγείται με τους κατωτέρω όρους και προϋποθέσεις:
α) Κατάθεση των αναφερομένων στο άρθρο 2 του παρόντος δικαιολογητικών στο αρμόδιο γραφείο έκδοσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
β) Σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγείας
γ) Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ή της Δημοτικής Κοινότητας όπου υπάρχει (Ν.3852/2010 ΦΕΚ 87 /Α/2010 ''Νέα αρχή αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοικησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ )
'Άρθρο 2
Υπόχρεοι για την απόκτηση άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων είναι τα καταστήματα των άρθρων 37,38,39 και 40 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης (καφενεία, καφετερίες, μπαρ, κυλικεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, πιτσαρίες, σνακ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και αναψυκτήρια).
Δεν υποχρεούνται στην απόκτηση της άνω άδειας τα κέντρα διασκεδάσεως του άρθρου 41 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης, διότι εμπεριέχεται εξ ορισμού στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους.
Δεν απαιτείται άδεια μουσικής-μουσικών οργάνων για χρήση ραδιόφωνου και τηλεόρασης σύμφωνα με το υπ αριθμ. 60153/24-10-1996 έγγραφο του ΥΠΠΕΣΣΔΑ.
Άρθρο 3
1.Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας μουσικής είναι τα ακόλουθα:
α. Επικυρωμένο Αντίγραφο Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος ή απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής επί της προεγκρίσεως της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας
β. Βεβαίωση ΑΕΠΙ
γ. Διπλότυπο Είσπραξης Δήμου παράβολο αξίας 75,00 Ευρώ
δ. Δημοτική ενημερότητα
ε. Αίτηση προς τον Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής)
2. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την άδεια μουσικών οργάνων είναι τα ακόλουθα:
α. Αίτηση προς τον Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής), στην οποία θα αναφέρεται η χρήση των μουσικών οργάνων.
β. Επικυρωμένο Αντίγραφο Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος ή απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής επί της προεγκρίσεως της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας
γ. Δημοτική ενημερότητα
δ. Βεβαίωση μηχανολόγου περί της λήψης των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς σε περίπτωση χρήσης μουσικών οργάνων, με ενισχυτή χαμηλής ισχύος.
ε. Βεβαίωση
στ. Παράβολο αξίας 75,00€
ζ. Γνωμοδότηση Δ/νσης Υγείας
3. Οι αιτούντες άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων δικαιούνται να ζητήσουν παράταση του επιτρεπόμενου ωραρίου λειτουργίας μουσικής - μουσικών οργάνων πέραν του προβλεπόμενου στο άρθρο 4 του παρόντος κανονισμού. Σε αυτή θα πρέπει επιπροσθέτως:
α) Να αναγράφουν στην υποβαλλόμενη για την χορήγηση άδειας αίτηση προς τον Δήμο το αίτημα για την παράταση ωραρίου.
β) Να προσκομίζουν βεβαίωση μηχανολόγου περί της λήψης των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
γ) Να καταθέτουν παράβολο για την παράταση ποσού των 75,00 ? .
4. Ο Δήμος χορηγεί την αιτούμενη άδεια λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων ή την αιτούμενη παράταση ωραρίου εφόσον δεν διαταράσσεται η ησυχία των περίοικων σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 3 της υπ αριθμ. 3/1996 Αστυνομικής διάταξης. Τούτο σημαίνει ότι για την απόφαση χορήγησης της αιτούμενης άδειας τα αρμόδια όργανα του Δήμου εξετάζουν σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής όπου βρίσκεται το κατάστημα (πλησίον κατοικιών, ξενοδοχείων κλπ), το είδος του καταστήματος (υπαίθριο ή κλειστό), την προηγούμενη συμπεριφορά του αιτούντος την άδεια (παραβάσεις καταγγελίες περιοίκων κλπ) σύμφωνα με την υπ αριθμ. 7617/14-03-1996 εγκύκλιο του ΥπΕΣΔΔΑ.
Άρθρο 4
1. Η διάρκεια των αρχικά χορηγούμενων αδειών είναι ισόχρονη προς το χρονικό διάστημα που καλύπτει η υποβαλλόμενη βεβαίωση ΑΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ .
2. Ανανέωση της άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων.
Η άδεια ανανεώνεται για ένα (1) έτος με αίτηση του ενδιαφερομένου η οποία υποβάλλεται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τις 31/12 του έτους εντός του οποίου λήγει η χορηγηθείσα άδεια μουσικής - μουσικών οργάνων. Μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση για την ανανέωση της ή μη, τεκμαίρετε ότι η χρήση μουσικών είναι νόμιμη (άρθρο 5 της 10551/2007 ΚΥΑ). Επομένως η επίδειξη του αντιγράφου της εμπρόθεσμα υποβαλλόμενης αίτησης για ανανέωση της προηγούμενης άδειας αρκεί, ώστε να μην βεβαιώνονται παραβάσεις στέρησης άδειας μουσικής, κατά τον ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα για το ανωτέρω μεταβατικό διάστημα.
3. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων είναι τα ακόλουθα:
α) Αίτηση προς το Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής).
β) Αντίγραφο της Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος.
γ) Αντίγραφο της προηγούμενης άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων.
δ) Βεβαίωση δημόσιας εκτέλεσης μουσικών συνθέσεων χορηγούμενη από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης της εξουσίας δημόσιας εκτέλεσης εταιρειών πνευματικής ιδιοκτησίας .
ε) Δημοτική Ενημερότητα.
Άρθρο 5
Τα χρονικά όρια λειτουργίας μουσικής - μουσικών οργάνων σύμφωνα με την αστυνομική διάταξη 3/1996. καθορίζονται ως εξής:
Για την χειμερινή περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου μέχρι τις 22:00μ.μ
Για την θερινή περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 23:00μ.μ., με παύση τις μεσημβρινές ώρες από 15:00 έως 17:00.
Σε εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης "Η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου, σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι την 03.00 ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο μέχρι την 2.00 πρωινή ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η κοινή ησυχία των περιοίκων.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η ένταση των μουσικών οργάνων πρέπει να είναι χαμηλή, ανάλογα με το χώρο, ώστε να δημιουργείται ευχάριστη ατμόσφαιρα?"
Προτείνεται λοιπόν κατόπιν βέβαια και συνεννόησης με τους συναρμόδιους φορείς η λήψη κανονιστικής απόφασης, με την οποία θα ορίζεται η χορήγηση παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων, για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέχρι την 2π.μ.
Η ανωτέρω παράταση θα χορηγείται με τις παρακάτω απαραίτητες προϋποθέσεις:
7) Τα μουσικά όργανα θα είναι τοποθετημένα στο βάθος του καταστήματος και θα λειτουργούν σε χαμηλή ένταση, ώστε να μην διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.
8) Το στερεοφωνικό μηχάνημα θα είναι χαμηλής ισχύος.
9) Να μην γίνεται χορός στο κατάστημα και παρουσία καλλιτεχνικού προγράμματος.
10) Θα λειτουργεί με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και με κατάλληλο (αθόρυβο) σύστημα εξαερισμού της αίθουσας, ώστε να μην δημιουργείται ηχορύπανση στον περιβάλλοντα χώρο.
11)Δεν θα έχει ηχεία ή τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εκπομπής μουσικής έξω από το κατάστημα.
12) Γενικά η ένταση της μουσικής μέσα στο κατάστημα δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 80 DB και έξω από το κατάστημα δεν θα υπάρχει μεγάφωνο.
Κάθε παράβαση των παραπάνω όρων θα συνεπάγεται-εκτός της ποινικής δίωξης -και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων".
Άρθρο 6
Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενες άδειες υπό τον όρο της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων που αναγράφονται στο έντυπο της άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων, όπως αυτές τίθενται από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία.
Σε περίπτωση παραβίασης των όρων των χορηγούμενων αδειών, επιβάλλονται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που ορίζονται στην αστυνομική διάταξη 3/1996 και του ΠΔ 180/1979.
Επιπλέον δύναται να επιβληθούν οι διοικητικές ποινές επί της άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων σύμφωνα με την υπ αριθμ 7617/14-03-1996 εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΔΑ.
Επιπλέον σε εφαρμογή της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 79 του ΔΚΚ με τον παρόντα κανονισμό προβλέπεται η επιβολή προστίμων στις εξής περιπτώσεις παραβάσεων που διαπιστώνονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα:
1. Βεβαίωση παράβασης για λειτουργία μουσικής-μουσικών οργάνων κατά τις απαγορευτικές μεσημβρινές ώρες, πρόστιμο ποσού………..ευρώ.
2. Βεβαίωση παράβασης για στέρηση άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων πρόστιμο ποσού….....ευρώ.
3. Βεβαίωση παράβασης για λειτουργία μουσικής-μουσικών οργάνων πέραν του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου έντασης (μέγιστη ηχοστάθμη 80db για τα καταστήματα των άρθρων 37,38,39 και 40 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης, και 100 db για τα κέντρα διασκέδασης πρόστιμο ποσού………..Ευρώ.
4. Βεβαίωση παράβασης για όχληση περιοίκων πρόστιμο ποσού……..ευρώ
5. Βεβαίωση παράβασης για τροποποίηση της κατεχόμενης άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων (π.χ. τοποθέτηση ηχείων εξωτερικά λειτουργία με ανοικτά παράθυρα κ.λ.π.) πρόστιμο ποσού…....ευρώ
Άρθρο 7
Σε κάθε Δημοτική η Τοπική Κοινότητα επιτρέπεται η διοργάνωση Λαϊκών Πανηγυριών την παραμονή ή ανήμερα της τοπικής εορτής με την χρήση Μουσικών οργάνων. Σε περίπτωση διοργάνωσης οποιαδήποτε άλλης εκδήλωσης με Ζωντανή Μουσική θα πρέπει να υπάρχει έγκριση της Δημοτικής η Τοπικής Κοινότητας.
Άρθρο 8
Τα καταστήματα που κάνουν χρήση μουσικών οργάνων υπόκεινται σε τέλος 5% επί του συνόλου των ακαθάριστων εσόδων τους, ανεξάρτητα των ημερών χρησιμοποίησης των οργάνων, αντί του τέλους 0,5% που επιβάλλεται στα λοιπά καταστήματα.
Άρθρο 9
Η παρούσα τοπική κανονιστική διάταξη εκδίδεται σε εφαρμογή των κατωτέρω διατάξεων που καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων.
1. Το άρθρο 22 του Ν.3563/2007
2. Των άρθρων 75,79 και 80 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικά (Ν. 3463/2006).
3. Της 51/2006 εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΔΑ
4. Της ΚΥΑ 10551/2007 "Απλούστευση διαδικασίας έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, καθώς και καταστήματος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων".
5. Της ΑΒ/8577/1983 Υγειονομικής διάταξης
6. Της Α5/3010/1985 Υγειονομικής διάταξης
7. Του Ν.2121/1993 περί προστασίας της Πνευματικής ιδιοκτησίας
8. Της 3/1996 Αστυνομικής διάταξης
9. Της 501/2000 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
10. Του Π.Δ. 180/1979 " περί των όρων λειτουργίας καταστημάτων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών και κέντρων διασκέδασης" όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα ΠΔ 231/1989, ΠΔ 457/1990, ΠΔ 282/1998, ΠΔ 257/2001 και ΠΔ 264/2003,
11. Των υπ αριθμ. 7617/1996 και 60153/1996 εγκυκλίους του ΥπεσΔΔΑ".
Κατόπιν ο προεδρεύων, αφού υποστήριξε την άποψη της κατάθεσης πρότασης, για την παράταση λειτουργίας μουσικών οργάνων μέχρι τις 2πμ, κάλεσε τους παριστάμενους συμβούλους να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Ο κ. Κοντούδης Μ. υποστήριξε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να προταθεί η παράταση της λειτουργίας μουσικών οργάνων στις 3πμ , που είναι και το όριο της Αστυνομικής διάταξης και να εφαρμοστεί αυστηρά με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις παρά σιωπηρά και με την ανοχή όλων να καταστρατηγείται όπως συμβαίνει και σήμερα.
Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο κ. Χαλλιορής Ι. υπογραμμίζοντας κι εκείνος με την σειρά του την σημασία της επιβολής των κυρώσεων για την τήρηση του προτεινόμενου μέτρου.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αφού έλαβε υπόψη της την εισήγηση και πρόταση του προεδρεύοντα, το σχέδιο- πρόταση κανονιστικής διάταξης για χορήγηση άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παράταση μουσικής - μουσικών οργάνων , την συζήτηση που ακολούθησε και τις διατάξεις του Ν. 3852/10
Αποφάσισε κατά πλειοψηφία
(Μειοψηφούντων των κ. Κοντούδη Μ. και Χαλλιορή Ι. που υποστήριξαν να προταθεί η παράταση λειτουργίας μουσικών οργάνων μέχρι τις 3πμ)
1. Την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Χίου για την λήψη κανονιστικής διάταξης με το παρακάτω σχέδιο:
Άρθρο 1
Για την λειτουργία μουσικής- μουσικών οργάνων σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται άδεια που χορηγείται με τους κατωτέρω όρους και προϋποθέσεις:
α) Κατάθεση των αναφερομένων στο άρθρο 2 του παρόντος δικαιολογητικών στο αρμόδιο γραφείο έκδοσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
β) Σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγείας
γ) Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ή της Δημοτικής Κοινότητας όπου υπάρχει (Ν.3852/2010 ΦΕΚ 87 /Α/2010 ''Νέα αρχή αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοικησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ )
'Άρθρο 2
Υπόχρεοι για την απόκτηση άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων είναι τα καταστήματα των άρθρων 37,38,39 και 40 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης (καφενεία, καφετερίες, μπαρ, κυλικεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, πιτσαρίες, σνακ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και αναψυκτήρια).
Δεν υποχρεούνται στην απόκτηση της άνω άδειας τα κέντρα διασκεδάσεως του άρθρου 41 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης, διότι εμπεριέχεται εξ ορισμού στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους.
Δεν απαιτείται άδεια μουσικής-μουσικών οργάνων για χρήση ραδιόφωνου και τηλεόρασης σύμφωνα με το υπ αριθμ. 60153/24-10-1996 έγγραφο του ΥΠΠΕΣΣΔΑ.
Άρθρο 3
1.Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας μουσικής είναι τα ακόλουθα:
α. Επικυρωμένο Αντίγραφο Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος ή απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής επί της προεγκρίσεως της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας
β. Βεβαίωση ΑΕΠΙ
γ. Διπλότυπο Είσπραξης Δήμου παράβολο αξίας 75,00 Ευρώ
δ. Δημοτική ενημερότητα
ε. Αίτηση προς τον Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής)
2. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την άδεια μουσικών οργάνων είναι τα ακόλουθα:
α. Αίτηση προς τον Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής), στην οποία θα αναφέρεται η χρήση των μουσικών οργάνων.
β. Επικυρωμένο Αντίγραφο Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος ή απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής επί της προεγκρίσεως της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας
γ. Δημοτική ενημερότητα
δ. Βεβαίωση μηχανολόγου περί της λήψης των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς σε περίπτωση χρήσης μουσικών οργάνων, με ενισχυτή χαμηλής ισχύος.
ε. Βεβαίωση
στ. Παράβολο αξίας 75,00€
ζ. Γνωμοδότηση Δ/νσης Υγείας

3. Οι αιτούντες άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων δικαιούνται να ζητήσουν παράταση του επιτρεπόμενου ωραρίου λειτουργίας μουσικής - μουσικών οργάνων πέραν του προβλεπόμενου στο άρθρο 4 του παρόντος κανονισμού. Σε αυτή θα πρέπει επιπροσθέτως:
α) Να αναγράφουν στην υποβαλλόμενη για την χορήγηση άδειας αίτηση προς τον Δήμο το αίτημα για την παράταση ωραρίου.
β) Να προσκομίζουν βεβαίωση μηχανολόγου περί της λήψης των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
γ) Να καταθέτουν παράβολο για την παράταση ποσού των 75,00 € .
4. Ο Δήμος χορηγεί την αιτούμενη άδεια λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων ή την αιτούμενη παράταση ωραρίου εφόσον δεν διαταράσσεται η ησυχία των περίοικων σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 3 της υπ αριθμ. 3/1996 Αστυνομικής διάταξης. Τούτο σημαίνει ότι για την απόφαση χορήγησης της αιτούμενης άδειας τα αρμόδια όργανα του Δήμου εξετάζουν σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής όπου βρίσκεται το κατάστημα (πλησίον κατοικιών, ξενοδοχείων κλπ), το είδος του καταστήματος (υπαίθριο ή κλειστό), την προηγούμενη συμπεριφορά του αιτούντος την άδεια (παραβάσεις καταγγελίες περιοίκων κλπ) σύμφωνα με την υπ αριθμ. 7617/14-03-1996 εγκύκλιο του ΥπΕΣΔΔΑ.
Άρθρο 4
3. Η διάρκεια των αρχικά χορηγούμενων αδειών είναι ισόχρονη προς το χρονικό διάστημα που καλύπτει η υποβαλλόμενη βεβαίωση ΑΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ .
4. Ανανέωση της άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων.
Η άδεια ανανεώνεται για ένα (1) έτος με αίτηση του ενδιαφερομένου η οποία υποβάλλεται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τις 31/12 του έτους εντός του οποίου λήγει η χορηγηθείσα άδεια μουσικής - μουσικών οργάνων. Μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση για την ανανέωση της ή μη, τεκμαίρετε ότι η χρήση μουσικών είναι νόμιμη (άρθρο 5 της 10551/2007 ΚΥΑ). Επομένως η επίδειξη του αντιγράφου της εμπρόθεσμα υποβαλλόμενης αίτησης για ανανέωση της προηγούμενης άδειας αρκεί, ώστε να μην βεβαιώνονται παραβάσεις στέρησης άδειας μουσικής, κατά τον ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα για το ανωτέρω μεταβατικό διάστημα.
3. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων είναι τα ακόλουθα:
α) Αίτηση προς το Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής).
β) Αντίγραφο της Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος.
γ) Αντίγραφο της προηγούμενης άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων.
δ) Βεβαίωση δημόσιας εκτέλεσης μουσικών συνθέσεων χορηγούμενη από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης της εξουσίας δημόσιας εκτέλεσης εταιρειών πνευματικής ιδιοκτησίας .
ε) Δημοτική Ενημερότητα.
Άρθρο 5
Τα χρονικά όρια λειτουργίας μουσικής - μουσικών οργάνων σύμφωνα με την αστυνομική διάταξη 3/1996. καθορίζονται ως εξής:
Για την χειμερινή περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου μέχρι τις 22:00μ.μ
Για την θερινή περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 23:00μ.μ., με παύση τις μεσημβρινές ώρες από 15:00 έως 17:00.
Σε εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης "Η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου, σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι την 03.00 ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο μέχρι την 2.00 πρωινή ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η κοινή ησυχία των περιοίκων.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η ένταση των μουσικών οργάνων πρέπει να είναι χαμηλή, ανάλογα με το χώρο, ώστε να δημιουργείται ευχάριστη ατμόσφαιρα?"
Προτείνεται λοιπόν κατόπιν βέβαια και συνεννόησης με τους συναρμόδιους φορείς η λήψη κανονιστικής απόφασης, με την οποία θα ορίζεται η χορήγηση παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων, για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέχρι την 2π.μ.
Η ανωτέρω παράταση θα χορηγείται με τις παρακάτω απαραίτητες προϋποθέσεις:
13) Τα μουσικά όργανα θα είναι τοποθετημένα στο βάθος του καταστήματος και θα λειτουργούν σε χαμηλή ένταση, ώστε να μην διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.
14) Το στερεοφωνικό μηχάνημα θα είναι χαμηλής ισχύος.
15) Να μην γίνεται χορός στο κατάστημα και παρουσία καλλιτεχνικού προγράμματος.
16) Θα λειτουργεί με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και με κατάλληλο (αθόρυβο) σύστημα εξαερισμού της αίθουσας, ώστε να μην δημιουργείται ηχορύπανση στον περιβάλλοντα χώρο.
17) Δεν θα έχει ηχεία ή τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εκπομπής μουσικής έξω από το κατάστημα.
18) Γενικά η ένταση της μουσικής μέσα στο κατάστημα δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 80 DB και έξω από το κατάστημα δεν θα υπάρχει μεγάφωνο.
Κάθε παράβαση των παραπάνω όρων θα συνεπάγεται-εκτός της ποινικής δίωξης -και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων".
Άρθρο 6
Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενες άδειες υπό τον όρο της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων που αναγράφονται στο έντυπο της άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων, όπως αυτές τίθενται από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία.
Σε περίπτωση παραβίασης των όρων των χορηγούμενων αδειών, επιβάλλονται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που ορίζονται στην αστυνομική διάταξη 3/1996 και του ΠΔ 180/1979.
Επιπλέον δύναται να επιβληθούν οι διοικητικές ποινές επί της άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων σύμφωνα με την υπ αριθμ 7617/14-03-1996 εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΔΑ.
Επιπλέον σε εφαρμογή της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 79 του ΔΚΚ με τον παρόντα κανονισμό προβλέπεται η επιβολή προστίμων στις εξής περιπτώσεις παραβάσεων που διαπιστώνονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα:
6. Βεβαίωση παράβασης για λειτουργία μουσικής-μουσικών οργάνων κατά τις απαγορευτικές μεσημβρινές ώρες, πρόστιμο ποσού……...ευρώ.
7. Βεβαίωση παράβασης για στέρηση άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων πρόστιμο ποσού……....ευρώ.
8. Βεβαίωση παράβασης για λειτουργία μουσικής-μουσικών οργάνων πέραν του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου έντασης (μέγιστη ηχοστάθμη 80db για τα καταστήματα των άρθρων 37,38,39 και 40 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης, και 100 db για τα κέντρα διασκέδασης πρόστιμο ποσού…….. .Ευρώ.
9. Βεβαίωση παράβασης για όχληση περιοίκων πρόστιμο ποσού……..ευρώ
10. Βεβαίωση παράβασης για τροποποίηση της κατεχόμενης άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων (π.χ. τοποθέτηση ηχείων εξωτερικά λειτουργία με ανοικτά παράθυρα κ.λ.π.) πρόστιμο ποσού……..ευρώ
Άρθρο 7
Σε κάθε Δημοτική η Τοπική Κοινότητα επιτρέπεται η διοργάνωση Λαϊκών Πανηγυριών την παραμονή ή ανήμερα της τοπικής εορτής με την χρήση Μουσικών οργάνων. Σε περίπτωση διοργάνωσης οποιαδήποτε άλλης εκδήλωσης με Ζωντανή Μουσική θα πρέπει να υπάρχει έγκριση της Δημοτικής η Τοπικής Κοινότητας.
Άρθρο 8
Τα καταστήματα που κάνουν χρήση μουσικών οργάνων υπόκεινται σε τέλος 5% επί του συνόλου των ακαθάριστων εσόδων τους, ανεξάρτητα των ημερών χρησιμοποίησης των οργάνων, αντί του τέλους 0,5% που επιβάλλεται στα λοιπά καταστήματα.
Άρθρο 9
Η παρούσα τοπική κανονιστική διάταξη εκδίδεται σε εφαρμογή των κατωτέρω διατάξεων που καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων.
1. Το άρθρο 22 του Ν.3563/2007
2. Των άρθρων 75,79 και 80 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικά (Ν. 3463/2006).
3. Της 51/2006 εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΔΑ
4. Της ΚΥΑ 10551/2007 "Απλούστευση διαδικασίας έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, καθώς και καταστήματος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων".
5. Της ΑΒ/8577/1983 Υγειονομικής διάταξης
6. Της Α5/3010/1985 Υγειονομικής διάταξης
7. Του Ν.2121/1993 περί προστασίας της Πνευματικής ιδιοκτησίας
8. Της 3/1996 Αστυνομικής διάταξης
9. Της 501/2000 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
10. Του Π.Δ. 180/1979 " περί των όρων λειτουργίας καταστημάτων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών και κέντρων διασκέδασης" όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα ΠΔ 231/1989, ΠΔ 457/1990, ΠΔ 282/1998, ΠΔ 257/2001 και ΠΔ 264/2003,
11. Των υπ αριθμ. 7617/1996 και 60153/1996 εγκυκλίους του ΥπεσΔΔΑ".
2. Την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Χίου να παρατείνεται η λειτουργία μουσικών οργάνων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων μέχρι τις 2πμ με τους παρακάτω όρους:
1.Τα μουσικά όργανα θα είναι τοποθετημένα στο βάθος του καταστήματος και θα λειτουργούν σε χαμηλή ένταση, ώστε να μην διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.
2. Το στερεοφωνικό μηχάνημα θα είναι χαμηλής ισχύος.
3.Να μην γίνεται χορός στο κατάστημα και παρουσία καλλιτεχνικού προγράμματος.
4.Θα λειτουργεί με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και με κατάλληλο (αθόρυβο) σύστημα εξαερισμού της αίθουσας, ώστε να μην δημιουργείται ηχορύπανση στον περιβάλλοντα χώρο.
5.Δεν θα έχει ηχεία ή τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εκπομπής μουσικής έξω από το κατάστημα.
6. Γενικά η ένταση της μουσικής μέσα στο κατάστημα δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 80 DB και έξω από το κατάστημα δεν θα υπάρχει μεγάφωνο.
Κάθε παράβαση των παραπάνω όρων θα συνεπάγεται-εκτός της ποινικής δίωξης -και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων.
Η απόφαση αυτή πήρε α/α 38/2011
O Πρόεδρος Τα μέλη
Υπογραφή υπογραφές