Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΕΡΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

ΘΕΜΑ : Δωρεάν παραχώρηση χρήσης αθλητικών χώρων που ανήκουν στην κυριότητα του ΔΗΜΟΥ Χίου στο Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και αλληλεγγύης, Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας

Στην κυριότητα του Δήμου Χίου μετά και την ισχύ του ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» ανήκουν οι κάτωθι αθλητικοί χώροι :
Στον πρώην Δήμο Αγίου Μηνά :
1) γήπεδο ποδοσφαίρου στα Θυμιανά, 2) γήπεδο 5Χ5 επίσης στα Θυμιανά, 3) γήπεδο 5Χ5 στο Νεχώρι και 4) ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης επίσης στο Νεχώρι
Στον πρώην Δήμο Ιωνίας Χίου :
5) ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης στην Καλλιμασιά, 6) ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης στο Βουνό και 7) ένα γήπεδο μπάσκετ στη Διδύμα, που είναι υπό κατασκευή.
Στον πρώην Δήμο Μαστιχοχωρίων :
8) ένα γήπεδο 5Χ5 στο Πυργί, 9) ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης στο Λιθί και 10) ένα γήπεδο 5Χ5 στα Μεστά
Στον πρώην Δήμο Αμανής
11) ένα γήπεδο 5Χ5 στη Βολισσό, 12) ένα γήπεδο 5Χ5 στην Παρπαριά και 13) ένα γήπεδο 5Χ5 στην Πιραμά
Στον πρώην Δήμο Καρδαμύλων :
14) ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στα Καρδάμυλα και 15) ένα γήπεδο 5Χ5 στο Βίκι 16) 1 γήπεδο 5Χ5 στις Αμάδες
Στον πρώην Δήμο Ομηρούπολης
17)ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Λαγκάδα – Συκιάδα ( Σέντα ), 18) ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης στην Λαγκάδα – Συκιάδα, 19) ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στις Καρυές
Στον πρώην Δήμο Καμποχώρων Χίου
20) Σκοπευτήριο στη θέση Φυρόλακας Βασιλεωνίκου, 21) ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Δαφνώνα, 22) ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο Συκούση, 23) αθλητικός χώρος με γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϋ, τέννις στο Χαλκειός, 24) γήπεδο 5Χ5 στο Βασιλεώνικο, 25) γήπεδο 5Χ5 στο Βερβεράτο, 26)γήπεδο 5Χ5 στους Βαβύλους.
Στο παλαιό Δήμο Χίου
27) ένα γήπεδο τέννις στην Φάρκαινα, 28) ένα γήπεδο μπάσκετ στη Φάρκαινα και 29) ένα γήπεδο 5Χ5 στην περιοχή Βαρβάσι πόλεως Χίου

Ο Δήμος Χίου με την υπ’ αριθ. 58/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε τη σύσταση του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και αλληλεγγύης, Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας και παραχώρησε σ’ αυτό τις αρμοδιότητες του ως προς τον Αθλητισμό, καθιστώντας το αρμόδιο για τα θέματα και τις δραστηριότητες, που τον αφορούν μέσα στα όρια του Δήμου Χίου.
Προκειμένου το Ν.Π.Δ.Δ. να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο συστήθηκε και να ασκήσει σωστά και οργανωμένα όλες τις παραχωρηθείσες σ’ αυτό αρμοδιότητες, που αφορούν τα θέμα του αθλητισμού, της οργανωμένης άθλησης και άσκησης των δημοτών, της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων και όλων των λοιπών σκοπών, που αναφέρονται στη συστατική πράξη του Ν.Π.Δ.Δ., θα πρέπει να του παραχωρηθεί η χρήση των αθλητικών χώρων, που ανήκουν στον Δήμο Χίου και αναφέρονται πιο πάνω.
Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 185 ν. 3463/2006 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα.
Δεδομένου ότι η άσκηση των δραστηριοτήτων που αφορούν τον αθλητισμό και μάλιστα όταν αυτή έχει μεταβιβασθεί αποκλειστικά στο Ν.Π.Δ.Δ. είναι προφανώς κοινωφελής η δε παραχώρηση της χρήσης των ως άνω αθλητικών χώρων γίνεται με σκοπό τη διοργάνωση προγραμμάτων άθλησης και αθλητικών εκδηλώσεων ώστε να προαχθούν τα τοπικά συμφέροντα.
Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του, για την οποία αρκεί σχετική πλειοψηφία να παραχωρήσει δωρεάν τη χρήση των ως άνω ακινήτων στο Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και αλληλεγγύης, Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. 20 έτη.
Θεωρώ τέλος ότι για την συγκεκριμένη παραχώρηση της χρήσης απαιτείται σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο σύμβασης χρησιδανείου μεταξύ του Δήμου Χίου και του Ν.Π.Δ.Δ. Επομένως θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να παραπέμψει με την απόφασή του το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να καθορίσει τους όρους του χρησιδανείου και να ορίσει την αρμόδια συμβολαιογράφο. Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο θα εξουσιοδοτήσει με την απόφαση του το Δήμαρχο Χίου προκειμένου να υπογράψει την συμβολαιογραφική σύμβαση χρησιδανείου. Τέλος σχετική μνεία θα πρέπει να γίνει για τον τυχόν εξοπλισμό, που υπάρχει σε κάθε αθλητικό χώρος και πιθανός να μεταβιβάζεται μαζί με αυτόν. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει καταγραφή των κινητών και σχετική πράξη παράδοσης και παραλαβής.
Η πληρεξούσια Δικηγόρος



ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤ. ΑΛΟΙΜΟΝΟΥ