Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ανησυχία για προϋπολογισμό και "βοήθεια στο σπίτι" από τους Δημάρχους

Την έντονη ανησύχια της τόσο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και για τον Προϋπολογισμό του 2012 εξέφρασε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μάλιστα, αναφορικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι δήμαρχοι ζήτησαν να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και μετά την 31.12.2011. Κι αυτό γιατί αν δεν διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ΕΣΠΑ, ακόμη κι αυτό γίνει με εθνικούς πόρους, θα σημαίνει προσωρινή διακοπή, καθώς διακόπτονται οι συμβάσεις των εργαζομένων και θα πρέπει να γίνουν νέες προσλήψεις συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, εξέφρασε την αγωνία του για τη συνέχιση του προγράμματος, καθώς τυχόν διακοπή του σημαίνει και διακοπή των παροχών προς τους ευπαθείς πολίτες μέσω του οποίου εξυπηρετούνται: ηλιωμένοι, ΑμεΑ, ανήμποροι κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο για το 12 χρειάζεται για να συνεχιστεί 75 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη συνέχιση του προγράμματος.

Μείωση κονδυλίων που φτάνει το 30%

Οι δήμαρχοι όμως εξέφρσαν την έντονη ανησυχία τους και για τα μειωμένα κονδύλια κατά περίπου 25-30%, όπως υποστηρίζουν, που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό του 2012 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο διοικητικό συμβούλιο.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά στο νέο υπουργό Τάσο Γιαννίτση, «θα βάλουμε λουκέτο στους δήμους με αυτά τα κονδύλια».

Μάλιστα, του επισήμαναν πως πλέον οι δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν εξαιτίας των παρακρατήσεων από το κράτος αλλά και τους μειωμένους πόρους από ιδία έσοδα (αλλαγή στα τετραγωνικά, ανεξόφλητοι λογαριασμοί, χαράτσι μέσω ΔΕΗ για τα ακίνητα κτλ.). Επιπλέον, του υπογράμμισαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργεί ο «Καλλικράτης» και ζήτησαν άμεσα λύσεις.

«Προβλήματα υπάρχουν», παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών. «Άλλα από αυτά επιζητούν γρήγορη επίλυση, άλλα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση και άλλα διαπραγματεύσεις με διάφορους φορείς», υπογράμμισε και προσέθεσε πως έγινε κατανοητό πως ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση και χρειάζεται έκτακτη αντιμετώπιση. Σημείωσε, δε, πως «με κοινό πνεύμα θα πορευθούμε δημιουργικά».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, όσον αφορά στα προβλήματα «Καλλικράτη», υπογράμμισε πως θα διορθωθούν στο επόμενο διάστημα, καθώς στις 10 Γενάρη θα καταθέσει το σχετικό πολυνομοσχέδιο-σκούπα που υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφορικά με τα οικονομικά, τους είπε πως έως το τέλος του 2011, και συγκεκριμένα μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, θα τους δώσει 80 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ και άλλα 107 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα έσοδα της Αυτοδιοίκησης περασμένων ετών (ΠΟΕ), ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τους δοθούν επιπλέον χρήματα μέσα από αυτούς τους δύο κωδικούς.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σύντομα θα αντλήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ προκειμένου να πληρωθούν και να αποπερατωθούν τα έργα του «Θησέα», ενώ αν περισσέψουν χρήματα θα «ανοίξει» και το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ». Θα προχωρήσει, δε, άμεσα το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει από πολλούς φορείς και από την Αυτοδιοίκηση. Τέλος, μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος σχετικά με τη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων.




ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΔΕ,
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Σε αυτήν την πρώτη κρίσιμη συνάντηση θέσαμε τα αναπτυξιακά θέματα που έχουν σχέση με την απασχόληση, με την προσπάθεια που θα καταβάλλουν οι δήμοι για να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Θέσαμε επίσης οικονομικά και θεσμικά ζητήματα. ΄Εγινε μία συζήτηση σε βάθος, θεωρώ ότι σήμερα υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις σε θέματα οικονομικής φύσεως, όπως, για παράδειγμα, ότι θα αποδοθούν οι δόσεις η ΣΑΤΑ για το 2011 και των παρακρατηθέντων και αυτό ήταν ένα καλό μήνυμα. Επίσης, συζητήσαμε για την επίλυση σειράς θεσμικών ζητημάτων, αυτά που με μια λέξη τα ονομάζουμε γραφειοκρατία. Αν αυτά δεν επιλυθούν, νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων.

Ο υπουργός Οικονομικών σας χαρακτήρισε σήμερα ως παράγοντες που κακώς παραγοντίζετε για το θέμα της ΔΕΗ, Πώς το σχολιάζετε;


Απάντηση: Δε γνωρίζω το περιεχόμενο της δήλωσης του υπουργού. Ωστόσο, αυτό που θέλω με σαφήνεια να πούμε είναι ότι η Αυτοδιοίκηση έχει τηρήσει μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο θέμα. Δεν προτρέπουμε κανέναν πολίτη να μην πληρώνει τους φόρους και τα τέλη. Αντίθετα, όπως δηλώσαμε και στον υπουργό, και ο ίδιος το αποδέχτηκε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί μία αντικειμενική αδυναμία πληρωμής από τις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι τα κοινωφελή προγράμματα θα γίνουν υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Σας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη;

Απάντηση: Συζητήσαμε για τα αναπτυξιακά προγράμματα, μεταξύ αυτών και το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας, και θεωρούμε ότι μπορεί πράγματι μέσα στο Γενάρη να προχωρήσει.

Όσον αφορά στο άλλο πρόγραμμα, που θα γίνει μέσω των ΜΚΟ;

Απάντηση: Είναι ένα ζήτημα που το συζητήσαμε και νομίζω ότι μπορεί να δοθεί σύντομα μία λύση.

Ερώτηση: Δεν θα ήταν καλύτερα τα κονδύλια να τα διαχειριστεί η Τ.Α. αντί για τις ΜΚΟ;

Απάντηση: Υπάρχει πρόβλημα με την Ε.Ε. το οποίο το γνωρίζετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταφεύγουμε σε αυτήν τη λύση. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή του ΑΣΕΠ εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια από οποιονδήποτε, ότι ο κάθε δήμαρχος θα επιλέξει τους δικούς του. Και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.



ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Δ.Σ. ΚΕΔΕ,
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΔΑΚ

Είχαμε μια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία θέσαμε ξανά μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις από την πλευρά της ηγεσίας, εκείνο όμως το οποίο μας ανησύχησε ιδιαίτερα και το μεταφέραμε είναι ότι σήμερα πήραμε στα χέρια μας τον προϋπολογισμό και ιδιαίτερα το κομμάτι που αφορά Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και με μεγάλη λύπη διαπιστώσαμε ότι θα δοθούν άλλο 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από αυτά του 2011, τα οποία ήταν πολύ λιγότερα από το 2010 και πάει λέγοντας.

Αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ, και είπαμε στον κ. υπουργό και στην υπόλοιπη ηγεσία ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν. Οι δήμοι θα κλείσουν εάν εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα. Βέβαια και η ηγεσία είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, εμείς περιμένουμε να συναντηθούμε τάχιστα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, γιατί διαφορετικά οι δήμοι δε θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Τι έχετε να πείτε για τα προγράμματα για τους ανέργους;

Απάντηση: Αυτά είναι προγράμματα που τα διεκδικούσαμε χρόνια. Πράγματι όταν δίνονται τέτοιες λύσεις, είναι καλύτερα. Η ανεργία είναι αυτή που τσακίζει κόκαλα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην επαρχία. Το μεγάλο ζήτημα είναι αυτό. Και βέβαια εάν οι δήμοι δεν έχουν χρήματα τότε η ύφεση βαθαίνει.

Εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούμε να βοηθήσουμε τα μέγιστα, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις, ειδικά μας δόθηκε η υπόσχεση ότι θα δοθούν αρκετά χρήματα για να εξοφληθούν τα χρέη που υπάρχουν από τον «ΘΗΣΕΑ» για έργα που είναι σταματημένα και όχι μόνο θα εξοφληθούν είπε η ηγεσία, αλλά θα δοθούν χρήματα ώστε να ολοκληρωθούν αυτά, και κάπου στο βάθος να ξεκινήσει και το «ΕΛΛΑΔΑ». Όλα αυτά είναι καλά. Μένει όμως να τα δούμε.

Θα υπάρξουν αυξήσεις των δημοτικών τελών για να αναπληρώσουν τις περικοπές του Προϋπολογισμού;

Απάντηση: Όχι. Με τίποτε δε θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Δε θα υπάρξει κανένας συνάδελφος που θα τολμήσει να αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Αυτό πρέπει να το ξεχάσει και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και πολύ περισσότερο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.



ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Στην πρώτη συνάντηση που είχαμε σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επικεντρώσαμε τη συζήτηση στα οικονομικά προβλήματα των δήμων, οι οποίοι είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευσή τους, διότι από τη μία έχουμε τρομακτικές περικοπές της κρατικής επιχορήγησης και από την άλλη μεγάλη μείωση των εσόδων μας από ίδιους πόρους, λόγω της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν. Υποσχέσεις έχουμε πάρει πάρα πολλές, οψόμεθα.

Με τη ΔΕΗ τι βλέπετε να γίνει;

Απάντηση: Με τη ΔΕΗ αυτό που ξέρω και λέω είναι ότι το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο και αποδεικνύεται από όλες τις μέχρι τώρα κινήσεις, είτε από τους δήμους είτε από τις κοινωνικές ομάδες, πόσο άκαιρο και πόσο πρόχειρο ήταν αυτό το μέτρο. Και νομίζω πως αυτός ο αγώνας είναι αυτός που θα καταργήσει αυτό το μέτρο.



aftodioikisi.gr