Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γιορτάζουν:
Ευσέβιος, Ευσεβία.

Γεγονότα

590 π.Χ: Ο Χοσρόης Β' (Παρβέζ στα περσικά) ανακηρύσσεται βασιλιάς των Περσών.
399 π.Χ: Ο φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάζεται να πιει το κώνειο, επειδή «εισήγαγε καινά δαιμόνια» στην Αθηναίων Πολιτεία.
360: Εγκαινιάζεται ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνστάντιο. Στην τελετή μιλούν ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός.
438: Δημοσιεύεται ο Θεοδοσιανός Κώδικας.
1768: Η πρώτη αμερικανική διαφήμιση μουστάρδας παρουσιάζεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
1812: Το Κοντσέρτο αρ. 5 για πιάνο του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1845: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Giovanni D' Arco» κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1852: Ανοίγει τις πύλες του στο Λονδίνο το Great Ormond Str Hospital, το πρώτο νοσοκομείο Παίδων του κόσμου.
1854: Αποκλεισμός του Πειραιά από τους αγγλογάλλους και αργότερα κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά έως τις 15 Φεβρουαρίου 1857, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.
1878: Επαναστατικά τμήματα της Θεσσαλίας, στα οποία συμμετέχουν και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον καθηγητή Νικόλαο Νικολαΐδη, αποκρούουν επίθεση των Τούρκων εναντίον της Μακρινίτσας του Πηλίου.
1879: Ο αμερικανός πρόεδρος Ράδερφορντ Χέιζ υπογράφει νόμο, με τον οποίο επιτρέπεται στις γυναίκες δικηγόρους να παρίστανται ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου τρων ΗΠΑ.
1882: Το πρώτο φορτίο κατεψυγμένου κρέατος εξάγεται από τη Νέα Ζηλανδία με προορισμό τη Βρετανία.
1884: Η όπερα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Μαζέπα» κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1891: Ιδρύεται στη Στοκχόλμη το αθλητικό σωματείο ΑΙΚ.
1897: Ο γερμανός φυσικός Καρλ Φέρντιναντ Μπράουν κατασκευάζει τον πρώτο παλμογράφο.
1898: Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Maine» βυθίζεται από ενέργεια δολιοφθοράς στο λιμάνι της Αβάνας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 260 μέλη του πληρώματός του. Οι Αμερικανοί εξαγριώνονται και κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία (25 Απριλίου).
1902: Εγκαινιάζεται το μετρό του Βερολίνου.
1903: Τα πρώτα παιδικά αρκουδάκια (teddy bears) κατασκευάζονται στην Αμερική από ρώσους μετανάστες.
1905: Αιματηρές προεκλογικές συγκρούσεις σημειώνονται στα Τρίκαλα. Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες, ο απολογισμός.
1907: Ο εθνικός ευεργέτης Μαρίνος Κοργιαλένιος δωρίζει 6 εκατομμύρια δραχμές για τον εξωραϊσμό του χώρου περί την Ακρόπολη και το Θησείο.
1922: Η Χάγη γίνεται η έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου.
1932: Ο αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ κηρύσσει την τελετή λήξης των 3ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ. Πήραν μέρος 252 αθλητές (231 άνδρες και 21 γυναίκες) από 17 χώρες. Οι ΗΠΑ κατέκτησαν τα περισσότερα μετάλλια. Ο αμερικανός Εντ Ίγκαν γίνεται ο πρώτος αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο τόσο σε Θερινούς όσο και σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (πυγμαχία και μπόμπσλεϊ).
1933: Ο ιταλοαμερικανός οικοδόμος Τζουζέπε Ζανγκάρα αποπειράται να δολοφονήσει τον αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Αντ’ αυτού σκοτώνει τον δήμαρχο του Σικάγου.
1936: Ο Χίτλερ ανακοινώνει τη δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου». Πρόκειται για το δημοφιλέστατο έως και σήμερα Σκαραβαίο της Volkswagen.
1940: Ο Χίτλερ διατάσσει ανελέητο υποβρυχιακό πόλεμο κατά των Συμμάχων και δηλώνει στους Βρετανούς ότι τα εμπορικά τους πλοία θα θεωρούνται πολεμικά.
1941: Ο Ντιουκ Έλινγκτον ηχογραφεί τη μεγάλη επιτυχία του Take The A Train.
1942: Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη και συλλαμβάνουν αιχμαλώτους 85.000 άντρες των συμμαχικών στρατευμάτων (Άγγλους, Ινδούς και Αυστραλούς).
1944: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικά στρατεύματα ολοκληρώνουν την επανάκτηση των Νησιών του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό, 1.000 βρετανικά βομβαρδιστικά πλήττουν το Βερολίνο, ενώ συμμαχικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το μοναστήρι Μόντε Κασίνο στην Ιταλία.
1951: Ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος και τέως Υπουργός Μεταφορών Πάνος Χατζηπάνος καταδικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) σε 2 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για απιστία κατά του Δημοσίου, σχετικά με σκάνδαλο μεταφοράς των καυσίμων.
1956: Ανεβαίνει στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ «Ωραία μου Κυρία».
1957: Ο Αντρέι Γκρομίκο αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών της ΕΣΣΔ. Θα αποτελέσει τον μακροβιότερο υπουργό Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης και μία από τις σημαντικότερες φιγούρες του ψυχρού πολέμου.
1961: Ολόκληρη η αμερικανική ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ χάνει τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν Boeing 707 της Sabena συντρίβεται στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
1962: Νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εκλέγεται ο μητροπολίτης Καβάλας, Χρυσόστομος.
1963: Με τη σύλληψη τριών ανώτερων αξιωματικών της Στρατιωτικής Σχολής του Παρισιού, αποτρέπεται η δέκατη απόπειρα δολοφονίας κατά του γάλλου προέδρου Σαρλ Ντε Γκολ.
1964: Το άλμπουμ των Beatles «Meet the Beatles» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 11 εβδομάδες.
1964: Οι ΗΠΑ θέτουν σε κατάσταση ετοιμότητας τις μονάδες του 6ου Στόλου και συγχρόνως διαμηνύουν σε Ελλάδα και Τουρκία ότι δεν θα ανεχθούν καμία επέμβασή τους στην Κύπρο. (Διακοινοτικές ταραχές στη Λεμεσό με 21 νεκρούς)
1964: Ο Σαμ Κουκ ανακοινώνει ότι διακόπτει τις ζωντανές εμφανίσεις του, για να ασχοληθεί με τη σύνθεση και τη δημιουργία εταιρείας δίσκων.
1965: Υψώνεται για πρώτη φορά στον Καναδά η νέα σημαία της χώρας με το χαρακτηριστικό φύλλο από σφένδαμο.
1967: Στις ΗΠΑ, ψηφίζεται ο πρώτος νόμος κατά της πειρατείας των δίσκων.
1968: Ο Τζόρτζ Χάρισον, ο Τζον Λένον και οι σύζυγοί τους φτάνουν στην Ινδία για να μελετήσουν τον υπερβατικό διαλογισμό του Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι.
1971: Καταργούνται οι λαϊκές αγορές της Κυριακής, έπειτα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
1973: Ο ΠΑΟΚ αποσπά ισοπαλία 1-1 σε φιλικό παιγνίδι από τον μεγάλο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Τα γκολ πέτυχαν στο 38ο λεπτό της αναμέτρησης ο Σαράφης και στο 88ο λεπτό ο Χάαν.
1974: Η άντληση πετρελαίου από το πρώτο στρώμα των κοιτασμάτων της Θάσου φτάνει τα 10.000 βαρέλια ημερησίως.
1975: Η Λίντα Ρόνσταντ ανεβαίνει στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «You're No Good».
1976: Τελετή λήξης των 12ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ίνσμπρουγκ της Αυστρίας. Συμμετείχαν 1.118 αθλητές από 37 χώρες. Στον πίνακα των μεταλλίων, την πρώτη θέση κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση με 27 (13-6-8), τη δεύτερη η Ανατολική Γερμανία με 19 (7-5-7) και την τρίτη η Νορβηγία με 7 (3-3-1).
1977: O μπασίστας Γκλεν Μάτλοκ απολύεται από τους Sex Pistols και προσλαμβάνεται ο Σιντ Βίσιους. Ο Μάτλοκ θα επανέλθει με την επανασύσταση των Sex Pistols τη δεκαετία του 1990.
1979: Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού προτείνει συνάντηση όλων των ηγετών των πολιτικών κομμάτων, με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας.
1980: Οι αμβλώσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία, φθάνουν τις 300.000 το χρόνο.
1986: Η Γουίτνεϊ Χιούστον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με την επιτυχία της «How Will I Know».
1986: Η Sade ανεβαίνει στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Promise».
1989: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι και ο τελευταίος της στρατιώτης έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.
1990: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Χαβιέ Πέρεζ ντε Κουέγιαρ, τιμάται με το Βραβείο Ωνάση για τη συμβολή του στην παγκόσμια ειρήνη.
1991: Η Τσεχοσλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία υπογράφουν τη Συνθήκη του Βίζενγκραντ για τη φιλελευθεροποίηση των αγορών τους.
1991: Το Ιράκ ανακοινώνει ότι επιθυμεί μία έντιμη και αποδεκτή λύση, η οποία θα περιέχει και την αποχώρηση από το Κουβέιτ. (Α' Πόλεμος του Κόλπου)
1991: Η πρώην φιλενάδα του Ροντ Στιούαρτ, Κέλι Έμπεργκ, ζητά από τον άγγλο ρόκερ διατροφή 25 εκατομμυρίων δολαρίων γι' αυτήν και την τετράχρονη κόρης τους, με αγωγή που καταθέτει σε δικαστήριο του Λος Άντζελες. Η διαφορά θα επιλυθεί εξωδικαστικά δύο χρόνια αργότερα.
1992: Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι η Ελλάδα ήταν ο μόνος λόγος που δεν αναγνωρίσθηκε η Δημοκρατία με το όνομα «Μακεδονία».
1992: Το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 5 του Φίλιπ Γκλας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1993: Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Ραούφ Ντενκτάς όσον αφορά το Κυπριακό, δηλώνει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν.
1993: Η Greenpeace επικρίνει τα τουρκικά σχέδια για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Ακούγιου, στις ακτές της Μεσογείου.
1995: Ο αμερικανός χάκερ Κέβιν Μίτνικ συλλαμβάνεται από το FBI, με την κατηγορία ότι παραβίασε ευαίσθητα κρατικά υπολογιστικά συστήματα. Θα μείνει στη φυλακή για πέντε χρόνια.
1995: Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την πρόταση Σαμαρά να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
1996: Τρομοκρατική επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα, από τη «17 Νοέμβρη». Προκαλούνται ζημιές σε τρία αυτοκίνητα.
1996: Το ΚΥΣΕΑ επιλέγει ομόφωνα τον πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ανασύρονται από τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου.
1996: Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει ψήφισμα, με το οποίο επιρρίπτει σαφέστατα την ευθύνη της κρίσης των Ιμίων στην τουρκική πλευρά.
1997: Οι U2 ανεβαίνουν στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Discoteque».
1997: Υπογράφεται στη Γενεύη η διεθνής συμφωνία για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, με τη συμμετοχή 69 χωρών.
1998: Ο Γλαύκος Κληρίδης κερδίζει το δεύτερο γύρο των εκλογών στην Κύπρο και ανανεώνει για δεύτερη πενταετία τη θητεία του ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεντρώνει το 50,8% των ψήφων έναντι 49,2% του Γιώργου Ιακώβου.
1999: Συλλαμβάνεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας και μεταφέρεται στην Τουρκία ο κούρδος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
2000: Ο Στινγκ ακυρώνει συναυλία του στη Βιέννη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του ακροδεξιού Γιεργκ Χάιντερ στην κυβέρνηση.
2002: Το χεβιμεταλάδικο περιοδικό Kerrang! Magazine ξεπερνά σε κυκλοφορία το New Musical Express και γίνεται το πρώτο σε κυκλοφορία εβδομαδιαίο μουσικό περιοδικό στη Μεγάλη Βρετανία.
2003: Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Ιράκ λαμβάνουν χώρα σε 600 πόλεις του κόσμου.
2003: Ο προπονητής της Manchester United, Σερ Άλεξ Φεργκιουσον, κλωτσάει από θυμό για την κακή απόδοση της ομάδας του εναντίον της Άρσεναλ ένα παπούτσι μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας, πετυχαίνοντας και σκίζοντας κατά λάθος το αριστερό φρύδι του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Πέντε μήνες μετά ο Μπέκαμ θα εγκαταλείψει την ομάδα για τη Ρεάλ Μαδρίτης.
2004: Η Νόρα Τζόουνς ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Feels Like Home».
2005: Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube.
2006: Οι Τζέιμς Μπλαντ, Coldplay, Kaiser Chiefs και Green Day αναδεικνύονται νικητές των βρετανικών μουσικών βραβείων.
2007: Ο Σωτήρης Νίνης γίνεται σε ηλικία 16 χρονών και 10,5 μηνών ο νεότερος παίκτης ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκό αγώνα. Στη συνάντηση Λανς - Παναθηναϊκός 3-1 για τη φάση των 32 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καταρρίπτει το ρεκόρ του Θωμά Μαύρου, από το 1971.
2007: Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κρίνει ότι δεν έχει εφαρμογή η Σύμβαση των Βρυξελλών για τη διεθνή δικαιοδοσία στην περίπτωση αγωγής απογόνων θυμάτων της σφαγής στα Καλάβρυτα από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις το Δεκέμβριο του 1943, οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Με την απόφασή του αυτήν απορρίπτει τη δυνατότητα να εναχθεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο το γερμανικό Δημόσιο ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.
2007: Ανακοινώνεται η ανακάλυψη αρχαίου θεάτρου στο κέντρο του Μενιδίου, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.
2007: Αρχίζει στην Μαδρίτη η δίκη των 29 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη, εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους 191 άνθρωποι.
2007: Αρχίζει στη Μαδρίτη η δίκη των 29 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στην ισπανική πρωτεύουσα, εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους 191 άνθρωποι.
2008: Ένα διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει κάποτε οι Beatles στο Λονδίνο πωλείται έναντι 1,75 εκατομμυρίων λιρών.
2010: Δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες συγκρούονται στο βελγικό προάστιο του Μπάιζινγκεν στο Χάλε, περίπου 15 χλμ. νοτιοδυτικά των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα 18 επιβάτες να σκοτωθούν και 125 να τραυματιστούν.
2010: Άγνωστοι αφοπλίζουν δύο αστυνομικούς έξω από τη ΔΟΥ Αμαρουσίου επί της Λεωφόρου Κηφισίας και τους αφαιρούν τον οπλισμό και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Γεννήσεις

1564: Γκαλιλέο Γκαλιλέι, γνωστός στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος, ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν' απαρνηθεί. (Θαν. 8/1/1642)  [Αποφθέγματα]
1571: Μίκαελ Πρετόριους, γερμανός συνθέτης, που έγραψε κυρίως θρησκευτική μουσική. (Θαν. 15/2/1621)
1748: Τζέρεμι Μπένθαμ, άγγλος νομικός και φιλόσοφος, εισηγητής της θεωρίας του ωφελιμισμού. (Θαν. 6/6/1832)
1809: Σάιρους Μακ Κόρμικ, εφευρέτης της θεριζοαλωνιστικής μηχανής. (Θαν. 13/5/1884)
1812: Τσαρλς Τίφανι, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της γνωστής αλυσίδας κοσμηματοπωλείων Tiffany. (Θαν. 18/2/1905)
1820: Σούζαν Άντονι, αμερικανίδα φεμινίστρια. (Θαν. 13/3/1906)
1827: Φράνσις Πρατ, αμερικανός μηχανικός. (Pratt & Whitney) (Θαν. 10/2/1902)
1835: Δημήτριος Βικέλας, ποιητής και πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. («Λουκής Λάρας») (Θαν. 7/7/1908)
1883: Σαξ Ρόμερ, βρετανός συγγραφέας, εμπνευστής του Δρ. Φου Μαντσού. (Θαν. 1/6/1959)
1898: Τοτό, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του ιταλού ηθοποιού Αντόνιο Φόκας Φλάβιο Άντζελο Ντούκας Κομνένο ντε Κούρτις ντι Μπιζάντζιο Γκαλιάρντι. (Θαν. 15/4/1967)
1899: Ζορζ Ορίκ, γάλλος συνθέτης. (Θαν. 23/7/1983)
1929: Γκράχαμ Χιλ, βρετανός ραλίστας. (Θαν. 29/11/1975)
1941: Φλορίντα Μπολκάν, βραζιλιάνα ηθοποιός.
1941: Μπάμπης Τσετίνης, λαϊκός τραγουδιστής. (Θαν. 29/9/2007)
1944: Μικ Έιβορι, άγγλος ντράμερ των Kinks.
1945: Τζον Χέλιγουελ, βρετανός μουσικός. (Supertramp)
1945: Νίκος Μινάρδος, ελληνοαμερικανός ηθοποιός και επιχειρηματίας.
1947: Μαρίζα Μπέρενσον, αμερικανίδα ηθοποιός.
1947: Τζον Άνταμς, αμερικανός συνθέτης, στο ρεύμα του μινιμαλισμού.
1949: Κρίστοφερ Ράουζ, αμερικανός συνθέτης.
1951: Τζέιν Σέιμουρ, βρετανίδα ηθοποιός.
1974: Τόμι Πουταάνσου, φιλανδός μουσικός, τραγουδιστής των Lordi.
1974: Αλεξάντερ Βουρτζ, αυστριακός πιλότος της F1.

Θάνατοι

1621: Μίκαελ Πρετόριους, γερμανός συνθέτης, που έγραψε κυρίως θρησκευτική μουσική. (Γεν. 15/2/1571)
1781: Γκότχολντ Λέσινγκ, γερμανός συγγραφέας, φιλόσοφος, δραματουργός και τεχνοκριτικός, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Γερμανικού Διαφωτισμού. (Γεν. 22/1/1729)
1887: Αλεξάντρ Πορφίριεβιτς Μποροντίν, ρώσος συνθέτης, που κέρδιζε τα προς το ζην εργαζόμενος ως χημικός. («Πρίγκιψ Ιγκόρ», «Στις στέπες της κεντρικής Ασίας») (Γεν. 31/10/1833)
1905: Λιου Ουάλας, αμερικανός συγγραφέας, δικηγόρος, πολιτικός και στρατιωτικός. («Μπεν Χουρ») (Γεν. 10/4/1827)
1928: Χέρμπερτ Άσκουιθ, άγγλος φιλελεύθερος πολιτικός, που διατέλεσε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας από το 1908 έως το 1916. (Γεν. 12/9/1852)
1932: Λυσίμαχος Καυταντζόγλου, διπλωμάτης, νομικός και εθνικός ευεργέτης. Με τα χρήματα που άφησε στη διαθήκη του χτίστηκε το Καυταντζόγλειο στη Θεσσαλονίκη. (Γεν. 1870)
1965: Νατ Κινγκ Κόουλ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ναθάνιελ Άνταμς Κόουλς, αμερικανός τραγουδιστής. (Γεν. 17/3/1919)
1967: Τζέιμς Ντούργια, αμερικανός επιχειρηματίας. Μαζί με τον αδελφό του Τσαρλς δημιούργησαν την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ. (Γεν. 8/10/1869)
1968: Λιτλ Γουόλτερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μάριον Γουόλτερ Τζέικομπς, αμερικανός μπλουζίστας και βιρτουόζος της φυσαρμόνικας. (Γεν. 1/5/1930)
1971: Δημήτριος Λούνδρας, αθλητής της γυμναστικής και ναύαρχος. Κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896. (Γεν. 4/9/1885)
1981: Μάικ Μπλούμφιλντ, αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης του μπλουζ και του ροκ. (Γεν. 28/7/1943)
1988: Ρίτσαρντ Φάινμαν, αμερικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ για τη δουλειά του στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική. (Γεν. 11/5/1918)
1992: Γουίλιαμ Σούμαν, αμερικανός συνθέτης. (Γεν. 4/8/1910)
2005: Πιερ Μπασλέ, γάλλος τραγουδοποιός. («Εμμανουέλα») (Γεν. 25/5/1944)
2008: Ντόλυ Γουλανδρή, ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. (Γεν. ?)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:M.LAGANA