Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΤΗΛ.2251352108 - FAX.22510 46652 - e-mail: grafeiotypou@pvaigaiou.gov.gr
ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 1 ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ 81100


Μυτιλήνη 26 Απριλίου 2012 


ΠΡΟΣ: ΜΜΕ Περιφέρειας Β. Αιγαίου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην προγραμματισμένη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Λουκά Παπαδήμο που πραγματοποιήθηκε σήμερα 26/4 στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάσου Γιαννίτση και του Υφυπουργού κ. Πάρι Κουκουλόπουλου.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη, με τους Περιφερειάρχες ωστόσο να έχουν τη ευκαιρία να τοποθετηθούν για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν το θεσμό και κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά. 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, παίρνοντας το λόγο επεσήμαναν για μία ακόμη φορά στον Πρωθυπουργό την αναγκαιότητα να παραμείνει χαμηλός ο συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ο Πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση στο θέμα και ζήτησε από τους Περιφερειάρχες του Αιγαίου και την κατάθεση ενός σχετικού υπομνήματος από μέρους τους, δεδομένης της επιθυμίας του όλα όσα διατυπώθηκαν σήμερα, να τα διαβιβάσει ολοκληρωμένα στον επόμενο Πρωθυπουργό. 

Στις τοποθετήσεις τους οι Περιφερειάρχες αναφέρθηκαν και στις νομοθετικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να λειτουργήσει επωφελέστερα για τον πολίτη ο νέος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, αλλά και στα ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζει κάθε μία Περιφέρεια χωριστά.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, τέθηκαν τα θέματα:
• Της πραγματικής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από τα Υπουργεία προς τις Περιφέρειες, πρωτίστως για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
• Της μείωσης της γραφειοκρατίας και της συναρμοδιότητας πολλών φορέων που δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε πάρα πολλούς τομείς και κυρίως στην ανάπτυξη. Το θέμα των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι χαρακτηριστικό.
• Τη βελτίωση της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα.
• Την άρση των προσκομμάτων από τις υπηρεσίες εντελλομένων που ευθύνονται για τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών.
• Την αξιοποίηση κτηρίων του δημοσίου από τις Περιφέρειες που θα συμβάλλει στη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών.
• Την παραμονή της νησιωτικής Ελλάδας στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α.
• Την ενίσχυση του ΑΗ.Σ. της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ