Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΒΗ ΧΡΗΣΤΟΥ


ην νέα έκθεση γλυπτών του Έβη Χρήστου , με τίτλο « αθώοι »φιλοξενεί ο Χώρος Τέχνης «24» , από τις 1 0 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2012.

Η ιστορικός τέχνης και έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας, Έφη Παπαευθυμίου, αναφέρει για την νέα ενότητα γλυπτών του Έβη Χρήστου:

  « Ο 'Εβης Χρήστου επανέρχεται με μια νέα έκθεση γλυπτών από ορείχαλκο, αυτή τη φορά, και τον τίτλο «Αθώοι». Η οντολογία των μορφών του αποκαλύπτει την έξοδο από έναν κόσμο σιωπής και τύφλωσης, σε ένα περιβάλλον «στεγνό» από τον καθαρό αέρα μιας διευρυμένης συνείδησης. Οι μορφές του Χρήστου, αναδύονται από τη θάλασσα του άμορφου και άρρητου Ασυνειδήτου και ακτινοβολούν ως αρχέτυπα κάθε νέας γέννησης, κάθε νέας εξελικτικής αφετηρίας. Με εικονογραφικά παράλληλα από τη ζωγραφική του Ιερώνυμου Μπος ή του Φράνσις Μπέϊκον και μέσα από αναγωγές, οι μορφές του Χρήστου θα μπορούσαν να είναι οι δεσμώτες του σπηλαίου του Πλάτωνα, που βγαίνουν από τη σπηλιά για να αντικρύσουν για πρώτη φορά το φως. Γιατί αθώοι; Ίσως γιατί «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Αθώοι με την αθωότητα μιας ασυνείδητης υπόστασης και μιας ασυνείδητης τελειότητας, που θα διέλθει αναγκαστικά από το στάδιο της ενσυνείδητης ατέλειας. Οι «Αθώοι» του Έβη Χρήστου, υποστασιοποιούνται με τη μορφοπλαστική βούληση του γεννήτορα-γλύπτη, «ζουν» και «αναπνέουν» με μια εκπληκτική εμψύχωση από το δημιουργό τους. Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στην ιδιαίτερη ικανότητα του Χρήστου να δημιουργεί φόρμες αυτοτελείς, ολοκληρωμένες και «έμψυχες», δηλαδή πραγματικές εικαστικές οντότητες».

Όπως ο ίδιος σημειώνει:


« Οι ‘αθώοι’ είναι ένα σύμπλεγμα συναισθημάτων με άξονα τον φόβο της πιθανής απώλειας και την αβεβαιότητα της ύπαρξης. Άνθρωποι της απομόνωσης και της εγκατάλειψης, άνθρωποι του περιθωρίου, ασταθείς και ευμετάβλητοι. Άνθρωποι δίπλα μας. Παρατηρούν βυθισμένοι στη βουβή ερημιά τους. Αναπνέουν τον φόβο της συναισθηματικής τους απόγνωσης. Δεν εκλιπαρούν… μόνο ξέρουν. Στις απομακρυσμένες γωνιές της ψυχής, η υπόστασή τους διαλύεται στον αέρα » .

Ο Μανώλης Φύσσας, για αυτή τη δουλειά του Έβη Χρήστου, έχει αναφέρει:


«Τα γλυπτά του Έβη είναι μία εσωτερική ματιά, τρυφερή, χωρίς να εξιδανικεύει… Μία ματιά σαν την αγάπη όταν γίνεται έκφραση και πράξη, σαν τα βότανα – φάρμακα που δεν έχουν γλυκιά γεύση, μα θεραπεύουν και οδηγούν στην ομορφιά της εσωτερικής ειρήνης. Τα γλυπτά του Έβη και η αλήθεια του ταυτίζονται… κι αυτό είναι σπάνιο».


Βιογραφικό σημείωμα
τ

Ο  Έβης Χρήστου γεννήθηκε στη Αθήνα . Ζει και εργάζεται στ η Χίο . Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας.
Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις από το 2003 έως σήμερα, στην Αθήνα (Χώρος Τέχνης 24, Αγγέλων Βήμα), στη Χίο, στη Μυτιλήνη και στο Πήλιο. Έχει συμμετάσχει σε πολλέςομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Χίο (Γκαλερί 7, Γκαλερί ‘Ψυχάρη 36’, Τεχνόπολη - Γκάζι, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Σκοτεινή Φυλακή Χίου, Δημοτική Πινακοθήκη Χίου, κ.ά). Στην ενδέκατη αυτή ατομική του έκθεση, παρουσιάζει την πρώτη του ενότητα έργων από ορείχαλκο.
Ως σκηνογράφος έχει συνεργαστεί με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου σε πολλές παραγωγές («Όρνιθες», «Φιάκας», «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» και «Οδυσσεβάχ» σε σκηνοθεσία Γ. Μπινιάρη, «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος» σε σκηνοθεσία Δ. Αβδελιώδη, «Η χαμένη Κούκλα» σε σκηνοθεσία Τ. Τζαμαργιά, κ. ά). Επίσης συνεργάστηκε με το Ασκητικό Θέατρο στην παραγωγή «Τόπος Μονάχος» σε σκηνοθεσία Κ. Μάριου. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας «Ορειβάτες της Πεδιάδας».


------------------------------------------------------------------------------------------------ 
Χώρος Τέχνης «24»
Σπευσίππου 38, 10676 Αθήνα, Τηλ / Fax 210 7217897,elsakareli@gmail.com 
Διάρκεια Έκθεσης:  10 Μαΐου 2012  2 Ιουνίου 2012 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 11:00 – 14:00, 18:00 – 21:00, Σάββατο 11:00 – 14:00