Τις γενικές προτεραιότητες τους στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών που ανέλαβαν έθεσαν κατά τις τελετές παραλαβής-παράδοσης οι νέοι υπουργοί Αντώνης Μανιτάκης και Ευρυπίδης Στυλιανίδης.
Παράλληλα, οι προτεραιότητες των δύο υπουργείων καταγράφονται και στοκείμενο της Συμφωνίας των τριών κομμάτων για τοΠρογραμματικό Πλαίσιο της κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης.
Ο μεν Α. Μανιτάκης, πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, δε θέλησε να αναφερθεί στη δέσμευση του «Μνημονίου 2» για 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015, ωστόσο, μίλησε για «τομές και ρήξεις», οι οποίες όμως θα γίνουν ύστερα από διάλογο. Στο μεγάλο θέμα του e-Δημοσίου, αναφέρθηκε ο νέος υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα αναλάβει τον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.
Να σημειωθεί ότι το κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας που «διέρρευσε» σήμερα στο «Έθνος» προβλέπει για τηνΑνασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης
1) Αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας Κυβέρνησης και υπουργείων: Κεντρικός διυπουργικός συντονισμός των καθημερινών οριζόντιων αποφάσεων. Ενίσχυση της επιτελικότητας, του συντονισμού και του ελέγχου της εφαρμογής δημοσίων πολιτικών.
2) Ενίσχυση της αυτοτέλειας της δημόσιας διοίκησης από τις πολιτικές αλλαγές: Δραστική μείωση του αριθμού των γενικών διευθύνσεων και ορισμός γενικών διευθυντών με 5ετή θητεία και μισθό ίσο με του Γενικού Γραμματέα.
3) Περιορισμός της πολυνομίας και εξάλειψη της σύγκρουσης νομοθετημάτων. Πάταξη της διαφθοράς μέσω της ενίσχυσης πρακτικών διαφάνειας και νομοθέτησης νέου αυστηρότερου πειθαρχικού δίκαιου και κυρίως εφαρμογή του στην πράξη.
4) Αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες προαγωγής. Διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού. Θεσμοθέτηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Σύνδεση του προϋπολογισμού που δίδεται σε κάθε δημόσια υπηρεσία με τους στόχους και την απόδοση.
5) Οργανωτικός και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός.
Ισχυρή Αυτοδιοίκηση αλλά και Μεταναστευτικό
Τη δημιουργία ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα έχει στο επίκεντρό της την εξυπηρέτηση του πολίτη και την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, «ώστε να πάψει η Ελλάδα να είναι αποθήκη ψυχών», έθεσε ως προτεραιότητές του ο νέος υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης.
Να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός με τις δηλώσεις του αυτές είναι «εντός Προγραμματικού Πλαισίου» της νέας κυβέρνησης, όπως αυτό συμφωνήθηκε από τα τρία κόμματα, καθώς προβλέπει: «Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για απόδοση Ιθαγένειας σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχηση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα (Ευρωπαϊκός Νότος)».
Παράλληλα, με βάση τη συγκεκριμένη Συμφωνία, το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να προωθήσει αλλαγές-εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και αναδιοργάνωση του κράτους-δημόσιας διοίκησης
1) Ψήφιση νόμου για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, Γ.Γ. Υπουργείων, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1974 μέχρι σήμερα. Ο νόμος να προβλέπει και να εξασφαλίζει διοικητικά την επιβολή ποινών και τη δήμευση περιουσιών για όσους τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα εισοδήματά τους.
2) Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για ευθύνη υπουργών και υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
3) Επανεξέταση όρων και προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Μείωση της επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων. Πλήρης έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών από ανεξάρτητο θεσμικό όργανο.
4) Δραστικός περιορισμός του αριθμού των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των υπουργών, Γενικών Γραμματέων και βουλευτών.
aftodioikisi.gr