Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΟΤΑ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ




Σαράντα χρόνια από την καθιέρωσή της, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μοιάζει περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία για να μας θυμίζει τις κλιματικές αλλαγές που έχουν ενσκήψει στη ζωή μας, με τις αρνητικές της επιπτώσεις στη ζωή μας.
Μοιάζει περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία για να μας θυμίσει πως πρέπει όλοι να εργαστούμε συλλογικά για την προστασία του πλανήτη και την εξοικονόμηση των πόρων, ώστε να καταφέρουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος και τουλάχιστον τους πόρους που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη. Στη φετινή Ημέρα, με θέμα την «Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;», η Αυτοδιοίκηση έχει ενεργό μέρος με τις δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη χώρα και περιλαμβάνουν από καθαρισμό ακτών, πόλεων και δασών μέχρι ανακύκλωση, πολιτιστικές εκδηλώσεις και... ποδηλατοδρομίες.
Δράσεις των ΟΤΑ
Λόγω του μεγάλου αριθμού των ΟΤΑ που μετέχουν στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος, η aftodioikisi.gr «μεταφέρει» στις σελίδες της κάποιες από τις δράσεις αυτών:
Για τις δράσεις την Ημέρα του Περιβάλλοντος στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, εδώ.
Δήμος Αθηναίων: Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των μαθητών που μετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής, φωτογραφίας και κολάζ, με θέμα «Η πόλη μας... αύριο, η πόλη που θα ήθελα να ΖΩ», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ελληνογαλλικού Φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις» (Les Recontres de la Terre). Τα παιδιά, μέσα από την τέχνη, με φαντασία και συναίσθημα, παρουσίασαν «την πράσινη πόλη», καθώς και το «πράσινο σχολείο» στο οποίο θα ήθελαν να ζουν. Έξι είναι τα βραβεία που θα απονεμηθούν. Τέσσερα από αυτά είναι χρηματικά και θα χρησιμοποιηθούν για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των χώρων του σχολείου που θα διακριθεί, ενώ τα άλλα δύο βραβεία είναι φυτά για τη δημιουργία ενός μικρού κήπου για τη βοτανική εκπαίδευση των μαθητών και βιβλία για τη δημιουργία μιας οικολογικής βιβλιοθήκης. Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης- Θησείο, στάση Μετρό: Κεραμεικός,, τηλ. 210 - 3452150, Ώρα:10.00. Υπενθυμίζεται πως -λόγω των εκλογών και της παραχώρησης δημόσιων χώρων στα κόμματα για τα προεκλογικά τους κέντρα- ο δήμος έχει αναβάλει όλες τις εκδηλώσεις του στις δημοτικές κοινότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως επίσης και την Ανθοκομική Έκθεση που ήταν να γίνει στις 25 Μαΐου (εδώ).
Δήμος Αλεξανδρούπολης - Π.Ε. Έβρου: Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Έβρου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ - Π.Ε. Έβρου, το Δήμο Αλεξανδρούπολης, τη ΔΕΥΑΑ, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει εκδήλωση και έκθεση φωτογραφίας - ζωγραφικής υπό τον τίτλο «Οικοαποτυπώματα 2012» με θέμα «Το νερό πηγή ζωής». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξ/πολης (Πλατανότοπος Μαΐστρου) σήμερα και ώρα 09.15 π.μ. - 12.30 π.μ. Μέσα από τη φωτογραφία και τη ζωγραφική, οι μαθητές θα προσπαθήσουν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα και να αναδείξουν τους προβληματισμούς τους για το ΝΕΡΟ με βάση το θεματικό τομέα που έχουν επιλέξει (Νερό, Πήγες, Υδροβιότοποι, Ποτάμια, Λίμνες, Θάλασσα - ακτές, κ.λπ.). Σκοπός του διαγωνισμού και της έκθεσης « Οικοαποτυπώματα 2012» είναι η ανάδειξη της σημασίας και του πλούτου του περιβάλλοντος του τόπου μας, αλλά και των οικοσυστημάτων της περιοχής μας, μέσω της τέχνης (φωτογραφίας & ζωγραφικής). Η δράση αυτή, αποτελεί μια προσπάθεια των μαθητών να γνωρίσουν και να προβάλουν το τοπικό περιβάλλον και τα προβλήματά του με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ίδιων και της τοπικής κοινωνίας. Τα έργα θα εκτεθούν κατά διάρκεια του καλοκαιριού στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης.
Δήμος Άργους-Μυκηνών και Δήμος Ναυπλιέων: Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, σε συνεργασία με τους Δήμους Άργους- Μυκηνών και Ναυπλιέων, συνδιοργανώνουν διήμερες εκδηλώσεις στις 5 και 6 Ιουνίου με σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ( 5 Ιουνίου). Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής: Τρίτη 5 Ιουνίου - Ναύπλιο, 09:00-10:00, Συγκέντρωση των σχολικών μονάδων στο χώρο του Κινηματογράφου Ναυπλίου, Ενημέρωση των μαθητών για τη σημασία της δράσης, Οργάνωση των μαθητών σε ομάδες - Οδηγίες για την ασφαλή συμμετοχή τους. 10:00 -12:00, Εθελοντικός, συμβολικός καθαρισμός της παραλίας Καραθώνας , με τη συμμετοχή μαθητών από το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Ναυπλίου και ομάδα φοιτητών του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Harvard. 12:00 - 13:00, Καταγραφή απορριμμάτων, συμπλήρωση φύλλων εργασίας, συμπεράσματα από τη δράση. Παραλαβή βεβαιώσεων συμμετοχής. Τετάρτη 6 Ιουνίου - Νέα Κίος, 09:00- 10:00, Συγκέντρωση των σχολικών μονάδων στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Νέας Κίου. Ενημέρωση των μαθητών για τη σημασία της δράσης. Οργάνωση των μαθητών σε ομάδες - Οδηγίες για την ασφαλή συμμετοχή τους. 10:00 - 12:00, Εθελοντικός, συμβολικός καθαρισμός της παραλίας Νέας Κίου με τη συμμετοχή μαθητών από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άργους και το Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου. 12:00 - 13:00, Καταγραφή απορριμμάτων, συμπλήρωση φύλλων εργασίας, συμπεράσματα από τη δράση. Παραλαβή βεβαιώσεων συμμετοχής.
Δήμος Αρταίων: Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνδιοργανώνει με το Δήμο Αρταίων, υπό την καθοδήγηση του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, κεντρική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που εκπονούν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Διεύθυνσης στην Περιβαλλοντική Αγωγή, στην Αγωγή Υγείας και στα Πολιτιστικά Θέματα. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Άρτας, στο χώρο του θεάτρου, την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 και θα διαρκέσει από τις 09.00 έως 14.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους μαθητές σχολείων και το κοινό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά θα ξεναγηθούν στο χώρο του κάστρου από τους εκπαιδευτικούς συνοδούς, θα παίξουν, θα ζωγραφίσουν, θα ενημερωθούν, θα δουν τις εργασίες τους και θα απολαύσουν ένα όμορφο περιβάλλον. Επίσης, την Τρίτη 5 Ιουνίου θα γίνει καθαρισμός στο λόφο Περάνθης, με σημείο αφετηρίας το 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας στις 9π.μ.. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του δρόμου από το 9ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι το Νοσοκομείο. Η παραπάνω δράση γίνεται με τη συνδρομή των συνεργείων από τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Αρταίων σε συνεργασία με σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Στρατού.
Δήμος Βέροιας: Ο Δήμος Βέροιας και το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Τρίτη 5 Ιουνίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Η εκδήλωση διεξάγεται στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Θα αναπτυχθούν ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής και πιο συγκεκριμένα οι παρακάτω ομιλίες: «Εθνικό πάρκο Γαλλικού- Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα: Σημερινή Κατάσταση - Προοπτικές Εξέλιξης», Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ομότιμος καθηγητής τμήματος Χημείας ΑΠΘ, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. «Τάφρος 66: Προβλήματα και Αντιμετώπιση», Αναστάσιος Ζουμπούλης, καθηγητής, Εργαστήριο Γενικής και Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας, τμήμα Χημείας ΑΠΘ, «Προβλήματα Ποιότητας Πόσιμου Νερού στην Λεκάνη του Αξιού», Μανασσής Μήτρακας, επίκουρος καθηγητής, εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ.
Δήμος Βόλου: Ο δήμος διοργανώνει, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας και το ΦΟΔΣΑ, εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν περίπου 700 μαθητές από 20 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ενιαίου Δήμου Βόλου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Πάρκο Αναύρου - Θα πραγματοποιηθεί συμβολική προσπάθεια για την καθαριότητα του χώρου από τους μαθητές των σχολείων, που θα συγκεντρωθούν στο πάρκο Αναύρου στις 9.30 π.μ. Από το Δήμο Βόλου θα τους παρασχεθούν τα απαραίτητα υλικά, όπως σακούλες, γάντια, καπέλα, κλπ. Στη συνέχεια οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στο αμφιθέατρο του Αναύρου, όπου εκπαιδευτικοί θα οργανώσουν θεατρικό παιχνίδι για το περιβάλλον και ομάδες ζωγραφικής, ενώ μια ομάδα θα φυτεύει στο πάρκο πράσινο κι εποχιακά φυτά. Στο τέλος της εκδήλωσης θα κληρωθούν 2 ποδήλατα. Συνεταιρισμός «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» - Κήπια Ανακασιάς Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση - φύτευση αρωματικών φυτών και δέντρων, ώρα 9.30 π.μ., σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου και το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Νέα Αγχίαλος - Θα γίνει συμβολικός καθαρισμός των ακτών από τους μαθητές των σχολείων κι εθελοντικές ομάδες, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας, ώρα 9.30 π.μ., στην παραλία Νέας Αγχιάλου. Αγριά/Λεχώνια - Έχει προγραμματιστεί εξόρμηση φύτευσης με εποχιακά φυτά από τους μαθητές των σχολείων και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κάτω Λεχωνίων, στο χώρο της Πλατεία Ηρώου, ώρα 9.30 π.μ. στην Αγειά και επίσης την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία των Κάτω Λεχωνίων. Τέλος, το ίδιο βράδυ, στο ανοιχτό θέατρο της Νέα Ιωνίας, θα πραγματοποιηθεί Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, με τη συμμετοχή των σχολείων της πόλης.
Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, εορτάζει την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και διοργανώνει α) ώρα 9:00 π.μ., καθαρισμός της νότιας παραλιακής ζώνης της Καλογριάς από στρατιωτικό προσωπικό της 116 Π.Μ. Αράξου και β) ώρα 7:30 μ.μ., ομιλία-συζήτηση με θέμα: «Η Οικολογία της κρίσης .... Και η κρίση της Οικολογίας». Ομιλητής: Μιχάλης Μοδινός διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος - συγγραφέας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης στο Λάππα. Τέλος, στο χώρο θα λειτουργεί παράλληλα και κινητή έκθεση του Φορέα. Να σημειωθεί πως το περασμένο Σάββατο ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ήδη έχει προχωρήσει σε εθελοντικό καθαρισμό της Καλογριάς, με σημείο εκκίνησης το πάρκινγκ της «μπούκας».
Για τις δράσεις την Ημέρα του Περιβάλλοντος στο Δήμο Ελευσίνας, εδώ.
Δήμος Ερμιονίδος: Επιστημονική ημερίδα οργανώνει ο Δήμος Ερμιονίδας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, στο ξενοδοχείο AKS στο Πόρτο Χέλι, με αντικείμενο «Περιβάλλον, Τουρισμός και Ανάπτυξη. Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Κοινωνικών Εταίρων στην Ελλάδα της Κρίσης». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος Γρηγόρης Τσάλτας. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Αργολίδας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης: Η κίνηση ενεργών πολιτών «Minoistas» με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, το Europe direct Κρήτης-Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και πολλών εθελοντών, διοργανώνει δύο εκδηλώσεις. Ήδη την περασμένη Κυριακή 3 Ιουνίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι στο πάρκο που βρίσκεται έναντι του υπό κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου (οδός Ν. Πλαστήρα), σε συνεργασία με την ΠΑΕ Εργοτέλης και τις Ακαδημίες της, πραγματοποίησε καθαρισμός και βάψιμο των τσιμεντένιων τοιχίων αντιστήριξης του προμαχώνα Μαρτινέγκο. Την επόμενη Κυριακή 10 Ιουνίου στις 6:30 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων και σύμπακτων δίσκων. Στις 8:30 το βράδυ, θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στο περιβάλλον από τα μουσικά σύνολα του Μάνου Παπαδάκη με την «ορχήστρα του Χρέους» και του συγκροτήματος «S.E.E HER» (School of European Education).
Για τις δράσεις την Ημέρα του Περιβάλλοντος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, εδώ.
Δήμος Θηβαίων: Η Διαδημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος & Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας - ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, ο Δήμος Θηβαίων & η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) σας προσκαλούν σε ανοιχτή εορταστική εκδήλωση με τίτλο «Ο δικός μας πλανήτης», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 και ώρα 18.30 στην κεντρική πλατεία της Θήβας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η ενημέρωσή τους σχετικά με τα οφέλη τόσο από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής που λειτουργεί στην περιοχή μας όσο και από την πραγματοποίηση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Στους μικρούς μαθητές θα μοιραστούν φυλλάδια περιβαλλοντικού περιεχομένου, μπογιές, πανώ ζωγραφικής και άλλα υλικά έτσι ώστε μέσω των δημιουργικών τους παιχνιδιών να ενισχυθεί η περιβαλλοντικής τους συνείδηση. Στον περιβάλλοντα χώρο της πλατείας θα εκτεθούν τα έργα που ζωγράφισαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων των Δήμων Θηβαίων, Τανάγρας και Αλιάρτου κατά την υλοποίηση του προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που πραγματοποίησε η ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης θα γίνει αξιολόγηση των καλλιτεχνικών έργων και θα κληρωθούν διάφορα δώρα στους μικρούς μαθητές. Σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιείται η εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δράση για τα παιδιά το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ της Ανακύκλωσης, το οποίο περιλαμβάνει τα παιχνίδια κρίκοι, memory, φιδάκι και τσουβαλοδρομίες.
Δήμος Ιεράπετρας: Στο πλαίσιο της Ημερας και σε συνέχεια των δράσεων καθαρισμών των παραλιών που ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου από την παραλία του Αγίου Ανδρέα, ο Δήμος Ιεράπετρας συνεχίζει το πρόγραμμα καθαρισμών. Συγκεκριμένα: Στο Μύρτος, οι «Μυρτίστας» σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου θα προχωρήσουν σε καθαρισμό της παραλίας. Στη Γρα Λυγιά, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο καθαρίζουν την παραλία της περιοχής. Στην Παχιά Άμμο, σήμερα το απόγευμα, οι Σύλλογοι της περιοχής σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου προχωρούν σε καθαρισμό της παραλίας. Επίσης, στη Μεγάλη Παραλία της Ιεράπετρας, θα γίνει καθαρισμός από το Σύλλογο Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου σε συνεργασία με την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου. Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, στο Μακρύ Γιαλό, το δημοτικό σχολείο καθαρίζει την παραλία Διασκάρι και το Σάββατο 9 Ιουνίου ο Σύλλογος Γυναικών Αλληλεγγύη, σε συνεργασία με τους προσκόπους, καθαρίζουν τις παραλίες της δημοτικής ενότητας Μακριού Γιαλού. Την Τετάρτη 13 Ιουνίου, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κουτσουρά με τους δασκάλους και τους γονείς προχωρούν σε καθαρισμό στο δασάκι και το λιμανάκι του Κουτσουρά. Επίσης, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία εθελοντές θα μεταβούν στη νήσο Χρυσή όπου σε συνεργασία με το γραφείο καθαριότητας του Δήμου θα γίνει γενικός καθαρισμός. Τη δωρεάν μεταφορά θα προσφέρουν τα καραβάκια που κάνουν δρομολόγια στο νησί. Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις θα υποστηριχθούν από το Δήμο Ιεράπετρας και την Υπηρεσία Καθαριότητας με αναλώσιμα υλικά που θα βοηθήσουν στην συλλογή των σκουπιδιών καθώς και ορισμένες με προσωπικό του Δήμου.
Δήμος Ιλίου: Με σύνθημα «Ανακυκλώστε! Είναι μεταδοτικό!», ο Δήμος Ιλίου και οι σντιδημαρχίες Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος - Μηχανολογικού και Καθαριότητας, διοργανώνουν περιβαλλοντικές δράσεις στην πόλη. Παράλληλα, ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού και τον ΑΣΔΑ, εκπέμπουν SOS για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με κοινή εκδήλωση στην είσοδο του Πάρκου. Με ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες, φορείς, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει: α) Ώρα 09:00 π.μ. Είσοδος Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» (Λ.Φυλής & Καπετάν Βέρα), διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», φύτεμα δέντρων και καλλωπισμός της λεωφόρου Φυλής, και β) Ώρα 10:00 π.μ.-04:00 μ.μ. Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στις πλατείες Κεντρική, Αγίου Φανουρίου, Ζωοδόχου Πηγής, Γοργόνας, Αγίου Νικολάου, Ελαιών & Μελίκης.
Δήμος Ιωαννιτών: Στο πλαίσιο της Ημέρας, ο Δήμος Ιωαννιτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του -καθαριότητας και πρασίνου- προγραμματίζουν την Τρίτη, καθαρισμό κι εργασίες καλλωπισμού στο πάρκο Πυρσινέλλα. Καλούν δε τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης να παραστούν τόσο για να παρακολουθήσουν από κοντά το έργο των τομέων καθαριότητας και πρασίνου όσο και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του πιο όμορφου σημείου των Ιωαννίνων, του σημείου που αποτελεί πνεύμονα για το λεκανοπέδιο. Ο καθαρισμός θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί και θα διαρκέσει ως αργά το μεσημέρι. Την ίδια ημέρα, με πρωτοβουλία της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Τμήματος Εθελοντισμού του Δήμου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο αισθητικό δασύλλιο της πόλης. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και αποσκοπούν στην συμβολή όλων για την πρόληψη των πυρκαγιών. Οι μαθητές του 19ου και του 26ου Δημοτικού Σχολείου θα μετέχουν στις δραστηριότητες αυτές που θα αναδείξουν τα οφέλη του δάσους, την υποχρέωση όλων μας να προστατεύουμε το περιβάλλον και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε για την πρόληψη των πυρκαγιών. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη στις δέκα το πρωί, στο πιο ψηλό σημείο του αισθητικού δασυλλίου της πόλης. Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής (ώρα 09:28): Όπως ενημερώνει ο δήμος, «λόγω της βροχής οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από το τμήμα Εθελοντισμού και την Πυροσβεστική στο δάσος του Φρόντζου αναβάλλονται. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο χώρο των δύο δημοτικών σχολείων, 19ου και 26ου. Ώρα έναρξης 10 π.μ. Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Μπέγκας και Βασίλης Μασσαλάς θα βρίσκονται στο Πάρκο Πυρσινέλλα όπου γίνονται εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού στις 11:30 π.μ.».
Για τις δράσεις στο Δήμο Καλαμαριάς τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εδώ.
Για την ημερίδα που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εδώ.
Δήμος Λέσβου-Τοπική Κοινότητα Ιππείου: Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Δημοτικό Σχολείο Ιππείου σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Ιππείου πραγματοποίησε εθελοντικό καθαρισμό στο πάρκο - αλσύλλιο του Ιππείου. Σημείο εκκίνησης ήταν το Δημοτικό Σχολείο Ιππείου, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι μαθητές της Ε΄& Στ΄ τάξης του σχολείου μαζί με τους δασκάλους τους. Οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με την καθαριότητα και την σημασία της ανακύκλωσης και στη συνέχεια ξεκίνησαν καθαρισμό στο πάρκο Ιππείου. Η Τοπική Κοινότητα Ιππείου συγχαίρει τους μικρούς μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τον δραστήριο διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ιππείου κ. Απόστολο Πασινιό που διοργάνωσαν αυτή την όμορφη δραστηριότητα που στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους μας.
Δήμος Μυκόνου: Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Όμηρου Ευαγγελινού «Toxic Crisis», με θέμα την περιβαλλοντική κρίση στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους: Όμηρο Ευαγγελινό, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Αλέξανδρο Μαβή, πρόεδρο του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, Περιβαλλοντικά προβλήματα Αιγαίου & Το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης, Βαγγέλη Στογιάννη, μέλος της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, Εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων. Έναρξη εκδήλωσης 8.30 μ.μ.
Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο δήμος δημιουργεί οικιακό βιολογικό λαχανόκηπο. Για το λαχανόκηπο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ., στο υπαίθριο αμφιθέατρο του δημαρχείου, ενημέρωση για το θέμα από τους γεωπόνο Ανδρέα Μπαρμπούτη και τον εκπρόσωπο των βιοκαλλιεργητών Γιώργο Γεράνη. Θα προβληθεί ντοκιμαντερ με θέμα τους λαχανόκηπους καθώς επίσης θα διατεθούν βιολογικά φυντάνια για οικιακή καλλιέργεια. Επίσης, θα προβληθούν μέρη από το ντοκιμαντέρ «Τίποτε δεν πάει χαμένο» της σκηνοθέτιδος Μαρίας Λεωνίδα.
Δήμος Πατρέων: Ο Δήμος Πατρέων και η ΑΔΕΠ Α.Ε. διοργανώνουν τη Τρίτη 5η Ιουνίου 2012 εορταστική εκδήλωση για τη Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού Όρους στο Πουρναρόκαστρο Πατρών. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης που θα αρχίσει 11.00 πμ είναι «...γνωρίζουμε τη φύση... φροντίζουμε το περιβάλλον μας...» και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ανάδειξη της φύσης του Παναχαϊκού όρους. Το πρόγραμμά της εκδήλωσης περιλαμβάνει: α) Ενημέρωση μαθητών σχολείων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης από στελέχη της ΑΔΕΠ Α.Ε., β) Περίπατος των μαθητών στο περιβαλλοντικό μονοπάτι «Πουρναρόκαστρο μέχρι το Ελεκιστριάνικο ρέμα», γ) Δρώμενα από το 39ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (Νέου Σουλίου).
Δήμος Πειραιά: Ο Δήμος Πειραιά θα γιορτάσει την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, με μια ξεχωριστή δράση. Από την Τρίτη 5 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 10 Ιουνίου, σε συνεργασία με φορείς και εθελοντές, θα καθαρίσει τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα: α) Τρίτη 5 Ιουνίου 09:00 - 13:00 & 17:00 - 21:00, Αστικές Πύλες /Ομηρίδου Σκυλίτση - Πύλης - Κόδρου - Κολοκοτρώνη - 34ου Συντάγματος, β) Τετάρτη 6 Ιουνίου 09:00 - 13:00 & 17:00 - 21:00, Αστικές Πύλες, γ) Πέμπτη 7 Ιουνίου 09:00 - 13:00 & 17:00 - 21:00 Αστικές Πύλες, δ) Παρασκευή 8 Ιουνίου 09:00-13:00 & 17:00 -21:00 Ρέλλειος / πλ. Τερψιθέας - Καραϊσκου - Φιλελλήνων - Περικλέους - Σκουζέ, δ) Σάββατο 9 Ιουνίου 09:00 -15:00, Κονώνειο Τείχος / Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σταυρός, ε) Κυριακή 10 Ιουνίου 09:00 -15:00, Κονώνειο Τείχος /Σταυρός, Πορφύρας.
Για τις δράσεις του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας-Πειραιά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, εδώ.
Δήμος Περιστερίου: Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Δήμος Περιστερίου διοργανώνει περιβαλλοντικές δράσεις την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012, ώρα 18:00-20:00, στο νέο Άλσος της πόλης. Γεωπόνοι του Δήμου Περιστερίου θα δίνουν συμβουλές στους πολίτες για τα φυτά και τους κήπους και θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για τα παιδιά.
Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, μαζί με το Σωματείο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων «Η Αγάπη» και με τις υπόλοιπες Ομάδες των Φιλόζωων του Δήμου, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου(Πλατεία Πανοράματος), από τις 10.30- 21.00, με θέμα «Προστατεύουμε τη Φύση και τα Ζώα», προκειμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες για θέματα του περιβάλλοντος και των ζώων. Εθελοντές θα βρίσκονται εκεί, για να ενημερώνουν και να μοιράζουν φυλλάδια. Για όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν τα αδέσποτα που φροντίζουν οι φιλόζωοι και «Η Αγάπη», θα υπάρχει και ένα μικρό παζάρι με βιβλία, μπλουζάκια, ποδιές κ.ά.
Για τις δράσεις την Ημέρα του Περιβάλλοντος στο Δήμο Ρεθύμνης, εδώ.
Δήμος Ρόδου: Οι υπηρεσίες Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, η Δημοτική Ενότητα Ρόδου, το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου διοργανώνουν, μεταξύ άλλων, μια εκδήλωση με ολοήμερη παρουσία, που θα πραγματοποιηθεί στον ευρύτερο χώρο του τρούλου απέναντι από το «Ακταίον». Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα παρτέρια του πεζοδρομίου θα στηθούν δύο περίπτερα με στάντ. Εκεί θα παρουσιάζονται λουλούδια και φυτά από φυτωριούχους της Ρόδου, υπό τη συνοδεία μουσικής από τον ανθοστολισμένο τρούλο. Στην εκδήλωση έχουν κληθεί τα σχολεία της Ρόδου και, από τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση, αναμένεται να περάσουν πάνω από 200 παιδιά από τον χώρο της εκδήλωσης. Για τα παιδιά, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει ένα μίνι-εργαστήρι φυτών, όπου οι μικροί μαθητές θα μαθαίνουν πώς να φυτεύουν και πώς να περιποιούνται τα δικά τους φυτά.
Για τις δράσεις την Ημέρα του Περιβάλλοντος στο Δήμο Σερρών, εδώ.
Για τις εκδηλώσεις που έγιναν στο Δήμο Τρικκαίων, εδώ.
Δήμος Χαλκιδέων: Σε δράσεις στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και στον καθαρισμό των παραλιών επικεντρώνει τις ενέργειές του ο Δήμος Χαλκιδέων. Έτσι, για σήμερα: α) Η Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου, σε συνεργασία με την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας, προχωράει σε καθαρισμό των παραλιών. Στους καθαρισμούς θα πάρουν μέρος εργαζόμενοι και μηχανήματα της Διεύθυνση Καθαριότητας καθώς και παιδιά δημοτικών σχολείων, στα οποία θα έχουν δοθεί γάντια. Θα καθαριστούν οι παραλίες: Ροδιές (Κανήθου), Αστέρια, Σουβάλα, Κουρέντι, Φάρος, Παπαθανασίου, Συκιές, Λιανή Άμμος, Έξω Παναγίτσα (στο Ορφανοτροφείο). Θα συμμετέχουν συνολικά 550 παιδιά από τα δημοτικά σχολεία 3ο, 4ο, 5ο, 9ο, 11ο, 13ο, 15ο, 18ο, 19ο και 21ο Χαλκίδας και Μύτικα. β) Η Δημοτική Ενότητα Αυλίδας, σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής, προχωράει σε καθαρισμό των παραλιών στο Φάρο και στην παραλία Αυλίδας, με τη συμμετοχή των παιδιών των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων των δύο κοινοτήτων. γ) Η Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου, θα υποστηρίξει με εργαζόμενους και οχήματα μεταφοράς, τον καθαρισμό του βυθού της παραλίας Χαλκίδας, στο Στρογγυλό, από τον Ευβοϊκό Σύλλογο Ελεύθερης και Αυτόνομης Κατάδυσης. δ) Η Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Επιτρόπων του Β΄ Βρεφονηπιακού Δημοτικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου Χαλκίδας, διοργανώνει γιορταστική δράση, με το σύνθημα «φυτεύουμε λουλούδια, δίνουμε χρώμα και ζωή». Παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας, του Β΄ και των παραρτημάτων του Δ΄ και Ε΄ παιδικών σταθμών και του νηπιαγωγείου θα ενημερωθούν για την αξία του πράσινου στη ζωή της πόλης, θα φυτέψουν λουλούδια στο χώρο απέναντι από την είσοδο του Κάστρου Κανήθου και στη συνέχεια θα κάνει το καθένα μια δική του ζωγραφιά για την πόλη μας και το πράσινο.
Ιστορικό...
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972 για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Το 2012 αποτελεί χρονιά ορόσημο, καθώς γιορτάζεται η 40ή επέτειος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και κυρίως γιατί οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν για άλλη μια φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο 20+), μια εικοσαετία μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Γης το 1992, μια εικοσαετία διεθνούς δράσης για την προώθηση των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον).
Πράσινη Οικονομία
Σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ, Πράσινη Οικονομία είναι η αειφόρος διαχείριση των κοινών πόρων που οδηγεί στη σταθερή βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και που μειώνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις οικολογικές ελλείψεις. Η Πράσινη Οικονομία δεν αποτελεί ένα νεολογισμό που προωθείται από τη διεθνή κοινότητα. Αντιθέτως, αποτελεί έναν τρόπο ζωής που στηρίζεται στο χρέος μας να παραδώσουμε στην επόμενη γενεά τουλάχιστον τους κοινούς πόρους που μας κληροδότησε η προηγούμενη. Η έννοια της Πράσινης Οικονομίας θεωρείται από πολλούς περίπλοκη και η εφαρμογή της πολυτέλεια. Στην πραγματικότητα, η Πράσινη Οικονομία έχει εφαρμογή παντού γύρω μας και μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στην προώθησή της μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και τομέων που αφορούν μεταξύ άλλων την κλιματική αλλαγή, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση και τη βιοποικιλότητα, τους υδάτινους πόρους, τα απόβλητα, την ενέργεια, τη βιομηχανική επικινδυνότητα, το αστικό περιβάλλον και τα κτήρια.
.http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/20303