Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το Διεθνές Συνέδριο EUROGARD VI ολοκλήρωσε τις εργασίες του




DSC_09141.JPGΤο Διεθνές Συνέδριο EUROGARD VI ολοκλήρωσε τις εργασίες του σήμερα Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 με την εκδρομή 40 συνέδρων στα Μαστιχοχώρια.

Μετά το Ελσίνκι της Φινλανδίας, η Χίος και μετά τη Χίο ακολουθεί το Παρίσι. Η Χίος έβαλε ψηλά τον πήχη! Αυτό δήλωσε η πρόεδρος του επόμενου Συνεδρίου, Dr . Maite Delmas , παρουσιάζοντας το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ( Musee d’ Histoire Naturelle ) και τον Βοτανικό Κήπο ( Jardin des Plantes ) του Παρισιού, όπου μετά από τρία χρόνια θα διοργανώσει  το 7ο EUROGARD .


Πράγματι, το 6ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο EUROGARD VI στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα.
Σε επιστημονικό επίπεδο παρουσιάστηκαν 125 ανακοινώσεις και οι σύνεδροι κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίασή του.
Σε κοινωνικό-πολιτιστικό επίπεδο, οι σύνεδροι γνώρισαν πολλά από τα σημαντικά στοιχεία του Χιώτικου Πολιτισμού με επισκέψεις στο Πελλιναίο και στα Μαστιχοχώρια, στον Κάμπο και Καρδάμυλα, στην Πινακοθήκη και στη Βιβλιοθήκη Κοραή.
Η Τέχνη είχε την τιμητική της στο Συνέδριο. Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και χαρακτικής φιλοξενήθηκαν, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, στο Ομήρειο, στην Πινακοθήκη και σε καφέ της πόλης.
Το λαϊκό πανηγύρι στην Ελάτα θα αφήσει εποχή! Πώς μπορεί να μεταμορφωθεί ένα χωριό όταν έχει έναν ευγενικό κοινό σκοπό που τους ενώνει!
Ο Βοτανικός Κήπος του Αιγαίου ζει! Για να υποδεχτεί τους συνέδρους αναμορφώθηκε. Προστέθηκαν νέες φυτεύσεις και δημιουργήθηκε νέα θεματική ενότητα αφιερωμένη στον Όμηρο. Οι βοτανικοί από όλον τον κόσμο που τον επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια για το σκοπό του να διατηρήσει τα αυτόχθονα φυτά του Αιγαίου, βρήκαν την επιλογή του τόπου εξαιρετική και την κατάστασή του πολύ ικανοποιητική, απαντώντας έτσι έμμεσα στις διάφορες αιτιάσεις τοπικών παραγόντων που δηλώνουν κατά καιρούς λανθασμένες επιλογές και χειρισμούς. Τόνισαν, όλοι, την ανάγκη συστράτευσης της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξή του και τη βιώσιμη λειτουργία του. Οι ίδιοι έθεσαν τους εαυτούς τους στη διάθεση του Βοτανικού Κήπου Αιγαίου να εργαστούν αφιλοκερδώς προς την κατεύθυνση αυτή.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι πολλοί από τους συνέδρους παράτειναν την παραμονή τους στο νησί και την επόμενη εβδομάδα, ενώ όλοι δήλωσαν ότι στο εγγύς μέλλον θα ξανάρθουν ως τουρίστες πλέον.
Το 6ο Διεθνές Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Βοτανικών Κήπων ( EUROGARD VI ):
  • τοποθέτησε τη Χίο στη διεθνή λίστα των βοτανικών προορισμών,
  • συνέβαλε ώστε οι Χιώτες να κάνουν σημαντικούς φίλους, επιστήμονες από 33 χώρες του κόσμου,
  • στάθηκε αφορμή να κινητοποιηθούν δυνάμεις προς την κατεύθυνση της συντήρησης, βελτίωσης και ανάδειξης του Βοτανικού Κήπου του Αιγαίου, και να γίνει γνωστός σε παγκόσμιους Οργανισμούς όπως η BGCI , και η Planta Europa και να έχει την υποστήριξη του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ,
  • και, κυρίως, συνέβαλε στο έργο της Διατήρησης της Φυτικής Βιοποικιλότητας της Ευρώπης και του Πλανήτη εφαρμόζοντας την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατήρησή της.