Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ακτινογραφία των αποτελεσμάτων σε Λέσβο, Λήμνο Αη- Στράτη

Αδιαμφισβήτητα στις εκλογές του Ιουνίου εκείνο που καταγράφεται ως σημαντικότερο συμπέρασμα είναι η κάθετη πτώση του ΚΚΕ  αφού για τη  Λέσβο
- που πάντα αποτελούσε «κάστρο» του ΚΚΕ- μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.  Το πάλαι ποτέ «κόκκινο νησί»  φάνηκε να «τιμωρεί» το ΚΚΕ ψαλιδίζοντάς τις δυνάμεις του,  κατά 7 ολόκληρες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Μαϊου και από 16,79% καταποντίστηκε στο 10,75%, χάνοντας έτσι για πρώτη φορά μετά από 35 ολόκληρα χρόνια, την έδρα. Ο Δημήτρης Καραγιάννης, ο νέος βουλευτής του ΚΚΕ το Μαϊο έμελλε να γίνει από τους βουλευτές με τη μικρότερη κοινοβουλευτική θητεία.
Συνολικά στο Νομό, αισθητή ήταν η ανάκαμψη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Από το 18,63% το Μαϊο η ΝΔ εκτοξεύθηκε στο 27,75%  σκαρφαλώνοντας εννιά  ολόκληρες μονάδες,  ενώ ανάλογη είναι και η αύξηση των ποσοστών του  ΣΥΡΙΖΑ που από το 14,69% αύξησε τις δυνάμεις του στο 23,11%  χωρίς ωστόσο να υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις στη μεταξύ τους διαφορά που διατηρείται στις τέσσερις μονάδες. Από το γεγονός αυτό γίνεται αντιληπτό ότι ψηφοφόροι του ΚΚΕ μετακινήθηκαν προς το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ αύξησε τις δυνάμεις της αντλώντας ψήφους κυρίως από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που επίσης βγήκαν αποδυναμωμένοι από την εκλογική αναμέτρηση. Από 11,77% στις εκλογές του Μαϊου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες  περιορίστηκαν στο 7,97%.
Παρά την κινητοποίηση που υπήρξε στη Λέσβο – που αποτέλεσε περιοχή στόχο για το κόμμα-  με επίσκεψη του Πάνου Καμμένου και πρωτοκλασσάτων στελεχών, ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων που στήριξαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις προηγούμενες εκλογές, φάνηκε να επέστρεψαν στο χώρο της ΝΔ, ενώ  ο Σπύρος Γαληνός παρά το ότι στις εκλογές του Μαϊου είχε αναδειχθεί πρώτος σε ψήφους υποψήφιος βουλευτής, δεν κατάφερε ούτε και τώρα να εξασφαλίζει την πολυπόθητη έδρα για το κόμμα.
Αναμφίβολη έκπληξη των εκλογών αποτέλεσε η ανάκτηση της έδρας για το ΠΑΣΟΚ. Παρά τη μικρή πτώση που παρουσίασε πανελλαδικά, στη Λέσβο το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο κράτησε τα ποσοστά των εκλογών του Μαϊου αλλά αύξησε κιόλας τις δυνάμεις του κατά μια μονάδα περίπου. Από 13,53% το Μαίο,  άγγιξε το 14,16% στις χθεσινές εκλογές και ο Νίκος Σηφουνάκης εξασφάλισε την επιστροφή του στη βουλή. Η ένταξη των δυο Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών Λέσβου και Λήμνου στο ψηφοδέλτιο, σίγουρα λειτούργησε θετικά, όμως και από μόνη της η απώλεια της έδρας στις προηγούμενες εκλογές φάνηκε ν' αγγίζει τ' αντανακλαστικά στελεχών του ΠΑΣΟΚ που  μέχρι τώρα είχαν αποστασιοποιηθεί και  επέστρεψαν για να ενίσχυσουν την προεκλογική παρουσία του κόμματος σε αυτές τις εκλογές.
Στα μικρότερα κόμματα τώρα η Χρυσή Αυγή διατήρησε και αύξησε ελαφρά τα ποσοστά της στη Λέσβο  από το 4,65% στο 5,27% ενώ ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι είδαν τις δυνάμεις τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο.
Στη Λέσβο
Αν παρατηρήσουμε τα ποσοστά σε επίπεδο Δήμου Λέσβου δεν διαφέρουν από τα ποσοστά Νομού. Η σειρά των κομμάτων δεν αλλάζει παραμένει πρώτη η ΝΔ και έπονται ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ και οι διαφορές στα ποσοστά ανάμεσα στις εκλογές του Μαϊου και τις χθεσινές εκλογές δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες αποκλίσεις.
Λήμνος: Σαρωτική πρωτιά της ΝΔ, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ
Αισθητή όμως είναι οι διαφορές των αποτελεσμάτων στη Λήμνο. Στο Δήμο Λήμνου  η άνοδος της ΝΔ είναι ακόμη περισσότερο αισθητή αφού αγγίζει τις 10 μονάδες από 21,96% το Μαϊο , έφθασε το 31,09% τον Ιούνιο. Το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα με ποσοστό  18,43% εμφανίζοντας αύξηση τριών μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ αξιοσημείωτη και εδώ είναι η αύξηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που από 11,72% τον περασμένο Μαϊο εκτοξεύθηκε στο 16,95%. Τέταρτο κόμμα είναι η Δημοκρατική Αριστερά που πάντως μείωσε τα ποσοστά της ενώ στην πέμπτη θέση το ΚΚΕ που όπου επίσης υπέστη σοβαρή μείωση από 11,02% στο 6,70%
Αη Στράτης: Ψαλίδισαν  τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Μπορεί στις εκλογές του Μαϊου οι λιγοστοί κάτοικοι του Αη Στράτη να αντάμειψαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες για την τοποθέτηση της Χρυσούλας Καραϊσκάκη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος όμως στις χθεσινές εκλογές το κόμμα είδε τις δυνάμεις του να περιορίζονται κατά 12 ολόκληρες μονάδες! Από ποσοστό 32, 43 % στις προηγούμενες εκλογές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλαβαν ποσοστό μόλις 20,63% και περιορίστηκαν στη δεύτερη θέση. Αντίθετα μεγάλη άνοδο παρουσίασε η ΝΔ  που από 18, 47% εκτοξεύτηκε στο 31,75%. Είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν στη ΝΔ . Και στον Αη Στράτη ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις του από 10,36% στο 16,93% . Το ΠΑΣΟΚ διατηρήθηκε στην τέταρτη θέση με μια ελαφρά αύξηση των δυνάμεών του, ενώ ακολουθούν Δημοκρατική Αριστερά και ΚΚΕ που επίσης μείωσαν τις δυνάμεις τους.
 http://www.lesvosreport.gr/lesvos-main/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%B2%CE%BF-%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CE%B7-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-lr.html