Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

SAKIZ ADASI Ή ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ


 
TOY HΛΙΑ ΦΥΛΛΑ

Πολλά θετικά έχουν γραφεί κατ΄ επανάληψη και από πολλά ΜΜΕ των Αθηνών.
Μιλάμε για το γνωστό πλέον σε όλους μας  sakiz adasi (το νησί της μαστίχας), την γνωστή σε όλους μας  καφετέρια  στην παραλία της  Σμύρνης ,κοντά στο Ελληνικό Προξενείο. Ίσως καταντάει λίγο κουραστική  η συνεχής επανάληψη του πόσο ωραία είναι στημένο το μαγαζί, το πόσο ωραίος είναι ο εσωτερικός του διάκοσμος  και με το πόσο μεράκι προσπαθούν οι ιδιοκτήτες του  να το συντηρήσουν και να το αναπτύξουν , πλην όμως  είναι μία πραγματικότητα και καλό είναι να επαναλαμβάνεται κατά κάποια χρονικά διαστήματα . Ειδικότερα  σε  μας τους Χιώτες , τους συμπατριώτες των ιδιοκτητών. Αφού οι επισκέπτες στις απέναντι ακτές και στην Σμύρνη έχουν καταντήσει πια  ρουτίνα, το να πάμε  και να ξαποστάσουμε για λίγο στο καφέ sakiz adasi ( το νησί της μαστίχας) είναι ότι το καλύτερο.
Βλέπετε Σμύρνη δεν είναι μόνο το συνεχές πάνω – κάτω στην αγορά της , το μικρό σχετικά περιηγητικό tour που κάνουν τα διάφορα τουριστικά γραφεία και μάλιστα μέσα από  το λεωφορείο και η καταναλωτική μανία για αγορές που μας πιάνει  μέσα στο παζάρι αυτής της πολύβουης πόλης. Ούτε Σμύρνη είναι το γρήγορο «ξεπέταγμα» από ξεναγούς και τουριστικά γραφεία, για να πάμε κάπου αλλού . Σμύρνη είναι και πάρα πολλά άλλα , που δεν τα γνωρίζουμε και που  ίσως κάποιοι να μην θέλουν να τα μαθαίνουμε .
Μέσα σε αυτήν την μεγάλη πόλη  υπάρχει αυτό το κατάστημα, το sakiz adasi (το νησί της μαστίχας) που είναι ένας ατόφιος  πρεσβευτής του ελληνισμού , που είναι ένας ακριβώς πρεσβευτής του νησιού μας . Δεν πουλάει μόνο τον  καφέ ή τον φραπέ , όπως θέλουν να λένε ορισμένοι , αλλά εξάγει την κουλτούρα μας και κάποια  βασικά προϊόντα μας στην γειτονική χώρα  ,στην  Σμύρνη των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων .Μαστίχα, χιώτικα γλυκά  κουταλιού, γκραβούρες της Χίου , τα βιβλία του Γιάννη Μακριδάκη  και διάφορα άλλα έχουν βρεί  την πιο ζεστή προωθητική στέγη , μέσα σε αυτό το μαγαζί. Πρόσφατα μάλιστα ,νοικιάστηκε και από τους  ιδιοκτήτες χώρος – προθήκη  στο πολυτελές ξενοδοχείο EGE PALLAS (πίσω από το Ελληνικό Προξενείο), όπου αυτά τα προϊόντα και όχι μόνο, προβάλλονται σε  όλους τους πελάτες και επισκέπτες  του συγκεκριμένου ξενοδοχείου ,με ότι αυτό θετικά συνεπάγεται για την Χίο μας.
Αυτό το μαγαζί λοιπόν, αυτό το κατάστημα θέλει την στήριξή  μας . Εννοώ την ηθική μας στήριξη. Η παρουσία μας όποτε περνάμε ή μένουμε στην Σμύρνη , θεωρώ ότι πρέπει να είναι παραπάνω από επιβεβλημένη . Δεν είναι ζήτημα που έχει να κάνει με την οικονομική στήριξη .Είναι ζήτημα ηθικό , είναι  ζήτημα επιβράβευσης μιας ιδιωτικής προσπάθειας κάποιων συμπατριωτών μας που παλεύουν κάτω από ειδικές συνθήκες να συντηρήσουν και να αναπτύξουν επιχειρηματικά  αυτό που σχεδίασαν, μέσα στη Σμύρνη..
Θεωρώ, από απαράδεκτο έως ανεπίτρεπτο , να βρισκόμαστε για διάφορους λόγους στην Σμύρνη και να μην επισκεπτόμαστε αυτό το μαγαζί, αυτόν τον Χιώτικο πρεσβευτή μας, προτιμώντας παζάρια , ντονέρ και καφέδες μέσα σε «ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα».
Και αυτά να γίνονται εφόσον είναι επιθυμητό , αλλά και η επίσκεψη στο Χιώτικο μαγαζί πρέπει να γίνεται .Ούτε βεβαίως θεωρώ άξιες λόγου τις παροτρύνσεις ορισμένων  στο να «τελειώνουμε γρήγορα  από την Σμύρνη και να προχωρήσουμε» σταματώντας ουσιαστικά έξω από την πόλη για να την δούμε πανοραμικά . πίνοντας καφέ ή κάτι άλλο στο μαγαζί που έχει πανοραμική θέα και … ακουμπώντας  βέβαια εκεί τα χρήματά μας .
Η ταπεινή μου γνώμη είναι  ότι πρέπει να αναδιατάξουν την πολιτική τους τα διάφορα  τουριστικά γραφεία  και όσοι γενικά  προχωρούν σε οργανωμένες εκδρομές στις απέναντι ακτές   και στην Σμύρνη ειδικότερα και να δείχνουμε με την  παρουσία μας την ηθική στήριξη  που πρέπει να παρέχουμε στους τρεις (3) επιχειρηματίες συμπατριώτες μας. Το αξίζουν με πολλά θαυμαστικά .