Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ : "ΖΩΝΤΑΝΗ" Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ



«Η ιδέα της διεκδίκησης παραμένει ζωντανή τόσο για τους πολίτες, τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και για ολόκληρη τη χώρα...», σημειώνει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο δήμος του οποίου ανέλαβε την προεδρία του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας. «Γνωρίζουμε πως μια μάχη κερδίζεται με κόπο, αλλά εμείς συνεχίζουμε, χωρίς να κάμπτεται το ηθικό μας, μιας και τελικός στόχος μας, είναι η ηθική δικαίωση και η αξιοπρέπεια ενός αγώνα που δεν πρέπει να ξεχαστεί», συμπληρώνει.

Να σημειωθεί πως το προσεχές Σάββατο, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Δικτύου, Δίκτυο στα Ανώγεια, τα οποία τη Δευτέρα 13 Αυγούστου τιμούν την 68η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων. Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει ανάπτυξη και συζήτηση από τους επιστήμονες Ντανιέλα Μαρούδα καιΣτέλιο Περάκη του θέματος των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, μέσα και από την εμπειρία της παρουσίας τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Την προσεχή Δευτέρα, το τελετουργικό προβλέπει να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία Αγίου Ιωάννη το πρωί στις 10.30 από τον μητροπολίτη Ρεθύμνης και Μυλοπόταμου Ευγένιο. Τον πανηγυρικό της ημέρας, θα εκφωνήσει ο Γιάννης Β. Μανουράς, ως πρόεδρος του Συλλόγου Ανωγειανών Αθήνας, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, στην πλατεία Αρμί.
Η συνεδρίαση του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών, αλλά και η επέτειος του ολοκαυτώματος θα πλαισιωθούν από τρεις σημαντικές εκδηλώσεις:
  • Στις 11 Αυγούστου, θα εγκαινιαστεί η Έκθεση Φωτογραφίας «Κατεχόμενη Μόρφου», ενώ θα προβληθεί και η ταινία «Η Σύληση και η Καταστροφή της πανάρχαιας Κληρονομιάς» στον εκθεσιακό χώρο της Αγροτικής Τράπεζας στα Ανώγεια ως μια ενθύμηση στην Κρήτη, ότι η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη.
  • Το βράδυ της 13ης Αυγούστου θα παρουσιαστεί το μουσικό επετειακό έργο «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ» που κυκλοφόρησε από τον δήμο Ανωγείων και το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι «ΣΕΙΣΤΡΟΝ», σε κείμενα Γ. Καράτζη και μουσική επιμέλεια Π. Περυσινάκη. Η εκδήλωση θα αρχείσει στις 9:30 μμ, στην πλατεία Αρμί.
  • Την Τρίτη 14 Αυγούστου, όλοι όσοι βρεθούν στα ιστορικά Ανώγεια, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν «Τα Έντεχνα» του Βασίλη Σκουλά, στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
aftodioikisi.gr