Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

AΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 26ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012, ΣΤΗ ΧΙΟ


Εντυπωσιακή ήταν η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και στη Χίο. Από νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης της Πανελλαδικής απεργίας στη Χίο. Στις 10:30πμ εκατοντάδες απεργοί συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Απλωταριάς.
Το λόγο πήρε αρχικά η Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που στην ομιλία της τόνισε πως δεν πάει άλλο, ότι η απεργία αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη απεργία αλλά η απαρχή ενός μακρόχρονου αγώνα. Ότι πρέπει να δοθεί μαζική απάντηση χωρίς φόβο, συνεχής αγώνας με το ΠΑΜΕ ως τη νίκη της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων, των αυτοαπασχολούμενων. Χαιρέτισε την παρουσία εργαζομένων από τα καταστήματα Sprider, το σούπερ μάρκετ Βιδάλης και άλλους εργασιακούς χώρους, που για πρώτη φορά απήργησαν σπώντας την τρομοκρατία των εργοδοτών στην πράξη και που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Το λόγο στη συνέχεια πήραν το μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Χίου και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Χίου και το μέλος του ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ.
Στις ομιλίες τονίστηκε ότι σήμερα τα μέτρα που παίρνονται δεν έχουν σαν στόχο να βελτιώσουν τη ζωή των εργαζομένων, δεν έχουν στόχο τη μείωση του χρέους ή το συμμάζεμα της σπατάλης αλλά το να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης, ώστε να κρατηθούν ψηλά τα κέρδη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, που μειώνονται σε περιόδους κρίσης. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει σαπίσει, δεν μπορεί να δώσει τίποτα στους εργαζόμενους, μόνος δρόμος είναι η κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, η εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας όπου ο εργαζόμενος θα συμμετέχει στο σωματείο, το συνδικάτο, θα λέει τη γνώμη του, θα αποφασίζει, θα ελέγχει. Εκεί όπου η Παιδεία, η Υγεία-Πρόνοια, θα είναι δωρεάν για όλους.

Καυτηριάστηκε επίσης η θέση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης" (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και των παρατρεχάμενών τους στο Εργατικό Κέντρο Χίου, που συμφωνούν με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ, κοροϊδεύοντας δήθεν για "φιλολαϊκές συνταγές". Οι δυνάμεις αυτές, όπως ειπώθηκε, χρόνια τώρα σπέρνουν τον εφησυχασμό στο εργατικό κίνημα, κατηγορούν το ΠΑΜΕ ως διασπαστή ενώ στην πράξη αυτοί είναι που υπογράφουν μειώσεις μισθών, χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων σε μια σειρά εργασιακούς χώρους, κάθονται στα τραπέζια των κοινωνικών διαλόγων παζαρεύοντας εργατικά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν μαθητές με κεντρικό σύνθημα: "Θέλουμε βιβλία-καθηγητές-σχολεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία".
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλεις και αμέσως μετά ακολούθησε περιοδεία στα καταστήματα των Sprider, στο Μαρινόπουλο όπου το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ενημέρωνε για την ουσία των νέων αντιλαϊκών μέτρων, την ανάγκη έντασης της πάλης, της συμπόρευσης με το ΠΑΜΕ.