Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ANAKOIΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΧΙΟΥ



Μετά την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για τα έργα που υλοποιούνται στο Νομό Χίου και γι’ αυτά που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Χίο μετά από αίτημα της Παράταξης μας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:


1. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο Νομό Χίου είναι απογοητευτική. Η αναλυτική ενημέρωση που έγινε αναδεικνύει τα σημαντικά προβλήματα και τις αστοχίες που έχουν προκύψει στην πλειοψηφία των έργων, με σημαντικότερα τα εξής:

- Το έργο της βελτίωσης του οδικού τμήματος Μυρσινίδι – Κόμβος Συκιάδας της Εθνικής Οδού Χίος – Καρδάμυλα κινδυνεύει να μείνει ημιτελές μετά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση και την αδυναμία του αναδόχου να ανταπεξέλθει στις συμβατικές υποχρεώσεις.
- Η βελτίωση των Υποδομών στο Λιμάνι της Λαγκάδας έχει διακοπεί από τις αρχές του 2012. Η αστοχία στη μελέτη θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου, η τύχη του οποίου θα αποφασιστεί μετά την εκπόνηση της γεωτεχνικής μελέτης.
- Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο ΧΥΤΑ της Βόρειας Χίου από τα σοβαρά λάθη που έγιναν σε σχέση με το ιδιοκτησιακό της περιοχής έχουν βάλει σε περιπέτειες το έργο, ενώ η Περιφέρεια θα κληθεί να καταβάλει σημαντική αποζημίωση προς τον ανάδοχο, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.
- Το έργο για την κατασκευή του Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων έχει διακοπεί από το 2011, λόγω ελλείψεων στις απαιτούμενες μελέτες. Η συνέχεια του έργου θα προκύψει μετά των έλεγχο, επικαιροποίηση και συμπλήρωση της μελέτης.
- Το έργο της κατασκευής των αγωγών μεταφοράς νερού για την αξιοποίηση του Φράγματος Κατράρη έχει καθυστερήσει σημαντικά. Θα πρέπει να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί έως τη συμβατική προθεσμία (01.04.2013).
- Το έργο της βελτίωσης των υποδομών του Κολεγίου για τη στέγαση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας έχει μείνει στάσιμο, λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση του έργου. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεκινήσει και πάλι, μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για άμεση επανέναρξη των εργασιών.
2. Σημαντικά έργα που έχουν προγραμματιστεί για να υλοποιηθούν με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ στο Νομό Χίου και στην πλειοψηφία τους αποτελούν πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, δεν έχουν την απαραίτητη ωριμότητα, ενώ απαιτούνται επιπλέον πόροι και χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες. Με βάση την ενημέρωση που έγινε:
- Για την κατασκευή του νέου Κεντρικού Λιμένα Χίου απαιτείται η εκπόνηση οριστικών μελετών για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί οι απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.
- Η μελέτη για την επέκταση του αεροδιαδρόμου στον Αερολιμένα Χίου, δεν έχει μέχρι σήμερα ανατεθεί.
- Το έργο της παράκαμψης Καλλιμασιάς φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί λόγω του απαγορευτικού κόστους των απαλλοτριώσεων.
- Το έργο της αξιοποίησης του φράγματος Καλαμωτής για την ύδρευση της νότιας Χίου δεν έχει την απαραίτητη ωριμότητα και η σχετική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2013.
Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι απομένουν 3 μόλις χρόνια για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί στο Νομό Χίου. Η εξέλιξη των έργων αυτών επηρεάζει άμεσα και την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος, το οποίο παρουσιάζει σήμερα χαμηλό ποσοστό απορρόφησης. Σε ότι αφορά τα έργα που προγραμματίζονται, η καθυστέρηση στην ωρίμανση των απαραίτητων μελετών, οδηγεί δυστυχώς όπως φαίνεται τα έργα αυτά εκτός ΕΣΠΑ.
 Σε ότι αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων της Χίου, ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους του νησιού, θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα όπως το Φράγμα Κόρης Γεφύρι και το Φράγμα Σαραπιού. Θα πρέπει επίσης να μελετηθεί η αξιοποίηση όλων των υποδομών που έχουν μέχρι σήμερα κατασκευαστεί, προκειμένου να διατυπωθούν ρεαλιστικές προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και να κατατεθούν στο πλαίσιο διαβούλευσης για το Σχέδιο Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων στα Νησιά του Αιγαίου που έχει αναθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα είναι και δεσμευτικό για τη χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε. με βάση την Κοινοτική Οδηγία 2000/60/ΕΚ.
Τέλος, σε απάντηση της ερώτησης που καταθέσαμε για την αξιοποίηση του Εκθεσιακού Κέντρου «Γ. Καλουτάς» στη Χίο, υπήρξε η δέσμευση ότι θα έρθει σχετική πρόταση από την Π.Ε. Χίου σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και για το θέμα της ίδρυσης Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας. Άποψη της Παράταξης μας είναι ότι το Εκθεσιακό Κέντρο «Γ. Καλουτάς» μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για τη Χίο, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα οργανωμένο εκθεσιακό, συνεδριακό χώρο και χώρο πολιτισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει η αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας που θα αναμένεται να ιδρυθεί, να έχει ως έδρα τη Χίο και να αναλάβει την αξιοποίηση του.