Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΧΙΟΣ-ΞΑΝΑ" ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Με επιτυχία, κατά κοινή ομολογία, ολοκληρώθηκε η ανοιχτή εκδήλωση και το στρογγυλό τραπέζι συζήτησης, με θέμα την ανασυγκρότηση της Χίου, μετά την πυρκαγιά, με τη συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων, των τοπικών φορέων και Αρχών, των παραγωγικών τάξεων του νησιού και πλήθος κόσμου, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου.


Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής της Bundestag, Klaus Barthel έκανε εκτενή αναφορά στους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίστηκαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα του, πριν από μια δεκαετία, και υπογράμμισε ότι, από την πλευρά του, θα προσπαθήσει να φανεί χρήσιμος, μεταφέροντας την τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση καταστροφών. Επίσης, επεσήμανε ότι το SPD και το ίδρυμα, σε συνεργασία με τον Κώστα Τριαντάφυλλο θα παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή, όχι μόνο στην διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και την άμεση διασύνδεση των τοπικών φορέων με ειδικούς και οργανώσεις που διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Ο διευθυντής του ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftug, Χρήστος Κατσιούλης, αφού συνεχάρηκε τον βουλευτή για την πρωτοβουλία του, σηματοδότησε την έναρξη της συνεργασίας με το ίδρυμα, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας, αλλά και διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων.

Ο Μπάμπης Παπαϊωάννου, γραμματέας της UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υπάρχουν και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις εθελοντικές οργανώσεις.

Ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος, μεταξύ άλλων, έδωσε έμφαση στην ξεκάθαρη, πλέον, ανάγκη και το επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, για συγκρότηση ενός ενιαίου τοπικού συντονιστικού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει το συντονισμό  των απαιτούμενων ενεργειών για το σχεδιασμό και την ανασυγκρότηση του νησιού,  μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, δεσμεύτηκε να ενισχύσει και να στηρίξει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ενδυνάμωση των εθελοντικών οργανώσεων, των οποίων ο ρόλος ήταν καθοριστικός στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, που έπληξε τη Χίο και να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Χίου με κάθε δυνατό τρόπο.

Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε ότι η επόμενη μέρα του νησιού πρέπει να κινηθεί  στο τρίπτυχο «Αποκατάσταση – Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση». Για την επιτυχή εξέλιξη αυτής της προσπάθειας απαιτείται συμμετοχή και συνεργασία όλων, ολοκληρωμένο ειδικό πρόγραμμα και διεθνείς δίαυλοι επικοινωνίας, όπως με το ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftug, για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας, με στόχο την ευόδωση αυτής της προσπάθειας.