Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

EKΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

Καλό φθινόπωρο...Με την πρέπουσα υπομονή, ελπίδα και αποφασιστικότητα για την Άνοιξη που προσδοκάμε...Να είστε καλά με ισχυρό ηθικό...

Νεκτάριος

____________________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ
ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ" στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι ηθοποιοί της ταινίας:
Κατερίνα Χέλμη, Φαίδων Γεωργίτσης, Άννα Φόνσου, Γκέλυ Μαυροπούλου, Ελένη Ανουσάκη, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Μαρία Δημητριάδου, Λεωνίδας Νικολαΐδης, Γιάννα Σταυράκη....θα τιμήσουν την εκδήλωση....

Το σημαντικό βιβλίο του Γιώργου Καμβυσέλλη «Από τα ¨Κόκκινα Φανάρια¨ στο Περιβόλι της Παναγίας» που είναι η ζωή και το έργο του Λέσβιου θεατράνθρωπου Αλέκου Γαλανού σε έκδοση Αγίου Όρους, θα παρουσιαστεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση από το Σύλλογο των Αποφοίτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ομοσπονδία Λεσβιακών Σωματείων Αττικής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 στις 7μμ, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Ιερά οδός 75 στο Βοτανικό.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι πρόεδροι του συλλόγου αποφοίτων ΓΠΑ Γιάννης Χρονόπουλος, της ΟΛΣΑ Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, ο καθηγούμενος της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος κ. ά.
Το συγγραφέα Γιώργο Καμβυσέλλη θα παρουσιάσει ο Λευτέρης Ζούρος αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι υπόλοιποι ομιλητές θα καθοριστούν εντός των ημερών.
Θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Κουτλουμουσίου, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι των γραμμάτων και τεχνών και λαμπρά αστέρια του Ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, όπως Κατερίνα Χέλμη, Φαίδων Γεωργίτσης, Άννα Φόνσου, Γκέλυ Μαυροπούλου, Ελένη Ανουσάκη, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Μαρία Δημητριάδου, Λεωνίδας Νικολαΐδης, Γιάννα Σταυράκη κ. ά που θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο ή θα αποδώσουν σκηνές από το θεατρικό έργο ¨Κόκκινα Φανάρια¨.
Εκπλήξεις αναμένονται από τους σπουδαίους ηθοποιούς που θα κοσμήσουν την εκδήλωση και από το φινάλε της βραδιάς.
Θα ακολουθήσει νεώτερο λεπτομερές δελτίο τύπου. Προσκλήσεις δεν θα σταλούν. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η έκπληξη θα είναι στο τέλος με τη συμμετοχή των Μεσοτοπιτών Γλεντιστάδων...τιμώντας το συμπατριώτη μας συγγραφέα Γιώργο Καμβυσέλλη και βέβαια και το σπουδαίο Λέσβιο Αλέκο Γαλανό που μεταξύ άλλων ήταν και εξαίσιος χορευτής που το λεγε η καρδιά του...


http://www.youtube.com/watch?v=VM0RofIf5HM

Νεκτάριος Βακάλης

____________________________________________________________________________ή 
Στις 7 Αυγούστου αναρτήθηκε από το blog (www.velonistas.gr) το παρακάτω πολύ κολακευτικό κείμενο για το Μεσότοπο και τον εκεί Αγροτοτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών από την αγαπητή Ρόζη η οποία έχει και την ευθύνη του συγκεκριμένου blog.
Η φίλη του νησιού μας, που αν και η καταγωγή και η βάση της είναι στην Αθήνα το έχει ερωτευθεί και το έχει κάνει "δικό της", πέρασε και πάλι από το Μεσότοπο και ενθουσιάστηκε από τη συνεχή προκοπή και συνεργατικότητα των συνεταιριστριών γυναικών του χωριού.
Και μας "έδωσε" ένα κείμενο "ωδή" για την εικόνα που αντικρύζει κάποιος ερχόμενος στο χωριό και την εικόνα που αξίζει να έχει ο κάθε τόπος στηριζόμενος στη δουλειά και την συνοχή που απαιτείται να συμπληρώνει το όραμα και το μεράκι...
Έδωσε και μια απάντηση σε όσα και όσους δε βλέπουν το μείζον αλλά το ελλάσον...

Νεκτάριος Βακάλης


Στο Μεσότοπο της Λέσβου, ο κόσμος αλλάζει από την κουζίνα!
Tο χωριό

'Ηταν ένα ελληνικό χωριό. Στη μέση του πουθενά, στην ηφαιστειογενή περιοχή ενός πράσινου και γόνιμου νησιού. Ούτε στο βουνό ακριβώς, ούτε στη θάλασσα. Με την προοπτική του κάθε ελληνικού χωριού στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα: εγκατάλειψη, φτώχεια, γήρανση του πληθυσμού …

Η αρχή έγινε με τα γλυκά

Μέχρι που μια μέρα, τα κορίτσια πήραν την κατάσταση στα χέρια τους! ΄Όχι δεν ήταν μια ομάδα διδακτορούχων μάνατζερς που σχεδίασαν την αναβάθμιση του χωριού τους και το λανσάρισμά του στην παγκόσμια αγορά – ήταν οι γυναίκες του χωριού, που ήξεραν να κάνουν καλά ένα πράγμα: το νοικοκυριό! Και το έκαναν επιχείρηση. Μάζεψαν τους άντρες από τα καφενεία και τους έστειλαν πίσω στα χωράφια, και άρχισαν την αξιοποίηση της παραγωγής με αυτά που ήξεραν: γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, που ήταν παράδοση στο νησί τους. Και τα κλασικά, και τα πιο «ψαγμένα»: μαρμελάδα ακτινίδιο και καρότο-πορτοκάλι, γλυκό αντσούρι (ποικιλία του αγγουριού), καρπούζι, κολοκύθα, και το ντόπιο ντοματάκι. Και δε σταμάτησαν εδώ: συνέχισαν με τα σπιτικά ζυμαρικά (μέχρι προχθές είχαν απλωμένο τραχανά), τα ψητά γλυκά (αμυγδαλωτά, παξιμαδάκια, τον περίφημο λεσβιακό μπακλαβά, σοκολατάκια), μεταποιώντας και δίνοντας αξία στην τοπική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Η παράδοση όμως τηρήθηκε μόνο στις γεύσεις: Αξιοποίησαν χρηματοδοτικά προγράμματα και επένδυσαν στην παραγωγή τους, κέρδισαν πιστοποιήσεις και διακρίσεις, εξέλιξαν τα προϊόντα τους και ανοίχτηκαν σε καινούριες δουλειές όπως το catering εκδηλώσεων με παραδοσιακά εδέσματα. Φέτος απέκτησαν και σελίδα στο Facebook σαν Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου Λέσβου, όπου αναρτώνται τα νέα του Συνεταιρισμού.

Κάθε χρόνο που έρχομαι, χαίρομαι που βλέπω μια καινούρια δράση: πρόπερσι ήταν η φρέσκια σάλτσα τομάτας, μια άλλη χρονιά ήταν το χοντρό αλάτι, φέτος είδα τη νέα παραγωγή από βιολογικά κηπευτικά.

Η μοίρα του χωριού τους άλλαξε! Σήμερα είναι ένα πλούσιο χωριό – η αυτοπεποίθησή του εκπέμπεται από τη στροφή που το βλέπεις στο δρόμο: καινούρια περιποιημένα σπίτια που σέβονται την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κίνηση, νέοι άνθρωποι. Υπάρχει όμως και κάτι που δεν άλλαξε: τα κορίτσια αυτά που πριν 14 χρόνια έπεσαν και κολύμπησαν στα βαθιά, και έβαλαν τα γυαλιά στους επιστήμονες, τους μάνατζερ και τους πολιτικούς, που ψάχνουν ακόμη να βρούν από πού ξεκινά η πολιτική για την περιφερειακή ανάπτυξη, είναι τα ίδια κορίτσια με τότε: ευγενικές και φιλόξενες νοικοκυρές με καθαρή ματιά.

Η αφήγηση είναι σύνθεση πραγματικών γεγονότων, όπως μου τα έχουν διηγηθεί οι γυναίκες του Μεσοτόπου, με δική μου αφήγηση και ίσως κάποια αυθαίρετα συμπεράσματα.


Ποιοι είναι οι velonistas

Η Ρόζη ζει στην Αθήνα, και είναι ακτιβίστρια της βελόνας. Έπιασε για πρώτη φορά το βελονάκι στα 7, και τις βελόνες στα 18. Από τότε έχει πλέξει χιλιόμετρα πλεκτών, έχει μελετήσει όλη τη διεθνή βιβλιογραφία πάνω στο πλέξιμο και έχει πειραματιστεί με όλες τις γνωστές τεχνικές – αν κάποια διέφυγε, είναι έτοιμη να τη δοκιμάσει. Τον Μάρτιο του 2011, ξεκίνησε το παρόν blog που έχει σαν στόχο να διαδώσει τις “βελονιστικές τέχνες”. Από τον Οκτώβριο του 2011 διδάσκει πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι στο ατελιέ της ΤΗΕΙΑ. Eίναι ενεργό μέλος της ελληνικής ομάδας Stitch ‘n Bitch.

www.velonistas.gr