Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΛΜΣΤΡΟΜ : "ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ"



Tην ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, εξέφρασε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ κατά τη διάρκεια συνάντησής με τον υπουργό Δημοσιας Τάξης Νίκο Δένδια.


Τόνισε όμως ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και στις συνθήκες υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.

Η επίτροπος δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την πρόταση για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της ΕΕ στη συγχρηματοδότηση για το θέμα της μετανάστευσης, από 75% σε 95% τόσο αναφορικά με την Ελλάδα, όσο και γενικότερα με τις χώρες που έχουν ενταχθεί στον οικονομικό μηχανισμό στήριξης.

Η προώθηση αυτού του αιτήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής συγχρηματοδότησης της ΕΕ για τα ταμεία SOLID, στο θέμα της μετανάστευσης του ασύλου και των συνόρων, αποτελεί ένα από τα θέματα 13 σημείων, που συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Η κ. Μάλμστρομ σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που διαπίστωσε ότι έχει κάνει η Ελλάδα στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και χαρακτηρίζει επιτυχείς τις προσπάθειες της χώρας, μετά την επίσκεψή της στα κέντρα μεταναστών στον Έβρο και στη Ροδόπη, αλλά και στο θέμα των επιστροφών, εθελούσιων και αναγκαστικών, τις οποίες χαρακτήρισε αναγκαίες.

Η κ. Μάλμστρομ, ωστόσο, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν βελτιώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και στις συνθήκες υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός ευχαρίστησε την κ. Μαλμστρομ για τη δέσμευσή της να στηρίξει την πρόταση για την αύξηση της ευρωπαϊκής συμμετοχής στη συγχρηματοδότηση, αλλά και για όλη τη συνεργασία που είχαν και τόνισε ότι η οικονομική ενίσχυση της χώρας μας είναι απαραίτητη, λόγω και της δυσχερούς οικονομικής θέσης της.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ακόμα ότι το μεταναστευτικό θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και με τους ανθρωπιστικούς κανόνες που επιβάλλονται.

Το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, περιλαμβάνει ακόμα τα εξής:

  • Τα μέτρα δεν πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και είναι αρμοδιότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει μια μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά η Επιτροπή και ο FRONTEX, είναι έτοιμοι να παράσχουν κάθε τεχνική και οικονομική βοήθεια, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, του ασύλου και των επιστροφών.
  • Πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής στον Έβρο και στα νησιά και μέχρι το τέλος του μήνα να έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση των κέντρων στην Χίο και Σάμο και μέχρι τον Ιανουάριο στο Φυλάκιο Έβρου.
  • Το ελληνικό σχέδιο δράσης που υποβλήθηκε στην Επιτροπή τον Αύγουστο του 2010 θα αναθεωρηθεί από τις ελληνικές αρχές, με βάση την τρέχουσα κατάσταση, καθώς και οι νόμοι και πρακτικές, προκειμένου να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ.
  • Η ΕΕ θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να επικυρώσει τη συμφωνία για επανεισδοχή, ενώ μέχρι τη στιγμή αυτή θα της υπενθυμίζει την αναγκαιότητα να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή θα έλθει σε επαφή με τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας διάλογος και συνεργασία, σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Ειδική αναφορά έγινε στη σύσκεψη για το θέμα της Συρίας, απ’ όπου η πιθανή άφιξη υπηκόων της θέτει σε ιδιαίτερη κατάσταση την Ελλάδα, γι’ αυτό η Επιτροπή είναι σε ετοιμότητα να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια, ενώ μπορούν επίσης, στο πλαίσιο αυτό, να τοποθετηθούν εμπειρογνώμονες στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου
tanea.gr.