Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ


Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου, για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο τονίζει ότι, η Ελλάδα πετυχαίνει το στόχο για μικρότερο κράτος " χωρίς απολύσεις αλλά με τις αναγκαίες μετατάξεις". Και επισημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της διοίκησης "εάν επισείεται συνεχώς στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το φόβητρο των απολύσεων".

Ο Υπουργός ΔΜ και ΗΔ παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία διασφαλίζεται ο στόχος για 150000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015 υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, προσεγγίζοντας μάλιστα τους 200.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, όπως ισχυρίζεται ο Α. Μανιτάκης, ο δημόσιος τομέας ως τα τέλη του 2015 θα είναι μικρότερος κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009.

Στην απάντηση του προς τον Κ. Τριαντάφυλλο, ο Α. Μανιτάκης αναφέρει ότι έχει ήδη αρχίσει η προεργασία για την αξιολόγηση του προσωπικού. Υπογραμμίζει ότι: " η αξιολόγηση όμως πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν συνδέεται με απολύσεις και δεν οδηγεί σε απολύσεις".

Επίσης, ο Υπουργός λέει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί "για να εντοπιστούν και να απομονωθούν από την διοίκηση και την τεράστια πλειονότητα των άξιων και ικανών υπαλλήλων όσοι είναι διαπιστωμένα ακατάλληλο". Για τους "πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους" αναφέρει ότι όσοι καταδικαστούν απο τα πειθαρχικά συμβούλια σε οριστική παύση "θα οδηγηθούν στην έξοδο". Και ότι ανάλογα θα κριθούν από υπηρεσιακά συμβούλια "οι υπάλληλοι που απουσιάζουν αδικαιολόγητα και μακροχρόνια από την υπηρεσία τους".