Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΝΤΥΠΩΝ





Την απειλούμενη κατάργηση της επιδότησης των μελών της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (Ε.Δ.Ι.Π.Τ), κατάργηση που αναμένεται να επιφέρει καίριο πλήγμα στον Περιοδικό Τύπο και αναστολή των επιχειρήσεων του κλάδου, διερευνά με Ερώτησή του προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Σίμο Κεδίκογλου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται και τα ζητήματα που αφορούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, ενώ μέχρι και την «1η Αυγούστου του 2011 προβλεπόταν συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στις δαπάνες ταχυδρόμησης των εντύπων και των μελών της Ε.Δ.Ι.Π.Τ.», με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίστηκε «νέο μειωμένο ειδικό τιμολόγιο διακίνησης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου των εκδοτών και περιορίστηκε στα 400 αντίτυπα ανά έκδοση ο ανώτατος αριθμός των φύλλων που δύνανται να διακινούνται ταχυδρομικά με το μειωμένο αυτό ειδικό τιμολόγιο».

Βασιζόμενος σε πληροφορίες εντύπου της Ε.Δ.Ι.Π.Τ. τις οποίες έχει και προσωπικά διασταυρώσει λόγω της 46χρονης παρουσίας του στο δημοσιογραφικό χώρο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ανακάλυψε ότι «σχεδιάζεται να καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 και η μικρή αυτή επιδότηση για την ταχυδρόμηση των 400 εντύπων ανά έκδοση, κάτι που θα οδηγήσει στην εξαφάνιση όλων των επιχειρήσεων των ιδιοκτητών-μελών της Ε.Δ.Ι.Π.Τ».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
           
ΠΡΟΣ: ΤΟΝ  ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΣΙΜΟ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΝΤΥΠΩΝ
Κύριε Υπουργέ,
Ως  γνωστόν μέχρι τη θέσπιση του άρθρου 48 Ν.3986/2011, ή Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης συμμετείχε στις δαπάνες ταχυδρόμησης των έντυπων των μελών της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου(Ε.Δ.Ι.Π.Τ).
Έκτοτε, μετά την εφαρμογή της ως άνω διάταξης από 01-08-2011 και με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση,  αφ’  ενός μεν  καθορίστηκε νέο μειωμένο ειδικό τιμολόγιο διακίνησης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου των εκδοτών, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 68 Ν 2065/1992, αφ’ ετέρου δε περιορίστηκε στα 400 αντίτυπα  ανά έκδοση ό ανώτατος αριθμός των φύλλων που δύνανται να διακινούνται ταχυδρομικά με το μειωμένο αυτό  ειδικό τιμολόγιο.
Αυτές οι ρυθμίσεις επέφεραν τεράστιο πλήγμα στον Περιοδικό Τύπο και οδήγησαν πολλούς ιδιοκτήτες-μέλη της Ε.Δ.Ι.Π.Τ στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.
Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από έγγραφο της Ε.Δ.Ι.Π.Τ, κάτι που έχω και προσωπικά διασταυρώσει λόγω της 46χρονης παρουσίας μου στον δημοσιογραφικό χώρο, ότι σχεδιάζεται να καταργηθεί από 01-01-2013 και ή μικρή αυτή επιδότηση για την ταχυδρόμηση των 400 αντιτύπων ανά έκδοση, κάτι που θα οδηγήσει στην εξαφάνιση όλων των επιχειρήσεων των ιδιοκτητών – μελών της Ε.Δ.Ι.Π.Τ.
Ερωτάται o κ. Υπουργός:
1.       Είναι βάσιμες αυτές οι πληροφορίες ή διαβεβαιώνετε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις προς χειροτέρευση της θέσης των ιδιοκτητών –μελών της Ε.Δ.Ι.Π.Τ;
2.       Πιστεύετε στον θεσμό του Περιοδικού Τύπου ή επιχειρείτε  με πλάγιους τρόπους την διάλυσή του, με άμεσο αποτέλεσμα την έλλειψη πληροφόρησης και γνώσης των τοπικών κοινωνιών, που συνιστά έλλειμμα δημοκρατίας και έμμεσο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου;

Ο ερωτών βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ