Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

O BΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΙΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


Ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, σε επικοινωνία που είχε με  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριο Τσαυτάρη ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος  ενίσχυσης της ρευστότητας και την προώθηση υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης και των Σχεδίων Μεταποίησης, το οποίο αφορά και Χιώτες δικαιούχους
.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο βουλευτής, ξεκινά η επιτάχυνση υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης συνολικού ύψους 700 εκ €, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στη διευκόλυνση υλοποίησης επενδύσεων του Μέτρου 121 (Σχέδια Βελτίωσης) και του Μέτρου 123Α (Σχέδια Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων), για τους δικαιούχους – αγρότες και επενδυτές που έχουν εγκεκριμένες επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι εγκεκριμένων Σχεδίων Βελτίωσης του Μέτρου 121 ή επενδύσεων του Μέτρου 123Α, θα μπορούν να προσφεύγουν:

α) για την έκδοση εγγυητικής, προκειμένου να λάβουν προκαταβολή της δικαιούμενης ενίσχυσης,  ώστε να διευκολυνθούν στην υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων
β) για τη λήψη δανείου, ώστε να εξασφαλίσουν την υλοποίηση και την έγκαιρη ολοκλήρωση των επενδύσεων.
Στην περίοδο της έλλειψης ρευστότητας, χρηματοδοτείται η παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα, με στόχο τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών και των επιχειρήσεων, βασικών πυλώνων ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.
Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο άρχισε να καταβάλλεται στους 700.000 δικαιούχους η προκαταβολή 1,1 δις ευρώ, της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης για το 2012. Είναι η πρώτη φορά που ολόκληρο το ποσό της κοινοτικής ενίσχυσης καταβάλλεται μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Έχει, ήδη, εξασφαλιστεί και η πληρωμή της εξόφλησης του υπολοίπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης, την πρώτη εβδομάδα μετά τις 15 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγροτική παραγωγή.
Τέλος, υλοποιήθηκε και δρομολογήθηκε η καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης, από τις 20 Αυγούστου εξασφαλίζοντας το ποσό των 160 εκ. ευρώ για περίπου, 70.000 δικαιούχους, κυρίως,  κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών.