Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

O BOYΛΕΥΤΗΣ ΧΙΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ , ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ


Ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος,  συμμετείχε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.
Κατά τη συνεδρίαση, η προσοχή εστιάστηκε στις αδυναμίες και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 
Η Επιτροπή θεωρεί χρήσιμο, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ευρώπης να θεσμοθετήσουν ειδικό όργανο ή ειδικό Επίτροπο σε κάθε χώρα, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων του Δικαστηρίου. Στην έκθεση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή, προτείνεται η υιοθέτηση σύστασης για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων όσον αφορά τη δυνατότητα των εθνικών δικαστηρίων για επανεξέταση των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να μειωθεί η συσσώρευση προσφυγών προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαστηρίων. Επισημαίνεται ότι, στη σύσταση αυτή πρέπει να τονίζεται στα κράτη-μέλη, η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση δομικών και θεσμικών προβλημάτων που καθυστερούν ή εμποδίζουν την εφαρμογή των αποφάσεων.
Εξάλλου, στην Επιτροπή έγινε εκτενής συζήτηση για τη δυνατότητα απόκτησης υπηκοότητας και πολιτογράφησης στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.