Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Π. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ



Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Παύλος Βογιατζής συνυπέγραψε Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα την Ανάληψη πρωτοβουλιών για τη θέσπιση ειδικής ρήτρας στα κριτήρια κατανομής, που θα συνυπολογίζει τη μείωση του ΑΕΠ και την ύφεση στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες, προκειμένου να αποτραπεί η μείωση των κοινοτικών κονδυλίων, κατά 8 δις ευρώ, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.  Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν συνολικά 13 Βουλευτές από τις 13 Περιφέρειες της Χώρας, κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και αναμένεται η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού.


Όπως αναφέρεται και στο κείμενο της Ερώτησης, την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, που ουσιαστικά αποτελεί το ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας, υπάρχει ο κίνδυνος να κατανεμηθούν λιγότερα κονδύλια στις 13 Περιφέρειες της χώρας, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα κριτήρια που  θα ληφθούν υπόψη βασίζονται στα στοιχεία της Eurostat για τον υπολογισμό του ΑΕΠ των ετών 2008-2010. Τα στοιχεία της Eurostat δηλαδή δε λαμβάνουν υπόψη τη μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 25% τα τελευταία τρία χρόνια, ούτε και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Έτσι, οι συνολικές απώλειες για τη χώρα μας κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τα 8 δις ευρώ, από τα 20.4 δις ευρώ που είχαν διατεθεί στην Ελλάδα για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και σε μία περίοδο που η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακές πολιτικές, η συνέπεια αυτή δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί καταστροφική. Η αλήθεια είναι ότι το ΑΕΠ και των 13 Ελληνικών Περιφερειών έχει υποστεί δραματική μείωση την τελευταία τριετία, ενώ οι ελληνικές Περιφέρειες απέχουν πολύ από την εικόνα που είχαν το 2009. Ειδικότερα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία θα ενταχθεί στην κατηγορία μεταβατικής στήριξης, τα κονδύλια θα είναι επίσης, σημαντικά μειωμένα.

Προκειμένου λοιπόν, να αποφευχθεί μία άδικη και ετεροβαρής αντιμετώπιση της χώρας μας, υπογραμμίζεται η ανάγκη να τεθεί το θέμα της κατανομής των κονδυλίων για την Ελλάδα, τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όσο και στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και να ζητηθεί η θέσπιση ειδικής ρήτρας, η οποία θα συνυπολογίζει τη μείωση του ΑΕΠ της τελευταίας τριετίας, αλλά και τα αποτελέσματα της ύφεσης στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες.

Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, δηλώνει σχετικά:
«Είναι πράγματι αδιανόητο στην Ελλάδα που βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά σε ύφεση, που η οικονομία της έχει πληγεί βαρύτατα και η ανεργία έχει εκτοξευθεί, να επιβληθεί μία άνιση στην ουσία κατανομή κοινοτικών πόρων, εφόσον τα οικονομικά στοιχεία των ετών 2008-2010 καμία σχέση δεν  έχουν με τα σημερινά. Σε μία περίοδο που οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν, οι ελληνικές Περιφέρειες χρειάζονται περισσότερο από ποτέ άλλοτε τα κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να εξασφαλίσουν στους πολίτες τους έργα ανάπτυξης, έργα υποδομών, έργα που μπορούν να συμβάλουν στην αντιστροφή της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας. Ειδικότερα για τις νησιωτικές Περιφέρειες και την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, το πλήγμα θα είναι μεγάλο, καθώς σημαντικές υποδομές απομένουν ακόμη να ολοκληρωθούν στα νησιά μας. Το θέμα αυτό, το οποίο έθεσε και στην προχθεσινή του συνάντηση ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ευελπιστούμε ότι τελικά θα αντιμετωπιστεί και οι ελληνικές Περιφέρειες θα ενισχυθούν και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 με τους απαραίτητους Κοινοτικούς Πόρους».