Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013



ΘΕΜΑ:


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε συνάντηση ενημέρωσης για το έργο: «HANDICRAFTOUR: Ανάδειξη της χειροτεχνίας ως ιδιαίτερου πολιτιστικού και οικονομικού πόρου μειονεκτουσών περιοχών της Διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας-Κύπρου στο πλαίσιο επιλεγμένων αγροτουριστικών διαδρομών», του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013. Η πράξη συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακή Ενότητα Χίου ως επικεφαλής εταίρος του έργου «HANDICRAFTOUR: Ανάδειξη της χειροτεχνίας ως ιδιαίτερου πολιτιστικού και οικονομικού πόρου μειονεκτουσών περιοχών της Διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας-Κύπρου στο πλαίσιο επιλεγμένων αγροτουριστικών διαδρομών», που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013, προσκαλεί επαγγελματίες, συλλόγους, συνεταιρισμούς, ομάδες και κάθε ενδιαφερόμενο από το νομό Χίου, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Χειροτεχνίας και των Ειδών Λαϊκής Τέχνης, να παραβρεθούν σε συνάντηση ενημέρωσης για το έργο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 6.00 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου «Μιχαήλ Βουρνούς».

Το έργο απευθύνεται σε όσες και όσους ασχολούνται με τη δημιουργία και κατασκευή ειδών χειροτεχνίας, λαϊκής τέχνης ή/και καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, και όχι σε όσους ασχολούνται αποκλειστικά με το εμπόριο τέτοιων ειδών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τομείς δραστηριότητας όπως:
- κεραμική και πηλοπλαστική
- κέντημα, υφαντουργία
- αργυροχρυσοχοΐα, κατασκευή κοσμημάτων
- ψηφιδωτό
- ξυλογλυπτική
- κηροπλαστική
- βιβλιοδεσία, κ.α.

Στη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για το Έργο «HANDICRAFTOUR» και θα αναλυθούν οι ειδικές δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιό του, καθώς και τα οφέλη που μπορεί να υπάρξουν για τους χειροτέχνες της περιοχής μας.

Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2013. Εταίροι του έργου είναι εκτός από την Π.Ε. Χίου, η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο Δήμος Λευκάρων της Κύπρου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας.

Γενικός στόχος του Έργου είναι η ανάδειξη της χειροτεχνίας ως ιδιαιτέρου πολιτιστικού και οικονομικού πόρου στις περιοχές συνεργασίας. Για την επίτευξη του γενικού αυτού στόχου διαμορφώνεται ένα μίγμα δράσεων που περιλαμβάνει:
-         δικτύωση τοπικών φορέων πολιτισμού, χειροτεχνίας, αγροτουρισμού, καθώς και περιβαλλοντικών και πολιτιστικών ΜΚΟ,
-         διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων στις περιοχές εφαρμογής του σχεδίου,
-         συμμετοχή σε εκθέσεις χειροτεχνικών δραστηριοτήτων,
-         δράσεις ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της Περιοχής (όπως συμβουλευτική υποστήριξη, συνδυαστική κατάρτιση, κλπ).

Η διαμόρφωση της πρότασης για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου βασίστηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιοχής Συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού, δηλαδή στη σημαντικότητα και το πλήθος των πολιτιστικών πόρων, αλλά και στην ύπαρξη τοπικών χαρακτηριστικών προϊόντων Χειροτεχνίας, Καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας και Ειδών Λαϊκής Τέχνης, η προβολή των οποίων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος της Περιοχής.

Πληροφορίες - διευκρινίσεις
Για πληροφορίες – διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Υποστήριξης Αντιπεριφερειάρχη:
κ. Μαρία Κόβα, τηλ: 2271350514, Fax: 2271040718, e-mail: m.kova@chios.pvaigaiou.gov.gr
κ. Ελένη Κωστάλα, τηλ: 2271044216, φαξ: 2271044215, e-mail: e.kostala@chios.pvaigaiou.gov.gr