Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ


Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει και φέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες. Η στάση στην Χίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6-12 και την Παρασκευή 7-12 στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ. Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου επέλεξε 4 ταινίες που μας δίνουν την δυνατότητα να γνωρίσουμε σημαντικούς σκηνοθέτες και ενδιαφέρουσες δημιουργίες.Αναλυτικά:

Πέμπτη 19:00  11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου 90′  Ελλάδα  2012
Πέμπτη 21:00 Νύχτα σιωπής (Silent night ) 2012/Τουρκία/92’
Παρασκευή 19:00 Cloud 9 (Wolke 9) 2008/Γερμανία/95’
Παρασκευή 21:00 Με το φως της μέρας  2012 / Σερβία/ 90’
11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου  Σκηνοθεσία-Σενάριο Νίκος Κορνήλιος, Ευγενία Παπαγεωργίου Ηθοποιοί Εύα Γαλογαύρου Λάμπρος Αποστόλου Eva Stylander  Γιώργος Τζουβελέκης
Η Εύα, ένα νέο κορίτσι που σπουδάζει κλασικό τραγούδι, αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα της, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Ο Θωμάς είναι φύλακας σ’ ένα χώρο με φορτηγά, ζει σ’ ένα κοντέινερ και είναι παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους θα είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και η σχέση που θα δημιουργήσουν μια ιδιότυπη, δική τους σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγορίες.
Νύχτα σιωπής   Σενάριο – Σκηνοθεσία: Reis Celik Πρωταγωνιστούν : İlyas Salman, Dilan Aksut
Ο γαμπρός είναι περίπου 60 χρονών, πέρασε χρόνια στη φυλακή, και άρα δεν είναι ακριβώς σε ηλικία γάμου. Για την ακρίβεια, ο επικείμενος γάμος γίνεται για να μπει τέλος στη βεντέτα ανάμεσα σε δύο μεγάλες οικογένειες. Η νύφη έχει το πρόσωπό της κρυμμένο πίσω από ένα κόκκινο βέλο και περιμένει τον γαμπρό κρατώντας μέσα της τους φόβους της. Η πόρτα κλείνει κι οι θόρυβοι πίσω της σβήνουν. Η νύφη κι ο γαμπρός είναι τώρα μόνοι στο δωμάτιο. Ο γαμπρός δίνει τα δώρα του στη νύφη. Όταν είναι καθιστή, τα πόδια της δεν φτάνουν στο έδαφος. Ο γαμπρός αποκαλύπτει το πρόσωπό της. Το πρόσωπο κάτω από το πέπλο είναι αυτό ενός 14χρονου κοριτσιού. Ο γαμπρός είναι υποχρεωμένος, υπακούοντας στην παράδοση αιώνων, να ολοκληρώσει το γάμο. Η νύφη προσπαθεί να ξεγελάσει τους φόβους της με το χιούμορ. Η νύχτα που περνούν μαζί μοιάζει με παρτίδα σκάκι. Τι θα φέρει το πρωί για τους δύο νεόνυμφους; Ο Τσελίκ καταπιάνεται με ένα θέμα όχι και τόσο ασυνήθιστο στην Τουρκία: τους γάμους μικρών κοριτσιών με μεγαλύτερους άνδρες, τα εγκλήματα τιμής, τη δύναμη της οικογένειας. Ολόκληρη η πλοκή της ταινίας ξεδιπλώνεται μέσα σε ένα δωμάτιο και βασίζεται στις εξαιρετικές ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστών, οι οποίοι εγκλωβισμένοι από τις οικογενειακές παραδόσεις δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιλογής.
 Cloud 9  Σκηνοθεσίαr Andreas Dresen Σενάριο: Cooky Ziesche, Laila Stieler, Jörg Hauschild, Andreas Dresen Πρωταγωνιστούν: Merle Hopf, Philine Hammon, Werner Schmidt, Steffi Kuhnert, Horst Westphal, Horst Rehberg, Ursula Werner
Δεν το επεδίωξε. Απλά συνέβη με μια ματιά του, της αρκούσε για να ενεργοποιήσει αισθήματα κι ανάγκες ξεχασμένες. Αυτή στα 60 Εκείνος στα 76. Η Ιγκε κι ο Καρλ συναντήθηκαν τη σωστή στιγμή για να νοιώσουν το αληθινό πάθος. Να χαρούν το σεξ και να γίνει πάλι το νέο κορίτσι αυτό που πάντα ήταν και το κρατούσε κρυμμένο μέσα της… Μια γλυκιά και τρυφερή ταινία από την Γερμανία που περιγράφει με ευαισθησία τον κόσμο της τρίτης ηλικίας που δεν είναι καθόλου παροπλισμένη.
Με το φως της μέρας Σκηνοθεσία: Goran Paskaljevic Σενάριο: Filip David, Goran Paskaljevic Πρωταγωνιστούν: Mustafa Nadarevic, Mira Banjac και Zafir Hadzimanov
Ένας Σέρβος μουσικός μαθαίνει με έναν παράδοξο τρόπο την πραγματικότητα για την ταυτότητά του. Είναι Εβραίος που οι γονείς του όταν ήταν παιδί, για να τον σώσουν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο θα τους οδηγούσαν οι ναζί, τον έδωσαν σε μια οικογένεια Σέρβων με τους οποίους ήταν φίλοι. Και οι εκπλήξεις για το μουσικό δε σταματάνε εκεί. Καθώς αναζητά τις ρίζες του ανακαλύπτει πικρές αλήθειες για ένα από τα χειρότερα στρατόπεδα συγκέντρωσης το «Judenlager Semlin» που βρίσκεται στην καρδιά του σημερινού Βελιγραδίου. Την ίδια στιγμή το μεγάλο πάθος του μουσικού είναι η ολοκλήρωση μιας μουσικής σύνθεσης που είχε αφήσει ατελή ο πατέρας του, την οποία τελικά καταφέρνει να παρουσιάσει και μάλιστα σε τόπο συμβολικό. Μια ενδιαφέρουσα ταινία του Σέρβου σκηνοθέτη Goran Paskaljevic ο οποίος είναι από τους αγαπημένους δημιουργούς για το κοινό του φεστιβάλ.