Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ




Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου είναι αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα τη Χίο,  η οποία παρέχει υπηρεσίες στον τομέα της ψυχικής υγείας από το 1996.
Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, λειτουργεί από τον Ιανουάριο 2007 και διαθέτει ενδεκαμελή διεπιστημονική ομάδα (ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής). Μέχρι την παρούσα φάση έχει εξυπηρετήσει 667 ενήλικες και 289 παιδιά, κάποιοι από τους οποίους λαμβάνουν χρόνια τις υπηρεσίες και την υποστήριξή λόγω της σοβαρότητας των ψυχιατρικών προβλημάτων από τα οποία πάσχουν (πχ ψυχώσεις). Κάθε χρόνο εμφανίζεται μία αύξηση της τάξης του 15% στις προσελεύσεις αιτημάτων από ανθρώπους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες των επαγγελματιών της ΚΜΨΥ, τόσο στην πόλη της Χίου όσο και στις απομακρυσμένες περιοχές που πραγματοποιούνται κλιμάκια. Η ΚΜΨΥ δραστηριοποιείται μία φορά στις δεκαπέντε μέρες στη Βολισσό, τα Καρδάμυλα, την Καλλιμασιά και το Πυργί, μία φορά το μήνα στον Άγιο Γεώργιο Συκούση και στις Οινούσσες και μία φορά το δίμηνο μεταβαίνει στα Ψαρά για να παράσχει τις υπηρεσίες της (στα αγροτικά ιατρεία ή κατ΄οίκον) στους κατοίκους του απομακρυσμένου νησιού μας. Επιπλέον, προγραμματίζονται καθημερινά ραντεβού, ανάλογα με τις ανάγκες στην πόλη της Χίου.
Μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχει είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με σκοπό τη μείωση της διάρκειας και της βαρύτητας της νόσου, αλλά και η νοσηλεία και περίθαλψη κατ’ οίκον σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο. Η ύπαρξή της έχει αποδειχθεί απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλήθος περιστατικών, δεδομένου ότι στο νησί μας δεν υπάρχει Ψυχιατρική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο ούτε και κάποια άλλη δομή, η οποία δύναται να αντιμετωπίσει οξέα περιστατικά. Παράλληλα είναι η μοναδική υπηρεσία στο νησί μας που  προσφέρει Παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες οποτεδήποτε προκύψει ανάλογο πρόβλημα σε νοσηλευόμενο παιδί στο νοσοκομείο μας.



Επιπρόσθετα καθ’ όλη τη διάρκεια του εκάστοτε έτους πραγματοποιούνται ομιλίες, ημερίδες, παρουσιάσεις και προβολές σε διάφορα σημεία του νομού, και με ποικίλα θέματα που αποσκοπούν στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ψυχική υγεία και θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη.

Οι υπηρεσίες  της ΚΜΨΥ Χίου, παρέχονται στα πλαίσια του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» με χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, με συχνές όμως, και κάποιες φορές μακροχρόνιες καθυστερήσεις.
Για το 2012 αποφασίστηκε περικοπή του προϋπολογισμού για όλες τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, κατά 50%, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στην παροχή υπηρεσιών παράλληλα με τις σοβαρές δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας αυτή την περίοδο.
Απλήρωτοι εργαζόμενοι εδώ και μήνες και με φόβο να υπάρξουν περικοπές θεραπευτικών προγραμμάτων είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΚΜΨΥ Χίου, με ορατό τον κίνδυνο της οριστικής κατάρρευσης της προσπάθειας για ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα , καθώς και την διάλυση της προσπάθειας για Πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας στο νησί μας.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου με την εισήγηση του προς τους Υπουργό Υγείας, Υφυπουργό Υγείας και την διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υ.Υ., για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της ΚΜΨΥ Χίου του ΚΠΕ, την ομαλή χρηματοδότηση και στήριξη του έργου της.
                         
Ε