Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ HANDICRAFTOUR

ΘΕΜΑ:


Πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης για το έργο: «HANDICRAFTOUR: Ανάδειξη της χειροτεχνίας ως ιδιαίτερου πολιτιστικού και οικονομικού πόρου μειονεκτουσών περιοχών της Διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας-Κύπρου στο πλαίσιο επιλεγμένων αγροτουριστικών διαδρομών», του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013. Η πράξη συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.



Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Χίου συνάντηση ενημέρωσης για το έργο «HANDICRAFTOUR: Ανάδειξη της χειροτεχνίας ως ιδιαίτερου πολιτιστικού και οικονομικού πόρου μειονεκτουσών περιοχών της Διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας-Κύπρου στο πλαίσιο επιλεγμένων αγροτουριστικών διαδρομών», στο πλαίσιο της έναρξης της υλοποίησής του. Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακή Ενότητα Χίου ως επικεφαλής εταίρος του έργου.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 462.300 €, υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν χειροτέχνες, καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μέλη ομάδων και πολιτιστικών συλλόγων, ενώ παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κώστας Γανιάρης και η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Αποστολία Λύκου.
Στόχος του έργου είναι να προβάλει τις ιδιαίτερες χειροτεχνικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη Χίο και να τις συνδέσει με την πολιτιστική και τουριστική προβολή του νομού. Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γανιάρης, κατά το χαιρετισμό του, «στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που διανύουμε, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κινητοποιήσουμε τις παραγωγικές μας δυνάμεις και δυνατότητες, αξιοποιώντας την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση και αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη πολιτισμική μας ταυτότητα, με την οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις μια  θέση στον τουριστικό και γενικότερα στον παραγωγικό χάρτη».
Παράλληλα, από το έργο μπορούν να ωφεληθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες ειδών χειροτεχνίας, λαϊκής τέχνης και καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, που ασχολούνται ή επιδιώκουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με κάποια χειροτεχνική δραστηριότητα, μέσα από την υλοποίηση ενεργειών προβολής (όπως ανάπτυξη ηλεκτρονικού και έντυπου πακέτου επικοινωνίας, διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων και συμμετοχή σε εκθέσεις) και μέσα από την υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, όπως υλοποίηση θεματικών workshops και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Στη συνάντηση αναλύθηκαν οι επιμέρους δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιό του έργου «Handicraftour». Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν εποικοδομητική, καθώς κατατέθηκαν προβληματισμοί, ιδέες και προτάσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην όσο το δυνατό πιο στοχευμένη υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων και την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν σε πραγματικές ανάγκες των επαγγελματιών και καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε τομείς της χειροτεχνίας.




Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2013. Εταίροι του έργου είναι εκτός από την Π.Ε. Χίου, η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο Δήμος Λευκάρων της Κύπρου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας.
Γενικός στόχος του Έργου είναι η ανάδειξη της χειροτεχνίας ως ιδιαιτέρου πολιτιστικού και οικονομικού πόρου στις περιοχές συνεργασίας. Για την επίτευξη του γενικού αυτού στόχου διαμορφώνεται ένα μίγμα δράσεων που περιλαμβάνει:
-         δικτύωση τοπικών φορέων πολιτισμού, χειροτεχνίας, αγροτουρισμού, καθώς και περιβαλλοντικών και πολιτιστικών ΜΚΟ,
-         διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων στις περιοχές εφαρμογής του σχεδίου,
-         συμμετοχή σε εκθέσεις χειροτεχνικών δραστηριοτήτων,
-         δράσεις ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της Περιοχής (όπως συμβουλευτική υποστήριξη, συνδυαστική κατάρτιση, κλπ).

Πληροφορίες - διευκρινίσεις
Για πληροφορίες – διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Υποστήριξης Αντιπεριφερειάρχη:
κ. Μαρία Κόβα, τηλ: 2271350514, Fax: 2271040718, e-mail: m.kova@chios.pvaigaiou.gov.gr
κ. Ελένη Κωστάλα, τηλ: 2271044216, φαξ: 2271044215, e-mail: e.kostala@chios.pvaigaiou.gov.gr