Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΖΗΤΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ



Με αφορμή τη συμφωνία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις Περιφέρειες αναφορικά με το πλαίσιο του Προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών ύψους 456 εκ. ευρώ και το οποίο θα προκηρυχθεί στις 14/1/2013, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής ήδη από τη Δευτέρα 7/1 έστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων/ ΕΣΠΑ στην οποία σημειώνει ότι λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να υπάρχει αποκλεισμός σε κανένα κλάδο στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού και Υπηρεσιών, παρά μόνο αυτών που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του κανονισμού. 

Έτσι θα εξασφαλίζεται η ενίσχυση του συνόλου των επιχειρήσεων που είναι επιλέξιμες, ώστε αυτές να ενισχυθούν για τεχνολογική ή άλλη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό που θα τους επιτρέψει να είναι ανταγωνιστικές. 

Σε ότι αφορά τον τομέα του τουρισμού, σημειώνεται στην επιστολή ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θεωρεί ότι το σύνολο πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως Α΄ προτεραιότητας, ενώ θα πρέπει να συμπεριληφθούν το σύνολο των εμπλεκόμενων στον τομέα του τουρισμού επιχειρήσεων χωρίς εξαιρέσεις, δεδομένου ότι τόσο το υφιστάμενο δυναμικό, όσο και νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν για ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού.
Επισημαίνεται επίσης ότι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου κρίνει αναγκαία τη διεύρυνση του «κλαδολογίου» και στους τρείς τομείς (Μεταποίηση, Τουρισμός, Υπηρεσίες) στο πλαίσιο της επιλεξιμότητας, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διείσδυση στην τοπική οικονομία των νησιών μας. Σε ότι αφορά τις διαδικασίες δημοσιοποίησης, υλοποίησης και γενικά τη στήριξη της αποτελεσματικότητας της δράσης η Περιφέρεια Β. Αιγαίου θα παρέχει την αναγκαία στήριξή της. 
Οι παραπάνω προτάσεις υποστηρίχθηκαν και από στελέχη της Περιφέρειας που συμμετείχαν σε σχετική σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα την Τρίτη 8/1.