Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ





Σχετικά με το θέμα του Νέου Κεντρικού Λιμένα Χίου και δηλώσεις του κ. Δημάρχου Χίου, θεωρώ αναγκαίο να κάνω γνωστά τα εξής:
  1. Το έργο του Νέου Λιμένα, όπως αποδείχθηκε και στη σύσκεψη της 19/1/2013 δεν είναι ώριμο μελετητικά, αδειοδοτικά και διοικητικά, όπως από διετίας έχουμε επισημάνει. Απαιτείται συνεπώς η ωρίμανσή του από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.».
  2. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι ο μοναδικός φορέας που έχει δεσμευθεί με δήλωση του κ. Περιφερειάρχη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων του λιμένα μέχρι και του ποσού των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτονόητη προϋπόθεση είναι να είναι πλήρης και ώριμος ο φάκελος του έργου (μελέτες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.) ώστε να αξιολογηθεί θετικά από την Ε.Ε., και βέβαια να χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών η κατασκευή των θαλασσίων εγκαταστάσεων.
  3. Η πρακτική ένταξης ανώριμων έργων στο όνομα μιας δήθεν «διεκδικητικότητας» έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα, δημιουργεί νέα προβλήματα, κάτι που εμφανώς βιώνουμε στο έργο του ΧΥΤΑ της Β. Χίου, επειδή κάποιοι δήλωσαν ιδιωτικές εκτάσεις ως δημόσιες. Είναι μια πρακτική που ανήκει στο παρελθόν και την αποδοκιμάζουμε.

Κωνσταντίνος Γανιάρης
Αντιπεριφερειάρχης Χίου