Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΤΟΥ ΑΙΠΟΥΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ) ΣΤΗΝ "ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΟΤΑ Α.Ε."



___________________________________________________________
Γίνεται λόγος για «παραχώρηση δημοτικού ακινήτου ( πισίνα του τουριστικού χωριού στο Αίπος με την περιοχή της ). «Παραχώρηση μπορεί να γίνει είτε με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, οπότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία, που προβλέπει ο νόμος και το Καταστατικό της ΑΕ ( συνήθως απόφαση γενικής Συνέλευσης, έκδοση νέων μετοχών κλπ ως και η σύνταξη έκθεσης εκτίμησης των περιουσιακών στοιχείων , που θα εισφερθούν από την επιτροπή του άρθρου 9 του κ.ω. 2190/1920). Η διαδικασία αυτή είναι δαπανηρή και απαιτεί πολύ χρόνο.
Μπορεί να γίνει και με δωρεάν παραχώρηση σύμφωνα με τα άρθρα 184 και 185 του ν. 3463/2006. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τούτο μπορεί να γίνει είτε με δωρεά ( παραχώρηση ) ακινήτων κατά κυριότητα ( αρθ. 184 ), που προϋποθέτει ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 του αριθμού των μελών του, «για την εκπλήρωση σπουδαίου κοινωφελούς σκοποί, που συνδέεται με την προαγωγή τοπικών συμφερόντων και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής» και μετά από γνώμη του τοπικού συμβουλίου. Για τον ουσιαστικό έλεγχο της νομιμότητας για την δωρεά ακινήτου από τον Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει στην απόφαση αυτή να αναφέρονται α) οι λόγοι της δωρεάς παραχώρησης του ακινήτου, β) ο καθορισμός της ακριβούς εκτάσεως και τα όρια του δωρούμενου ακινήτου με σχεδιάγραμμα μηχανικού της Τ.Υ του Δήμου, γ) πρακτικό της επιτροπής της παρ. 6 του άρθ. 185 του ν. 3463/20206 για την τρέχουσα αξία του δωρούμενου ακινήτου, δ) τα στοιχεία του τίτλου κυριότητας του ακινήτου, ε) ότι το δωρούμενο ακίνητο δεν είναι κοινόχρηστο ( γιατί τα κοινόχρηστα είναι εκτός συναλλαγής ), στ) ο επιδιωκόμενος με τη δωρεά σκοπός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παραγ. 1 του άρθ. 184 και ζ) η τασσομένη προθεσμία για την πραγμάτωση του σκοπού της δωρεάς υπό τους όρους της παρ. 2 του άρθ. αυτού.
Ο άλλος τρόπος δωρεάν παραχώρησης, αναφέρεται στην «παραχώρηση της χρήσης» του ακινήτου, κατά τους όρους τους άρθρου 185 παρ. 2 του ν. 3463/2006. Σύμφωνα με την παραγ. 2 του άρθρου 184 ν. 3463/2006 «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα ( και ιδιωτικού δικαίου ως είναι οι εταιρείες, υπό οιαδήποτε μορφή ), που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα». Επομένως στην περίπτωση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο θα προβεί πρωτίστως στην διαπίστωση αν  η «Προμηθευτική Ομηρούπολης Ο.Τ.Α Α.Ε.» είναι κοινωφελής και προάγει τα τοπικά συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση και σχετικά με το θέμα του κοινωφελούς χαρακτήρα της «Προμηθευτικής Ομηρούπολης Ο.Τ.Α Α.Ε.» από τον οποίο εξαρτάται σύμφωνα με το άρθρο 185 ν. 3463/2006 η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτου του Δήμου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το άρθ. 185 ΚΔΚ τάσσει αυστηρά  την προϋπόθεση ότι το νομικό πρόσωπο προς το οποίο γίνεται η παραχώρηση ασκεί «αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής», πράγμα το οποίο, κατά την άποψή μου, δεν συμβαίνει με την Προμηθευτική, που ασκεί δραστηριότητα και έχει σκοπούς,  όπως αυτοί αναφέρονται στο καταστατικό της, συνυφασμένους με την επιδίωξη κέρδους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αίπους, που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δήμο Χίο, περιλαμβάνουν μια ευρύτερη από το χώρο της πισίνας περιοχή. Περιλαμβάνουν για παράδειγμα γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο 5Χ5, γήπεδο μπάσκετ, τένις, αποδυτήρια για αθλούμενους κλπ., τα οποίο δεν είναι δυνατό να αποχωριστούν από το χώρο της πισίνας και να εγκαταλειφθούν, διότι στην περίπτωση αυτή θα καταστραφούν. Θα πρέπει,  ότι εάν τελικά αποφασισθεί η παραχώρηση, αυτή  να αφορά το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων με ρητή δέσμευση από την πλευρά της Προμηθευτικής ότι θα διατηρεί αυτούς σε άριστη κατάσταση και ικανούς να χρησιμοποιούνται από τους δημότες ή του φιλοξενούμενους στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. 
Τέλος, σύμφωνα με το άρθ. 498 ΑΚ για τη σύσταση δωρεάς, υπό οιαδήποτε μορφή, απαιτείται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου και εγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Κατά τα λοιπά και για την δωρεάν παραχώρηση της χρήση απαιτούνται όσα αναφέρονται και στην δωρεά παραχώρηση ( κατά πλήρη κυριότητα ) ως προς το περιεχόμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η πληρεξούσια Δικηγόρος


ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤ. ΑΛΟΙΜΟΝΟΥ