Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

O IAΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ





Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με την έλευση και της νέας χρονιάς 2013, για μια ακόμη φορά εκφράζει την αγωνία του για τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, με κίνδυνο κατάρρευσης. 
Η λογιστική τακτική του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ των συνεχών και με κάθε τρόπο περικοπών των δαπανών υγείας, η ελλιπής χρηματοδότηση, η ύφεση και η ανεργία (που προκαλούν μείωση εισφορών) οδηγούν σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, τους ιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους  ασφαλισμένους σε εξασθένιση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης.
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται συνεχώς, ιατροί, εργαστήρια, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα του συστήματος.
Τα νοσοκομεία αποδιοργανώνονται με την κατάργηση – συγχώνευση νοσοκομείων, τμημάτων και μονάδων και τη μείωση θέσεων του προσωπικού και οι νέοι οργανισμοί που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ δείχνουν που οδηγείται το δημόσιο νοσοκομειακό σύστημα υγείας.
Οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ έχουν αποδυναμωθεί, με τους εργαζόμενους ιατρούς και λοιπό προσωπικό να προσπαθούν χωρίς οργάνωση και προοπτική να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της περίθαλψης.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ασκούμενη πολιτική και το μικρό και μεσαίο ιδιωτικό ιατρείο κλείνει. Συστηματικά ο ιατρικός κόσμος βάλλεται μέσα από την πολιτική επιβολής του μνημονίου και της τρόικας, σε όλα τα επίπεδα με κάθε τρόπο: η άναρχη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, η ένταξη του τομέα περίθαλψης του ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ, οι περικοπές μισθών και αποζημιώσεων ιατρικών επισκέψεων, πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων, η πολύμηνη στάση πληρωμών, τα εξαντλητικά φορολογικά μέτρα κλπ. Χρειάζεται συνεχής και συλλογικός αγώνας, προκειμένου να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και το κύρος του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και τις ανθρώπινες παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με μια προσπάθεια ενημέρωσης των βουλευτών, των φορέων και πρωτίστως των ασφαλισμένων που συστηματικά αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα των ανεξέλεγκτων περικοπών και των άνευ σχεδίου υπουργικών αποφάσεων.
Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη το αποτέλεσμα είναι ολόκληροι νομοί της χώρας μεταξύ των οποίων και ο δικός μας, να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών από τον ασφαλιστικό τους φορέα.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα  η ειδικότητα του παιδιάτρου όπου σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο ιατρό.
Οι αιτίες του γεγονότος είναι γνωστές στο Υπουργείο Υγείας:
1.  Η πολύ χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή), κάτω από την αξία ενός “κουρέματος” καθώς επίσης αμοιβή κάτω του κόστους για πολλές εργαστηριακές εξετάσεις !
2.  Η πολιτική του “δεν πληρώνω”. Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει μόνο για το 2012, 300 εκ. ευρώ και για τα έτη 2010 και 2011 πάνω από 1 Δις !!!
3.  Απαράδεκτη γραφειοκρατία και εξοντωτικές διαδικασίες πληρωμής.
4.  Απαξιωτική στάση του Υπουργείου απέναντι στους ιατρούς, θυμίζουμε δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων στη Βουλή των Ελλήνων που καλούσαν τους ιατρούς ή να παραιτηθούν ή να αποδεχθούν την πολιτική των μη πληρωμών ως μέρος της σύμβασής τους !
5.  Παντελής έλλειψη διαλόγου και σοβαρού σχεδιασμού πολιτικών υγείας.
6. Πλήρης κατάργηση της υποστήριξης των ΑΜΕΑ.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθαν και οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη δευτεροβάθμια  και τριτοβάθμια περίθαλψη που οδηγούν πολλά νοσοκομεία και μαζί και το δικό μας στην απαξίωση, το μαρασμό ακόμα και στο κίνδυνο αναστολής λειτουργιών του.
Όλοι ξέρουμε τι έχει συμβεί
1.Μείωση του προϋπολογισμού του Σκυλίτσειου από7,8 εκ. σε 6,1εκ. ευρώ, ενώ για την ασφαλή λειτουργία του χρειάζονται 7,2εκ. τουλάχιστον..
2. Μείωση κατά 34% του ποσού των εφημεριών των γιατρών.
3. Αλλαγή του οργανισμού του νέου νοσοκομείου με μείωση των οργανικών θέσεων και κατάργηση ζωτικής κυριολεκτικά σημασίας ειδικοτήτων (ογκολόγος, νευροχειρουργός, νευρολόγος) και μάλιστα χωρίς καμιά διαβούλευση!!!
4. Μείωση του αριθμού των κλινών από 170 σε 160.
5. Μη προκήρυξη κενών θέσεων επικουρικών γιατρών.
 Καλούμε τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο γεγονός να μένουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα και τρία παραμεθόρια νησιά να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας. 
Προτείνουμε:
1. Άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου με έκδοση των προβλεπόμενων ΦΕΚ.
2. Άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών των ταμείων, παλαιών και νέων.
3. Σύναψη ενιαίας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας κατά πράξη και περίπτωση του ΕΟΠΥΥ  με τους γιατρούς μέσω ΠΙΣ με επαναφορά της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης στο ύψος των 20 ευρώ. Δεν είναι λογικό η ιατρική επίσκεψη να αποτιμάται στα 6,5 ευρώ καθαρά και μάλιστα να πληρώνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών.  
4. Αναδιάρθρωση και αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ καθώς από τα 6 Δις ευρώ μόνο το 1,8 % δίδεται για ιατρικές επισκέψεις, 4,3% για εργαστηριακές εξετάσεις ,και το 64% πάει σε φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός πρωτοφανές και μοναδικό !
5.  Θέσπιση αυστηρών μηχανισμών ελέγχου, καθώς αυτό είναι απολύτως εφικτό με τα ηλεκτρονικά συστήματα και την ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς.
6.  Ενιαίο, εύχρηστο και λειτουργικό σύστημα συνταγογράφησης. Κατάργηση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας.
7.  Σεβασμό και αναγνώριση από πλευράς υπουργείου υγείας του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του ιατρού.
8. Σεβασμό και αποκατάσταση των παροχών των ΑΜΕΑ.
Τα παραπάνω είναι ΑΜΕΣΑ υλοποιήσιμα. Αν το υπουργείο υγείας συνεχίσει να κωφεύει, τότε σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει τον μοναδικό οργανισμό παροχή υπηρεσιών υγείας του κόσμου χωρίς γιατρούς ! Ο Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει τους λόγους που δεν έχει τον γιατρό του και ποιοι συγκεκριμένα έχουν την ευθύνη γι’ αυτό.
Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου