Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2013




         O Δήμος Χίου έγκαιρα και λόγω των επικείμενων γιορτών των αποκριών, πρόκειται να σχεδιάσει εκδηλώσεις, που θα προβάλουν τα έθιμα μας για να γίνει αυτό σημείο έλξης επισκεπτών στον Δήμο μας και να αποφέρει οφέλη στους δημότες μας. Στο νησί της Χίου οι Αποκριές γιορτάζονται με διάφορες εκδηλώσεις στα χωριά , με κορύφωση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 17 Μαρτίου  και Καθαρή Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013.
  Μεταξύ των άλλων, οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ευρεία ενημέρωση του γνωστού εθίμου της Μόστρας στα Θυμιανά,  ένα έθιμο που φαίνεται ότι οι ρίζες του βρίσκονται στην εποχή του Μεσαίωνα,  το έθιμο του Αγά που έχει τις αρχές του στο 1830, και αναβιώνει κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, 18 Μαρτίου 2013 στα νοτιόχωρα : Μεστά, Ολύμποι, Ελάτα , και Λιθί., το έθιμο του Γάμου στα Καρδάμυλα(Μουτσουναριέςαποκριάτικα δρώμενα ) το μεσημέρι της Κυριακής 17 Μαρτίου 2013, το έθιμο αναπαράσταση κηδείας στον Αγ. Γεώργιο Συκούση, το έθιμο του Διπλού στη Βολισσό την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, παραδοσιακός γάμος στο Νεοχώρι, Καρκαλούσες (χορός διπλός) στο Πυργί.
 Η προβολή τους  προσελκύει  εκατοντάδες επισκέπτες στο νησί μας, τα έθιμα αυτά συνεχίζονται  με πολλές προσπάθειες μέχρι σήμερα συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα και  εξωτερικό γενικότερα. Για όλα τα παραπάνω πρέπει να προβλεφθεί η εκτύπωση  πολυσέλιδου ενημερωτικού εντύπου, μέσα από το οποίο θα προβάλλονται τα έθιμα των αποκριών, και θα  διανεμηθεί στους επισκέπτες του νησιού μας, αλλά και σε φορείς στην Ελλάδα και το Εξωτερικό για την προσέλκυση των επισκεπτών στο νησί μας.  Σχεδιασμός αφισών με θέμα τα Αποκριάτικα έθιμα οι οποίες θα τοποθετηθούν σε σημεία εκτός Δήμου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό καθώς και στις   Δημοτικές Ενότητες της Χίου για την προώθηση τους.
Προμήθεια παραδοσιακών χιώτικών γλυκών, ούζου, λικέρ,  μαστίχας, καραμέλες,  και γλυκών εδεσμάτων, τα οποία θα προσφερθούν ως κέρασμα στους επισκέπτες που θα παραστούν στις  εκδηλώσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες , προμήθεια χαρτικών και πλαστικών ειδών, που θα χρησιμοποιηθούν στο κέρασμα.
Το ποσό της δαπάνης δεν θα υπερβεί το σύνολο των 1.700,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.
Η παραπάνω δαπάνη σχετίζεται με την διοργάνωση εκδηλώσεων εντός της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου και καλύπτονται  σύμφωνα με το άρθρο 158 του Ν.3463/2006 παρ. 3γΔ και του Ν.3852/10.