Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ANΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΟΝΙΟΥΚΑ




         Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π Ε Χίου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μονιούκα σχετικά με τις  σφαγές ζώων εκτός σφαγείου αναφέρει τα εξής:
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Υπηρεσίας,  παρακολουθεί και ελέγχει ολόκληρο το φάσμα παραγωγής, διακίνησης, διάθεσης των ζωικών προϊόντων στην αγορά. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και αφορούν είτε συγκεκριμένα προγράμματα για τον έλεγχο νοσημάτων των ζώων, μέτρα πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, διακίνησης ζώντων ζώων, εισαγωγές και εξαγωγές ζωικών προϊόντων, είτε τον αστυκτηνιατρικό έλεγχο της αγοράς. 
Τα είδη των ελέγχων, ο αριθμός τους αλλά και τα αποτελέσματα καταγράφονται σε επίσημη ετήσια έκθεση. Σχετικά με το συγκεκριμένο πρόσφατο γεγονός που προκάλεσε την καταγγελία του κ. Μονιούκα, το Τμήμα Κτηνιατρικής προχώρησε άμεσα στις κατά νόμο διαδικασίες. Θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι στην Χίο εκτρέφονται περί τις 45.000 αιγοπρόβατα σε εκατοντάδες μικρές ή μεγαλύτερες μονάδες διάσπαρτες σε ολόκληρη την έκταση του Νομού.  Είναι αδύνατον να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στην κάθε γωνιά του νησιού ο ένας από τους δύο Κτηνιάτρους της Υπηρεσίας μας για την επιβολή του νόμου. Υπάρχει επομένως ανάγκη και οι ίδιοι οι καταναλωτές να βοηθήσουν στην προσπάθεια απαιτώντας από τον προμηθευτή τους, κρεοπώλη ή κτηνοτρόφο, την  νομιμότητα. Θα πρέπει να αγοράζουμε ΜΟΝΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΣΗΜΑΝΣΗ γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται ότι έχουν ελεγχθεί.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι το μοναδικό Σφαγείο που λειτουργεί σήμερα στο νησί έχει όλες τις προδιαγραφές και τους ελέγχους για την τροφοδοσία της αγοράς. Είναι δε προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των κρεοπωλών αλλά κυρίως των κτηνοτρόφων η συνέχιση της λειτουργίας του.
Η προσπάθεια για ενημέρωση όλων είναι συνεχής από την Υπηρεσία, τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους κτηνοτρόφους με έγγραφα, επιτόπιες επισκέψεις, ενημερωτικές συσκέψεις αλλά και με ελέγχους και επιβολή προστίμων. Τέλος με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη οργανώνεται ημερίδα για την ασφάλεια των τροφίμων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Κλείνοντας, πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη ενίσχυσης της Υπηρεσίας με κτηνιάτρους ώστε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στο έργο και στις ανάγκες των νησιών μας.   

                                                      Ο Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
                                                                                      Π.Ε. Χίου


                                                                             Μάριος Γκολέμης