Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ





Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις ο ιστορικός Ναός του Αγίου Θεράποντα στην πόλη της Μυτιλήνης, ζητά από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Έργο του αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή, μαθητή του Τσίλλερ, ο Ναός του Αγίου Θεράποντα αποτελεί ένα έργο τέχνης, αφού αποτελεί σύνθεση στοιχείων από τα τότε σύγχρονα ρεύματα που κυριαρχούσαν στη Δύση. Είναι σταυροειδή ρυθμού, αλλά κυρίαρχα είναι και τα γοτθικά στοιχεία που προσδίδουν στο μνημείο επιβλητικότητα και ιδιαίτερο ύφος.

Όπως επισημαίνει ο τέως Βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Γραμματέας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Σπύρος Γαληνός, «λόγω της ιστορίας και της επιβλητικότητάς του, ο Ναός του Αγίου Θεράποντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Μυτιλήνης και τους κατοίκους της».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Κύριε Υπουργέ,

Ο Ναός του Αγίου Θεράποντα δεσπόζει στην πόλη της Μυτιλήνης λόγω του επιβλητικού του όγκου, αλλά κυρίως λόγω της πρωτοτυπίας του αρχιτεκτονικού του ρυθμού αφού αποτελεί σύνθεση στοιχείων από τα τότε σύγχρονα ρεύματα που κυριαρχούσαν στη Δύση (μπαρόκ, ροκοκό, νεοκλασικισμός κ.ά.).

Είναι σταυροειδή ρυθμού, αλλά κυρίαρχα είναι και τα γοτθικά στοιχεία που προσδίδουν στο μνημείο επιβλητικότητα και ιδιαίτερο ύφος.

Η ανέγερση του μνημείου ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα από την τότε ακμάζουσα χριστιανική συνοικία και ολοκληρώθηκε το 1935. Αρχιτέκτονας ήταν ο Αργύρης Αδαλής, μαθητής του Τσίλλερ.

Όπως επισημαίνει ο τέως Βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Γραμματέας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Σπύρος Γαληνός, «λόγω της ιστορίας και της  επιβλητικότητας του ο Ναός του Αγίου Θεράποντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Μυτιλήνης και τους κατοίκους της».

Πρόσφατα, από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί, ο Ναός υπέστη σοβαρές ζημιές, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, για τον πρόσθετο λόγο ότι εντός του Ναού υπάρχουν, ξεχωριστού κάλλους αγιογραφίες και στο τμήμα του, που χρησιμοποιείται ως κατηχητικό και χώρος ομιλιών κι εκδηλώσεων, φυλάσσονται αρχεία και σημαντικός εξοπλισμός.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:


Τι προτίθεστε να πράξετε για την άμεση πραγματοποίηση των απολύτως απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Ναού;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ