Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ





Αντιμέτωπος με τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας είναι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ετοιμαζεται για την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών όπου θα αποφασιστεί η εκταμίευση των δόσεων του δανείου που εκκρεμούν.

Ο κ. Σαμαράς θα προβάλλει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής συνεχίζεται απρόσκοπτα και ότι ελέγχει τις εσωτερικές εξελίξεις στην χώρα.

Το πιο δύσκολο μέτωπο είναι με τους εργαζόμενους στην ακτοπλοία καθώς η παράταση της απεργίας τους δημιουργεί πρόβλημα στην διακίνηση των προιόντων από τα νησιά. Στις συσκέψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο αποφασίστηκε να δοθεί επιπλέον χρόνος για διαβουλεύσεις αλλά η επιστράτευση των ναυτεργατών είναι στο τραπέζι. 

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό αφενός γιατί θα είναι η δεύτερη κατηγορία εργαζομένων που θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση μετά τους υπαλλήλους του Μετρό και αφετέρου γιατί οι ναυτεργάτες μεταξύ άλλων διεκδικούν δεδουλευμένα.

Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και το μέτωπο των αγροτών που συνεχίζουν να παρατάσουν τα τρακτέρ τους στις εθνικές και περιφερειακές οδούς ζητώντας λύση για την μείωση του κόστους παραγωγής. Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα αν οι αγρότες προχωρήσουν σε αποκλεισμό των οδών οπότε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να τους αντιμετωπίσει με τα ΜΑΤ για να ανοίξει τους δρόμους. 

Και στις δύο αυτές κοινωνικές κατηγορίες έχει σημαντική επιρροή το ΚΚΕ με το οποίο η κυβέρνηση άνοιξε μέτωπο όταν αντιμετώπισε με υπερβολική βία την συμβολική και “εθιμοτυπική” κατάληψη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας. Από την στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ θα φανεί αν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αποφέρουν αφού άλλωστε υπάρχει ο κοινός εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ακόμη μέτωπο φαίνεται να ανοίγει με το σχέδιο Αθηνά για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας που δημιουργεί πρόβλημα και στους φοιτητές αλλά και στα ίδια τα ιδρύματα που είναι αμφίβολο αν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από την αύξηση των φοιτητών.

Οι επιμέρους διεκδικήσεις λαμβάνουν χώρα μέσα στο γενικότερο κοινωνικό κλίμα που επιβαρύνεται από τις περικοπές μισθών και συντάξεων που επιβλήθηκαν στο τέλος του Ιανουαρίου και από τη νέα φορολογία στα ακίνητα που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και σε βουλευτές της συμπολίτευσης. Οι μειώσεις μισθών και οι αυξήσεις στους φόρους δημιουργούν αδυναμία στους πολίτες να ανταποκριθούν και δημιουργεί τρύπες στο δημόσιο ταμείο. 

Δημιουργείται ο κίνδυνος η επόμενη έκθεση της Τρόικας να καταγράψει κενά που θα απαιτήσουν νέα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει. Παράλληλα η τρικομματική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και να διεκδικήσει αλλαγή του. Αντίθετα εμφανίζεται δεσμευμένη στην επιβολή του -κατά το ΔΝΤ λανθασμένου και ανεφάρμοστου- προγράμματος. Αυτό ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι το μνημόνιο είναι νεκρό και ζητά εκλογές προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μία νέα βιώσιμη συμφωνία.




protothema.gr